Nakon 11 godina

Obitelji ogorčene presudom: Odgovornima za smrt radnika u Brodotrogiru po tri godine zatvora

Hina

Obitelji poginulih bile su vidno razočarane, kako su rekli, malim kaznama koje neće vratiti njihove sinove iz mrtvih. Dok je sutkinja Blaće izricala presudu članovi obitelji poginulih nisu prestajali plakati i jecati



SPLIT – Zbog nesreće od prije 11 godina u kojoj su se u trogirskom brodogradilištu prilikom rezanja broda ugušila četvorica radnika, a još trojica su ozlijeđena, u petak su na splitskom Županijskom sudu na zatvorske kazne, većinom od tri godine, osuđena petorica optuženika, jedan je kažnjen uvjetno, dok je Brodotrogiru izrečena novčana kazna od 600 tisuća kuna.


Nepravomoćnu presudu izrekla je sutkinja Katija Blaće kaznivši s po tri godine zatvora Silvija Marovića, Antu Tomaša, Petra Modrića i Matu Milišića. Milan Kodžoman je dobio dvije godine zatvora, a Ivica Radić godinu dana uvjetno, s rokom kušnje na tri godine. Svi osuđenici trebaju platiti i sudske troškove. Sutkinja Blaće je rekla kako se tijekom postupka odustalo od kaznenog progona protiv Stipana Varnice te kooperantske tvrtke In Mont.


Bila je to jedna od najvećih tragedija u povijesti škvera koja se dogodila 9. studenog 2004. kada je u utrobi hladnjače ‘Atlantik Frigo’ život izgubio poslovođa Brodotrogira Ante Vržina (45), njegov 18-godišnji sin Josip te dvojica njegovih vršnjaka Ante Šamija i Danijel Marjanović.




Do njihove smrti, ali i lakšeg ozlijeđivanja još trojice radnika, došlo je prilikom rezanja dvoboka broda u kojem je ostalo izolacijske pur-pjene. Ante Vržina, njegov sin Josip te Ante Šamija i Danijel Marjanović trebali su očistiti pjenu, no s vanjske je strane rezana oplata broda zbog čega je došlo do razvijanja otrovnih plinova i gustog dima.


U obrazloženju presude sutkinja je kazala da vijeće nije imalo lagan zadatak da nakon 11 godina utvrdi što se točno dogodilo kobnog dana. No, zaključili su da je smrt četvorice radnika nastupila zbog autogenog rezanja otvorenim plamenom koji je izazvao dim i gušenje radnika u utrobi broda.


»Okrivljenici su postupali s neizravnom namjerom. Izrekli smo im minimalne kazne jer do sada nisu bili osuđivani. Na neke od njih su primjenjivani blaži zakoni koji su za njih povoljniji. Žalba na ovu presudu se može podnijeti Vrhovnom sudu u roku od 15 dana«, kazala je sutkinja.


Obitelji poginulih bile su vidno razočarane, kako su rekli, malim kaznama koje neće vratiti njihove sinove iz mrtvih. Dok je sutkinja Blaće izricala presudu članovi obitelji poginulih nisu prestajali plakati i jecati. »Nikakva kazna i zatvor, kao ni nikakvo njihovo optuženje ne može mi vratiti sina i supruga koji su otišli na nebo, ali i ostala dva mladića. Mi ih nosimo u srcu dok smo živi«, kroz suze je rekla supruga i majka dvojice poginulih Ivanka Vržina.


I majka poginulog Danijela Marijanovića, Lucija, izrazila je svoje nezadovoljstvo visinom izrečene kazne kazavši kako je to mala kazna za četiri izgubljena života.