Televizijski novinar svjedočio o visokim plaćama i niskom moralu

Novinar Stojić: Čuljak je “sredila” Dujmoviću 20 tisuća kuna mjesečno

Vanja Vesić

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

- Tonček Mandić bio je zadužen za isplate, obični poslušnik koji je izvršavao naloge tadašnjih supružnika Šelebaja i Čuljak ali i drugih, poput Rore. Kad je objavljen članak u nekim žutim novinama o paru, Mandić ih je hvalio govoreći da su unatoč bračnim problemima sjajni poslovni partneri koji su uspjeli plasirati silni broj tv-emisija - ispričao je Stojić



ZAGREB – Optuženi Vladimir Šelebaj i Dijana Čuljak bili su gazde Core Medije, a od Andrije Rore i Tončeka Mandića čuo sam da je upravo ona bila suvlasnik te producentske firme za koju sam radio od 2006. godine nakon odlaska s HTV-a. Isključivo je Čuljak ta koja je o svemu odlučivala! – kazao je Gordan Stojić (51), dugogodišnji tv-novinar i bivši zaposlenik Core Medije svjedočivši ovog četvrtka na ročištu u procesu protiv petorice optuženih za izvlačenje milijunskih iznosa iz te firme preko fiktivnih računa. Stojić je na Županijskom sudu u Zagrebu govorio upravo o razdoblju tijekom kojeg je Čuljak bila urednica i novinarka HTV-a izravno je dovevši u vezu sa sukobom interesa i radom za vanjsku produkciju Nove TV inkriminirane tvrtke:



Među bizarnijim detaljima iz Stojićevog svjedočenja slučaj je nesretne tajnice čiji identitet nećemo objaviti:  – Imali smo redakcijsku tajnicu koja je sva uplakana došla u kafić u Gundulićevoj nedaleko od sjedišta Core Medije. Požalila nam se da joj je Čuljak naredila da ode u grad potražiti i kupiti gaće, opasač i čarape za tv-voditelja Dvoboja Tihomira Dujmovića – ispričao je Stojić jedan slikovit primjer prljave podjele na “zvijezde” i “male ljude” mali detalj moralnog i etičkog rasapa kojem je svjedočio kao zaposlenik. 


– Čuljak sam nekoliko puta vidio u montaži, finalizirala je tv-emisiju “U sridu”. Odlučivala je koji će dio priloga ići van za Novu TV. Andrej Rora bio je urednik emisije “Istraga” za koju sam radio. Rora je za nju govorio kako je nepovjerljiva i pohlepna osoba koja uz svoj suvlasnički status još radi i u montaži.




Požalio se kako je Dijana voditelja Tihomira Dujmovića plaćala čak 20 tisuća kuna samo za vođenje zabavno-političkog showa “Dvoboj”.


Dujmovića je nazvao “salonskim desničarem” kojeg bi se odavna riješio da nema nje. 


– Tonček Mandić bio je zadužen za isplate, obični poslušnik koji je izvršavao naloge tadašnjih supružnika Šelebaja i Čuljak ali i drugih, poput Rore. Kad je objavljen članak u nekim žutim novinama o paru, Mandić ih je hvalio govoreći da su unatoč bračnim problemima sjajni poslovni partneri koji su uspjeli plasirati silni broj tv-emisija – ispričao je Stojić, a na upit prozvane Čuljak dometnuo da ona s Miljenkom Manjkasom i Rorom dijeli isti politički svjetonazor što je iskoristila za vlastite privilegije.


Poznato je da su “motrištarci” Manjkas i Rora bili pokretači HTV-ove režimske političke emisije s kraja 90-tih koju je vodila i Čuljak da bi narednom desetljeću krenuli u privatni biznis, čini se, puno unosniji od onog ideološkog. Očekivano, odvjetnici Dijane Čuljak i Tončeka Mandića, Anto Nobilo i Goran Mikuličić podnijeli su prigovor na iskaz svjedoka ističući da je riječ o osobnim impresijama svjedoka, “saznanjima iz druge ruke” i ciljanoj kompromitaciji optužene Čuljak.



Među svjedocima iz televizijskog svijeta pojavila se i Branka Kamenski (56) urednica HTV-ove “Pola ure kulture” i prijateljica optužene Dijane Čuljak.


Svjedočenje joj je teško palo, a ispričala je kako je s Čuljak radila dugi niz godina na HTV-u i viđala se često s njom i Šelebajem na ručku na televiziji ili privatno u stanu. Kamenski navodi da nije imala nikakav poslovni angažman s Core Medijom i da nema pojma o suvlasničkim odnosima i poslovima Čuljak u toj firmi. Sudu je rekla kako je znala da Šelebaj pokreće posao producentske firme i da je Čuljak, kao njegova žena, mužu pomagala u poslu samo savjetima i kontaktima jer je, tvrdi, od jutra do mraka radila na HTV-u. Zbog serije pitanja, svjedokinju Kamenski zabrinuo je “stav” tužiteljice:


– Oni su bili muž i žena, znala sam da su krenuli u posao…zašto taj neprijateljski odnos imate? Ne razumijem? – pobunila se svjedokinja nakon čega ju je sutkinja pokušala uvjeriti da tužiteljica kao i obrana samo rade svoj posao. 


Tvrdi da je prijateljskim savjetima i idejama pomagala i ona, kao i Hloverka Novak Srzić, njihova zajednička prijateljica za koju je, podsjećamo, Šelebaj tvrdio da je primala 1000 eura “na ruke” za sjedenje na kolegijima emisije “U sridu”. Srzić Novak takve je navode negirala ističući da je i ona na isti način pomagala – prijateljski i bez naknade. Nakon pola ure “torture”, svjedokinja je odahnula: 


– Bilo je grozno! – iskreno je priznala Kamenski pri izlasku iz sudnice.



Nekadašnje supružnike tereti se da su od 2004.do 2008. godine izvlačili novac za nepostojeće poslove, isplaćivali na stotine tisuća kuna provizije suradnicima i zamračili oko 25 milijuna kuna koristeći se svojom firmom “Core Media”. Od suradnika su tražili da im pronalaze tzv. fikus tvrtke koje bi paru ispostavljale lažne račune a zauzvrat su od njih primali proviziju. Veći dio novca vraćali su supružnicima koji su gotovinu dijelili po pola. Tužiteljstvo je došlo do podataka da su se optuženi u takvim mutnim transakcijama dokopali 24 milijuna kuna. Oštećen je i državni proračun za oko 4,5 milijuna kuna.