Raspliću se priče koje su uznemirile Rijeku

Novo otkriće: Palitelj kabrioleta kastavskog narkobosa pod istragom i zbog naručivanja otmice

Fiore Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Josipa Turudića kada se vrati u Rijeku čeka i istraga zbog sumnje da je naručio otmicu i premlaćivanje jednog mladića. Sumnjiči se da je angažirao dvojicu da premlate 26-godišnjaka zbog toga što se družio s djevojkom za koju je on emotivno vezan



RIJEKA – Riječanin Josip Turudić (24), koji se tereti da je zajedno s kompanjonom prije dva i pol mjeseca podmetnuo požar na kabrioletu Tomislava Jurčića, u beogradskom zatvoru iščekuje da bude izručen Hrvatskoj, zajedno sa suučesnikom.


No, osim za paljevine automobila i bacanje bombe na kafić na Srdočima, kada se vrati u Rijeku čeka ga i istraga zbog sumnje da je naručio otmicu i premlaćivanje jednog mladića. Sumnjiči se da je angažirao dvojicu da premlate 26-godišnjaka zbog toga što se družio s djevojkom za koju je on emotivno vezan.


   Slučaj otmice – u čijoj se pozadini, po svemu sudeći, nalazi patološka ljubomora – zbio se sredinom listopada prošle godine. Pod sumnjom da su bili izvršitelji paklenog plana te zatočili i pretukli 26-godišnjaka, podvrgnuvši ga višesatnom fizičkom i psihičkom maltretiranju, dvojica su smještena u riječki zatvor.




Iza rešetaka su tada završili Riječanin Luka Kolić (24) i državljanin BiH Muharem Omerović (27). Prema onom što je utvrđeno u prvoj fazi istrage, motiv torture i razlog zašto je žrtva zatočena i mučena jest u ljubavnim odnosima, odnosno ono što se dogodilo žrtvi čin je osvete.


   Tandem, Riječanin i mladić iz Sarajeva, krenuo je u akciju nakon što je Turudić, koji je tada bio u Nizozemskoj, dobio informacije da se djevojka za koju je, navodno, emotivno vezan, druži s 26-godišnjakom. Na poticaj Riječanina u Nizozemskoj, uslijedila je otmica u riječkoj regiji, a žrtva je nakon toga zatočena na nepoznatoj lokaciji. Tu su nesretnika držali oko pet sati, a međuvremenu su ga dvojica tukla, nanijevši mu ozljede po cijelom tijelu.


Nakon što je izašao iz ralja otmičara, mladić je odlučio potražiti pomoć u bolnici. No, liječnicima nije htio reći što se zapravo dogodilo, već je ispričao priču o tome da je ozljede zadobio pri padu s bicikla. I liječnicima, a i policijskim inspektorima kojima su proslijeđena saznanja, objašnjenja o padu s bicikla nisu bila uvjerljiva, tako da je pokrenuta istraga što je na koncu rezultirala uhićenjima. Ali, ni istražiteljima nisu tada bili poznati svi detalji slučaja. Iz straha za sebe i svoju obitelj, žrtva nije htjela reći policiji gdje je točno zatočena. Nije dobro prošla ni djevojka zbog koje se dogodila otmica i nastradao 26-godišnjak. Poznavatelji slučaja navode da je i ona premlaćena, zadobila je udarce poglavito po licu, zacijelo s namjerom da posljedice budu vidljivije, a poruka upečatljivija.


   Turudić, kada se vrati u Hrvatsku, mora i odslužiti šest mjeseci zatvora, temeljem pravomoćne presude za seriju provala u kioske, počinjenih s još nekoliko suučesnika. Dokumentacija o tome je nedavno iz Rijeke odaslana u Ministarstvo pravosuđa, kako bi se formalizirala i konkretizirala zamolba za izručenje Turudića i ostalih provalnika. U sjećanju je i da je Josip Turudić pretprošle godine završio u pritvoru u Rijeci pod sumnjom da je u dva navrata prijetio ljudima pištoljem.