Gospodarski kriminal

Novo suđenje članovima uprave Dira gradnje: Lucijan Diracca i Vesna Gašparini utajili državi pola milijuna kuna?

Slavica Kleva

Lucijan Diracca / Snimio Roni Brmalj

Lucijan Diracca / Snimio Roni Brmalj

Protiv članova uprave riječke tvrtke u stečaju podignuta je optužnica zbog inkriminacija iz 2009., 2010. i siječnja 2011. godine. Lucijan Diracca i Vesna Gašparini branili su se šutnjom na ispitivanju u Državnom odvjetništvu



Još jedna kaznena prijava podignuta protiv Lucijana Diracce i Vesne Gašparini zbog kaznenog djela protiv gospodarstva, utajom poreza i carine, okončana je podizanjem optužnice. Još jedna, stoga jer se istodobno na Županijskom sudu protiv njih vodi postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti. Diracca kao član Uprave TD Dira gradnje i Gašparini, također kao član uprave ove firme, terete za inkriminacije iz 2009, 2010. i za siječanj 2011. godine.


Tužitelj tvrdi da su s namjerom da za pravnu osobu, Dira gradnju, ostvare novčanu dobit, uskratili sredstva državnom proračunu Republike Hrvatske.


Terećenja


Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva terete se da su prekršili Zakon o porezu na dohodak, Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, nisu obračunali niti iskazali pa time ni prijavili Poreznoj upravi na mjesečnim ID obrascima za 2009. godinu porez na dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 328.848,29 kuna. Također, nisu prijavili prirez poreza na dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 18.987,59 kuna i »krizni« porez u iznosu od 26.924,20 kuna.




Za 2010. godinu terete se za neprijavu poreza na dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 68.213,33 kune, prirez na porez u iznosu od 4.130,53 kune i »krizni« porez u iznosu od 14.396,61 kunu koji nisu platili pa su državu oštetili za ukupan iznos nešto veći od 450 tisuća kuna.


Tužilaštvo ih tereti da su s ciljem izbjegavanja poreza dali netočne podatke o činjenicama koje su bitne za utvrđivanje iznosa porezne obveze pa je stoga i došlo do neutvrđivanja porezne obveze u iznosu koji prelazi dvadeset tisuća kuna.


Obrana šutnjom


Ispitani pred državnim odvjetništvom Diracca i Gašparini su se branili šutnjom. No, iz provedenog knjigovodstvenog vještačenja proizlazi da je na temelju dokumentacije tvrtka Dira gradnja d.o.o poslovala preko tri poslovna računa koja su bila u blokadi od 9. listopada 2008. godine. Od 21. siječnja 2011. godine Trgovački sud je otvorio stečajni postupak nad Dira gradnjom.


Trgovačko društvo Dira gradnja mjesečno je obračunavalo plaće i Poreznoj upravi dostavljalo mjesečna izvješća u kojima je iskazivalo obvezu za obračunane doprinose, ali nije iskazivalo obvezu na porez i prirez na dohodak od nesamostalnog rada iz razloga što nije bilo isplaćenih plaća radnicima.


Međutim, neto plaće radnicima isplaćivane su putem ugovora o cesiji, kompenzacijama, ugovorima o preuzimanju duga te isplatama na blagajni društva. Slijedom utvrđenog stanja nije iskazano niti uplaćeno u inkriminiranom razdoblju ukupno više od 450 tisuća kuna u korist Državnog proračuna, piše u optužnom aktu.