Suđenje

‘Nož je prošao tik od srca’: Riječanka optužena za pokušaj ubojstva tvrdi da se branila od – silovanja

Fiore Vežnaver

Vrata stana nisu se mogla otvoriti, rekao sam joj neka zove susjede ili vatrogasce. Ona je rekla: »E, sad ćeš vidjeti.« Čuo sam zveckanje noževa, a zatim osjetio oštru bol ispod lopatice i kriknuo. Probola me! – svjedočio je Dalibor Radoslović



RIJEKA Da, razumjela sam za što me se tereti, ali to nije istina. Ne smatram se krivom. Branila sam se od silovanja, ustvrdila je Silvija Tupek (41) iz Rijeke, nakon što je na početku suđenja pročitana optužnica koja ju tereti za pokušaj ubojstva muškarca kojeg je u svom stanu napala nožem. Tupek, nezaposlena administrativna tajnica i njegovateljica, objasnila je tek svoj stav prema optužbi, dok bi obranu trebala iznijeti pri kraju suđenja u riječkom Županijskom sudu.


Nemio slučaj odigrao se 11. siječnja ove godine, oko 23 sata, u stanu na Rastočinama 6 u kojem je živjela Silvija Tupek. Riječko Županijsko državno odvjetništvo optužuje Tupek da je pri konzumiranju alkoholnih pića s Daliborom Radoslovićem (37) iz Rijeke, u nakani da ga liši života, s police u kuhinji uzela nož, oštrice duge 20 centimetara. U trenucima kada joj je on u dnevnom boravku bio okrenut leđima, zamahnula je nožem i ubola ga u lijevu stranu gornjeg dijela leđa. Ubodna rana koju mu je nanijela bila je teška i po život opasna, život mu je spašen brzom intervencijom liječnika i hitnim operativnim zahvatom, naglašava tužiteljstvo.


Prijateljstvo iz bolnice




Ustanovljeno je da je okrivljenica u vrijeme događaja bila pijana, u krvi joj je utvrđena koncentracija od 2,02 promila alkohola. Ranjeni Dalibor bio je pripit, vještačenje je pokazalo da je imao najmanje 1,08 promila alkohola. Toksikološkim vještačenjem je kod Tupek u krvi utvrđena i prisutnost diazepama, što znači da je konzumirala taj anksiolitik koji se inače nalazi u više lijekova.


– Nije mi bilo ni na kraj pameti da će mi to napraviti. Silviju nisam vrijeđao, a nisam je ni htio seksualno napastvovati. Ne postavljam imovinsko-pravni zahtjev. No, pitao bih je zašto je to napravila. Ja sam njoj oprostio, a ovo drugo nek joj oprosti Bog, izjavio je jučer u svom svjedočenju Dalibor Radoslović, koji je prekjučer u Rijeku stigao iz komune u Zaprešiću.


Pred vijećem suca Domagoja Vučkova ispričao je da je Silviju Tupek lani upoznao u riječkoj Psihijatrijskoj klinici, gdje su zajedno bili dva-tri dana, a onda su prebačeni u Psihijatrijsku bolnicu Rab. Tamo su proveli dva-tri mjeseca i sprijateljili se.


Moć alkohola 


– Plaćali smo si kekse i kavu, rekao je Radoslović, objašnjavajući da su sredinom siječnja ove godine sanitetskim vozilom s Raba zajedno stigli u Rijeku. Bilo je jutro, popio je tri velika »karlovačka piva«, a ona dvije bočice votke koje su kupili u marketu kod riječke bolnice. Potom je u obližnjem kafiću on, nakon kava, popio dva mala »heineken« piva, a njegova družica još dvije votke.



Psihijatrijska vještakinja Elizabeta Dadić-Hero, prema čijem je nalazu optužena Tupek u vrijeme događaja bila smanjeno ubrojiva, ali ne bitno, ponovila je jučer da je okrivljenica ovisnica o alkoholu. Ipak, vještakinja smatra da kazneno djelo nije počinila pod odlučujućim djelovanjem alkohola, s obzirom na njenu strukturu ličnosti, dijagnosticirani poremećaj ličnosti. Vještakinja je naglasila da Tupek ne boluje od duševne bolesti.


– Kako je moguće da se dotad prijateljski odnos između optuženice i svjedoka iznenada prometne u teško kazneno djelo?, pitao je branitelj optuženice, odvjetnik Alen Bošković.


– Upravo zbog karaktera optuženice, njezinog poremećaja ličnosti, objasnila je vještakinja koja je u nalazu navela da postoji opasnost da okrivljenica počini i teže kazneno djelo.



– Uvidio sam tada da je Silviju alkohol preuzeo. U kafiću je bila nervozna i svadljiva, tražila je da nam plate piće, konstatirao je svjedok, koji je naveo da su za poslijepodneva krenuli prema Silvijinom stanu na Rastočinama, kako bi tamo ostavio prtljagu koju je imao sa sobom. Silvija mu je predložila da u susjedstvu pogledaju stan kojeg bi on mogao unajmiti za sebe i svoju zaručnicu, a onda su se vratili u njen stan. Bio je gladan, no u hladnjaku je našao samo stari parizer. Pojeo je, kazao je, samo par »fetica« parizera, a Silvija u stanu nije imala kruha. Problem je nastao kada je Radoslović htio izaći iz stana, jer se želio naći sa svojom zaručnicom i tražiti dalje stan kojeg bi mogao unajmiti. Ali, nikako nije mogao otvoriti protuprovalna vrata koja su imala tri brave.


Otpuzao do vrata 


– Kleknuo sam na koljena pred sofom. Bio sam i ljut i tužan što se vrata ne mogu otvoriti. »Daj, zovi vatrogasce ili susjede, nek otvore vrata!«, rekao sam Silviji. Moguće je da je ona kazala da neće, jer ne želi imati problema s vlasnikom stana. Počeo sam jaukati i šakom lupati po sofi. »Zovi vatrogasce, ili susjede, nek otvore vrata!«, ponovio sam joj. Ona je tada rekla: »E, sada ćeš vidjeti!« Čuo sam zatim zveckanje noževa i pribora za jelo u kuhinji, dok sam ja od muke još par puta udario po sofi. Uzela je nož i u jednom trenutku mi ga zabila u leđa! Probola me u leđa! Osjetio sam oštru bol ispod lopatice i kriknuo! – prisjećao se Radoslović, dodajući da je, krvareći, počeo zvati u pomoć.


– Ona je najprije šutila. Izvadila je nož iz leđa. Otpuzao sam do ulaznih vrata i zvao sam u pomoć, dok nisam klonuo. Kada je uvidjela što je učinila, i Silvija je počela zvati u pomoć, rekao je Radoslović, naglašavajući da je ekipa Hitne pomoći brzo stigla.



Silvija Tupek se u ovom sudskom procesu trebala braniti sa slobode, ali je prije desetak dana završila u pritvoru, pod sumnjom da je s nepoznatim suučesnikom počinila razbojništvo u stanu 81-godišnjaka u Kvaternikovoj ulici u Rijeci. Predstavljajući se kao čistačica, ušla je u stan 81-godišnjaka, a za njom i muškarac koji je odmah fizički napao stanara, gušio ga i srušio na pod, uz prijetnje da će ga ubiti. Razbojnički par je odnio 4.500 kuna iz stana 81-godišnjaka koji je u napadu lakše ozlijeđen.



– Kirurg mi je poslije rekao da je rana blizu srca, da bih bio mrtav da je ubod bio dva centimetra bliže, zaključio je Radoslović.


Nastavak suđenja zakazan je za mjesec dana, kada bi trebala biti saslušana i zaručnica ranjenog Riječanina. Sud je prihvatio prijedlog optužbe da se provede vještačenje kojim će se nedvojbeno razjasniti čiji su otisci na nožu za kojeg se smatra da je korišten u pokušaju ubojstva.


Policajci tražili ključ


U sudnici je jučer pročitan iskaz, svjedočenje iz istrage medicinskog tehničara, člana ekipe Hitne pomoći koja je intervenirala u stanu u kojem se dogodio zločin. Prema njegovim riječima, liječnička ekipa i policajci nisu odmah mogli ući u stan na 25. katu.


»Žena u stanu je rekla da ne može otključati vrata. Kazala je i da je nož izvukla iz rane, što je bilo jako loše i pogrešno«, svjedočio je tehničar. Stanarka je zatim bacila ključeve vrata kroz prozor, pa ih je ispod nebodera pronašao policajac i donio gore, te su otključali vrata.