Zlostavljač bez milosti

Obiteljski nasilnik iz Rijeke u zatvoru: Tukao izvanbračnu suprugu i prijetio joj da neće živa iz kuće

Fiore Vežnaver

Riječanin D. B. proteklog vikenda smješten u riječki zatvor / Foto  Ivica TOMIĆ

Riječanin D. B. proteklog vikenda smješten u riječki zatvor / Foto Ivica TOMIĆ

Ružne scene vrijeđanja i nasilja događale su se dvije godine i to pred očima devetogodišnje kćeri i petogodišnjeg sina. Prije dva tjedna policija ga je prekršajno prijavila i zabranila mu pristup supruzi, no, to je prekršio i opet nasrnuo na nju pa je pritvoren



RIJEKA – Dvije godine je fizički i psihički maltretirao izvanbračnu suprugu, što se negativno odražavalo i na njihovo dvoje maloljetne djece, pred čijim su se očima znale događati nemile scene. Znao je psihički zlostavljati i djecu, a malog sina tući bez nekog razloga. Inkriminacije su to što se stavljaju na teret 31-godišnjem D. B-u iz Rijeke, koji je proteklog vikenda smješten u riječki zatvor. Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila mu je istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od 100 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Osumnjičen je za pet kaznenih djela: nasilje u obitelji, prijetnju i nanošenje tjelesne ozljede izvanbračnoj supruzi, te dva kaznena djela povrede djetetovih prava. Sudeći po navodima iz kaznene prijave, fizičko zlostavljanje nevjenčane žene u njihovom stanu u Rijeci posebice je iskazano u razdoblju od svibnja prošle godine do posljednjih dana, dok obiteljski nasilnik nije uhićen. Muškarac, rodom iz BiH, tereti se da je verbalno i fizički napao ženu, nazivao je kurvom, čupao za kosu i šamarao. Sprečavao ju je da zove policiju, jer “nema ozljeda za pokazati, a kada je bude htio zapravo udariti, da će to i osjetiti”. Kako bi joj ulio strah, govorio joj je da će ubiti nju i cijelu njenu obitelj, da živa neće izaći iz kuće.


Nož pod grlo


Među slučajevima u kojima je žrtva bila njegova izvanbračna supruga navodi se i onaj iz proteklog ljeta, kada ga je ona zamolila da iz kuće ukloni stršljena pa – dobila šamar. Mnogo neugodnija je za nju bila situacija što se izrodila jednog dana u kolovozu, kada joj je u jednom trenutku pod grlo stavio kuhinjski nož, prijeteći da će pobiti nju i cijelu obitelj. Poslije toga je zabio oštricu noža u radnu površinu kuhinjskih elemenata. Proteklog četvrtka, u večernjim satima, stao ju je pak udarati nogama po glavi i drugim dijelovima tijela, uslijed čega je pala i izgubila svijest. Srećom, pokazalo se da nije teže ozlijeđena, no ovaj je slučaj, po svemu sudeći, bio okidač što je doveo do uhićenja nasilnika.




Posebna točka u inkriminacijama precizira postupanja 31-godišnjaka kojima je negativno utjecao na nesmetan psihofizički razvoj dvoje djece, devetogodišnje kćeri i petogodišnjeg sina. Dosadašnja istraga je pokazala kako je to trajalo dvije godine, još od studenog 2014. U prisutnosti djece fizički i verbalno napadao je izvanbračnu suprugu, nazivajući je pogrdnim riječima, čupajući je za kosu i šamarajući je. Vrijeđao je i omalovažao i djecu. Jedan od nemilih slučajeva zbio se u studenom 2014. godine, nakon što je u alkoholiziranom stanju došao kući i vidio da je žena zaspala sa sinom u njegovom krevetu. Nije htjela otići spavati u spavaću sobu, pa je uzeo metalnu šipku, usmjerio je prema njoj i zaprijetio da će je istući. U tom trenutku probudio se sinčić i uznemirio.


Nije odustao


U rujnu ove godine, također u alkoholiziranom stanju, suprugu i djecu je optužio da su mu uzeli novac, vikao na njih i psovao ih. Kada je njegova kći počela plakati, zabrinuta da će zakasniti u školu, pa krenula prema izlaznim vratima, otac je krenuo za njom i vikao da se vrati, držeći podignutu ruku kao da će je udariti. Tužiteljstvo navodi i slučaj iz prošlog mjeseca, kada je 31-godišnjak zbog banalne situacije počeo nekontrolirano tući po stražnjici sinčića. No, najružnija scena u posljednje vrijeme koja se odigrala pred očima djece zbila se proteklog četvrtka, kada je u prisutnosti sina fizički nasrnuo na izvanbračnu suprugu. Buku je čula i kći, pa je zatim oboje djece vidjelo svoju majku u besvjesnom stanju. “Mama, mama!”, počeli su je tada dozivati, uznemireni i zabrinuti onim što vide. Nasilni otac se tereti da je, kada bi inače djeca stala u obranu majke i tražila da je prestane maltretirati, govorio im da je: “Mama kurvetina, kao i sve druge žene”.


Na ispitivanju u Općinskom državnom odvjetništvu Riječanin je poricao da je počinio kaznena djela što mu se stavljaju na teret, rekao je da je jedino točno kako je proteklog četvrtka fizički nasrnuo na izvanbračnu suprugu, kada je zaprijetila da će mu oduzeti djecu. Tužiteljstvo ukazuje da 31-godišnjaka nije odvratila od nasilja u obitelji ni činjenica da ga je prije dva tjedna, nakon što je nanovo fizički nasrnuo na ženu, policija prekršajno prijavila pa je dobio zabranu približavanja i kontaktiranja s izvanbračnom suprugom.