Ispitan nakon mjesec dana liječenja

Obiteljska tragedija: Mladić s Trsata iznenada nasrnuo na sestru i pokušao ju ubiti

Šarlota Brnčić

U daljnjem postupku ključnu ulogu odigrat će psihijatrijsko vještačenje / Arhiva NL

U daljnjem postupku ključnu ulogu odigrat će psihijatrijsko vještačenje / Arhiva NL

Dvadesetogodišnji K. L. iz Rijeke u obiteljskoj kući na Trsatu sestri je nanio višestruke, uglavnom rezne rane. Prethodno navodno nije imao sličnih epizoda, nije pokazivao da ima određenih problema, niti je bio na liječenju, a nakon napada je ocijenjeno da mu je nužna hospitalizacija



Mlađi punoljetnik, 20-godišnji K. L. iz Rijeke, jučer je nakon nešto više od mjesec dana liječenja na Odjelu psihijatrije KBC-a Rijeka doveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo zbog sumnje u pokušaj ubojstva sestre. Mladić prethodno zbog zdravstvenog stanja nije mogao pristupiti saslušanju, a i jučerašnje ispitivanje obavljeno je u nazočnosti vještakinje psihijatrijske struke. Potrajalo je malo dulje od pola sata, a potom je u poslijepodnevnim satima 20-godišnjak doveden u istražni centar Županijskog suda u Rijeci radi odlučivanja o određivanju istražnog zatvora.


Što se zbilo?


I tom ročištu bila je prisutna vještakinja psihijatrijske struke, a dežurni istražni sudac Duško Tišma odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor koji mladić, međutim, neće odraditi iza rešetaka riječkog zatvora. S obzirom na dosadašnje psihijatrijsko mišljenje i sugestiju da je za osumnjičenika zbog njegova stanja najbolja varijanta smještaj u bolnicu za osobe lišene slobode, prihvaćena je ta sugestija i on će biti prebačen u Zagreb. Slučaj se zbio još početkom travnja, a kako neslužbeno saznajemo, prethodno mladić nije imao sličnih epizoda, niti je pokazivao da ima određenih problema niti je bio na liječenju. Sve se odigralo iznenada, kao da mu se u trenutku »pomračio um« te je nasrnuo na sestru.


Ova obiteljska tragedija dogodila se u jutarnjim satima, a prema našim neslužbenim izvorima, u obiteljskoj kući na području Trsata. Sestri je nanio višestruke, uglavnom rezne rane. Nakon napada djevojci je pružena liječnička pomoć, dok je za njezina brata napadača ocijenjeno kako mu je zbog psihičkog stanja nužna hospitalizacija.


Kazneni progon




Djevojka se od nanesenih ozljeda u međuvremenu uspješno oporavila te je unatoč napadu odlučila biti uz brata koji je bio pod stalnom liječničkom paskom. Hospitalizacija u riječkom KBC-u potrajala je sve do trenutka dok liječnici nisu ocijenili da može biti otpušten i pristupiti ispitivanju pred istražiteljima.


Jasno je da će u daljnjem postupku ključnu ulogu odigrati psihijatrijsko vještačenje i nalaz koji će, ako se potvrdi da je mladić u trenutku počinjenja djela bio neubrojiv, kazneni progon odvesti u potpuno drugom pravcu. U slučaju neubrojivosti sudit će mu se prema odredbama Zakona o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama, a što u konačnici znači da će mu, kao što je to uobičajeno u ovakvim slučajevima, biti određena mjera obveznog liječenja u odgovarajućoj ustanovi umjesto zatvorske kazne.