Osuđivana prevarantica opet »zgriješila«

Obećali prenamjenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište pa ga prepisali na prevaranta iz Kastva

P. N.

Lidija Miškulin (Tomić) 2008. kada je osuđena zbog prevare stanodavaca / Foto arhiva NL

Lidija Miškulin (Tomić) 2008. kada je osuđena zbog prevare stanodavaca / Foto arhiva NL



RIJEKA Lidija Miškulin, 63-godišnjakinja poznatija kao Lidija Tomić, koja je do sada nekoliko puta optuživana i osuđivana za prevaru, dobila je još jednu optužnicu – za istovrsno kazneno djelo. Ovaj put, uz nju je optužen i 52-godišnji Igor Maglica iz Kastva. Žrtva prevare Lidije Miškulin i Igora Maglice bio je N. R., čiju visoku starosnu dob je dvoje prevaranata iskoristilo i prema unaprijed stvorenom planu pribavilo si znatnu imovinsku korist.


Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva, dvoje prevaranata tereti se da su od početka listopada 2014. do siječnja 2015. godine N.R. neistinito prikazali da će mu ishodovati dokumentaciju potrebnu za prenamjenu njegovih nekretnina upisanih u zemljišnoknjižnom ulošku katastarske općine Gračišće iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Iako su znali da to neće biti moguće, uvjerili su u to nesretnog N. R., koji je povjerovao Lidiji Miškulin i u više navrata joj predao iznos od 25 tisuća kuna, koliko je od njega tražila.


Kupoprodajni ugovor


Igor Maglica je pak oštećenom neistinito prikazao da će on biti kupac njegova zemljišta, odnosno nekretnine, za 40 eura po četvornom metru, nakon što ono bude prenamijenjeno u građevinsko zemljište. Dakako, to nije kanio učiniti. Oštećeni je, ništa ne sumnjajući, 25. studenog 2014. godine zaključio Ugovor o kupoprodaji navedenih nekretnina koji mu je Maglica predočio, bez da ga je pročitao. Prema tom ugovoru N. R. navodno prodaje opisane nekretnine za iznos od 10 tisuća kuna. No, taj novac nikada nije primio. Maglica se potom, temeljem tog istog ugovora, uknjižio kao vlasnik nekretnina vrijednosti veće od 17 tisuća eura pa su se takvim postupanjem, piše u optužnici, prevaranti okoristili na štetu N. R. za najmanje 152 tisuće kuna.




I dok su tijekom prvog ispitivanja Lidija Miškulin i Igor Maglica iskoristili zakonsko pravo obrane šutnjom, oštećeni N. R. je ispričao cijelu priču pred tužiteljem.


Potvrdili i svjedoci


Svoj iskaz potkrijepio je dokumentacijom, ali i iskazima svjedoka te zaključenim kupoprodajnim ugovorom i zemljišnoknjižnim izvacima iz kojih proizlazi da je Maglica upisan kao vlasnik nekrentina. Priložio je nesretni oštećenik i ugovor o gotovinskom nenamjenskom kreditu koji je s jednom bankom zaključio početkom 2015. godine kako bi isplatio Lidiju Miškulin koja je od njega u više navrata potraživala novčane iznose radi tobožnje prenamjene poljoprivednog zemljišta u građevinsko.


Iz dopisa Ureda državne uprave u Istarskoj županiji proizlazi da Lidija Miškulin tijekom inkriminiranog razdoblja, pa i kasnije, nije podnijela zahtjev za prenamjenu nekretnina oštećenika, niti je poduzimala bilo što da bi napravila ono što je obećavala. Ispitani svjedoci, a bili su prisutni prilikom posljednjeg dogovora oko predaje novca oštećenika Lidiji Miškulin, potvrdili su da je pritom optužena priznala da joj je oštećenik davao novce u svrhu prenamjene zemljišta te obećala da će vratiti novac. Miškulin se pred svjedocima telefonski dogovarala s drugooptuženim Maglicom kako će oštećenom vratiti novac. No, kako novac nisu vraćali, jedino što je nesretnom N. R. preostalo je kazneno ih prijaviti i sudski goniti.


Budući da je optužnica postala pravomoćna i da su odbijeni prigovori, sutkinja Sandra Juranović će nakon ljetne stanke zakazati početak suđenja.