Reakcije

ODVJETNIK MILJEVIĆ ‘Presuda je nezakonita i nepravična’ TUŽITELJSTVO: ‘Kazne preblage’

Hina

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Odvjetnik je rekao također novinarima da je jutros tražio 'preotvorenje' rasprave jer je DORH priopćenjem naložio da se poduzmu radnje izvida kako bi se istražile činjenice je li bilo nedozvoljenog djelovanja na sud i članove sudskog vijeća



Obrane Zdravka Mamića i ostalih nepravomoćno osuđenih u Osijeku na zatvorske kazne za izvlačenje novca iz Dinama najavile su žalbe, tvrdeći da je presuda nepravična i nezakonita, dok će se tužiteljstvo žaliti zbog, kako smatraju blagih kazni.


»Ono što sigurno mogu reći, moje mišljenje je da ova presuda ne samo da nije pravična nego je i nezakonita«, rekao je novinarima nakon objave presude Mamićev branitelj Veljko Miljević, najavljujući daljnje pravne korake. Tvrdi također da su u postupku protiv njegovog branjenika sudjelovali neovlašteni tužitelji.


Odvjetnik je rekao također novinarima da je jutros tražio ‘preotvorenje’ rasprave jer je DORH priopćenjem naložio da se poduzmu radnje izvida kako bi se istražile činjenice je li bilo nedozvoljenog djelovanja na sud i članove sudskog vijeća.




Za Zdravka Mamića koji je dan uoči presude otišao u Međugorje u Bosnu i Hercegovinu, kazao je da nije došao na objavu presude jer je predosjećao što će se danas dogoditi.


Mamić je pak nakon objave presude, iz BiH, s konferencije za novinare poručio da je presuda pravno neodrživa i monstruozna. Siguran sam da vijeće nije pisalo presudu već su prepisali konstrukciju od Uskoka, poručio je Mamić.


Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić u srijedu je u Osijeku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.


Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar osuđen na četiri godine i dva mjeseca, a bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine.


Prema hrvatskim zakonima osobe osuđene na kaznu zatvora od pet godina i više trebaju odmah biti pritvoreni. No, Mamić je iz Međugorja poručio da se ne vraća u Hrvatsku i da će se iz Hercegovine »boriti« do pravomoćnosti presude. Sud je protiv Zdravka i Zorana Mamića naložio i oduzmanje protupravne imovinske koristi, stečene ovim kaznenim djelima, a u nastavku se očekuje se i obrazloženje nepravomoćne presude.


Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je u srijedu kako je Uskok zadovoljan osuđujućim dijelom nepravomoćne presude protiv Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika na osječkom Županijskom sudu, ali kazne smatra preblagima, pa će po zaprimanju pismeog otpravka uložiti žalbu na dio presude o kaznenoj pravnoj sankciji,


Nakon izricanja presude Mišković je rekao da sud nije našao niti jednu otegotnu okolnost ni kod jednog okrivljenika, iako se na njih ukazivalo u završnom govoru.Zamoljen da komentira odsustvo Zdravka Mamića sa izricanja presude, Mišković je kazao kako se to može protumačiti isključivo time da se nije imao hrabrosti suočiti se s odlukom suda.