Poznati i moćni i u 2014. pohodili Remetinec

Novi stanovnici na adresi dr. Luje Naletilića 4: »Kapitalci« iza rešetaka

Danko Radaljac

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ

Snimio Ognjen ALUJEVIĆ

Najveće ovogodišnje ime uselilo je u Remetinec 19. listopada. Radi se o vjerojatno politički najspektakularnijem uhićenju, jer je Milan Bandić vjerojatno drugi najmoćniji čovjek u državi. No, uz 15 milijuna jamčevine, nije se predugo zadržao 



Stiglo je to doba u godini kada se rade razni pregledi, neki o pozitivnim stvarima, neki o negativnim, neki humoristični, a neki tužni. Hrvatska je pomalo bizarna država, jer eto sad je već tradicionalan pregled novih stanovnika na adresi dr. Luje Naletilića 4, odnosno u remetinečkoj penalnoj ustanovi. I ne može se kazati da je ova godina zakazala, broj »kapitalaca« na kraju je impozantan. 


    Dakle, uz sve one stare stanovnike Remetinca, najveće ovogodišnje ime uselilo je tamo 19. listopada ove godine. Naime, tog je dana uhićen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se o vjerojatno politički najspektakularnijem uhićenju, jer se radi o čovjeku koji je izvršno gledajući vjerojatno drugi najmoćniji čovjek u državi, odmah iza premijera Zorana Milanovića. Iako u ovom trenutku imamo i bivšeg premijera koji služi kaznu, treba kazati kako je Sanader »pao« nakon što je otišao sa svog položaja i u trenutku kada je politički gledajući bio skoro pa mrtvac, s jednim neuspjelim stranačkim pučom iza sebe. Bandić, s druge strane, uhićen je dok je bio na poziciji, dok je njegova politička zvijezda na nebu još uvijek snažno sjala i dok se osjećao skoro pa nedodirljivo. 


    Skupa s njim, uhićen je i veliki broj njegovih političkih suradnika, ali i poduzetnika uz koje su se nerijetko vezivali sumnjivi poslovi s gradom Zagrebom. Slobodan Ljubičić Kikaš, predsjednik Zagrebačkog holdinga, komunalnog mamuta iz metropole, uhićen je na granici sa Slovenijom, gdje je išao sa svojom obitelji navodno na kupanje, nosivši sa sobom 160 tisuća dolara. Bizarnije od prve asocijacije svakome normalnome, a to je da je bio u bijegu, svakako su obavještajni podaci koji govore da je zbilja išao na kupanje u jedne slovenske toplice. Sa 160 tisuća dolara uz sebe, da se nađe.




Poduzetnik »kapitalac« koji je tada uhićen je Petar Pripuz, svojevrsni zagrebački (ali i ne samo zagrebački) kralj otpada, čiji je CIOS definitivno najmoćnije poduzeće u toj branši. Čitava hrpa je sumnji bačena na ovu skupinu, od naizgled sitnih prijestupa u vidu davanja službenih automobila osobama koje to ne mogu koristiti, preko zapošljavanja u Holdingu bez reda i pravila, do ozbiljnih milijunskih poslova i zamjena zemljišta.   


Plaćene jamčevine


No, neponovljivi Milan i njegovi pajdaši nisu se previše zadržali u pritvoru. Mjesec dana su bili oni koji su najsporiji izlazili. Najveći dio platio je solidne iznose jamčevina, većini je iz gradskih struktura nametnuta zabrana obavljanja djelatnosti, a kod Bandića je Županijski sud u Zagrebu, u posljednjih nekoliko godina ionako ustanova sa spektakularno bizarnim odlukama iz sudstva, nadmašila samu sebe.



Sinovčića se tereti za malverzacije teške 130 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na pretvorbu NK Zadra te predstečajnu nagodbu Voxa, njegove medijske tvrtke iz Zadra. Uz to je još, kako je USKOK naveo, malo dogovarao neplaćanje poreza s poreznicima iz svog grada.


Inače, ovaj je slučaj pokazao dva velika problema u Hrvatskoj: pretvorbe nogometnih klubova u sportska dionička društva, koja se rade stihijski i nerijetko jako nalikuju na pranje novca, kao i predstečajne nagodbe, koje jednostavno dopuštaju preveliki manevarski prostor za mutne poslove.



Milan Bandić ostaje gradonačelnik Zagreba, ali ne smije obavljati nikakav posao koji bi se mogao označiti gradonačelničkim!? S tim da se Bandić očekivano poigrava s takvom odlukom, pa tu i tamo ode na kakvo primanje, a ni pomoć u humanitarnim akcijama mu nije strana. USKOK za sada ne reagira, a odvjetnik Marijan Hanžeković ne iskazuje neki strah zbog 15 milijuna kuna koje je založio kao jamčevinu svom klijentu. Zbog čega zagrebačkog gradonačelnika trenutno procesuira i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. U međuvremenu, svako malo dolaze nove istrage i proširenja istih u kojima je jedan od suosumnjičenika Bandić. USKOK je u prvom slučaju zaplijenio ogromnu količinu dokumentacije, tako da i ne čudi ovakav rasplet. Dio analitičara drži kako je Bandićeva karijera ovime zapravo završila i da se samo čeka da i on sam to prizna.      Dok je Bandić i slučaj Agram označio kraj godine, početak je bio u malo starijem tonu. U pritvoru su neko vrijeme, prije nego li će biti izručeni Njemačkoj, proveli i Josip Perković i Zdravko Mustač, koje je Njemačka tražila zbog sumnje da su sudjelovali u Udbinom ubojstvu Stjepana Đurekovića. Ovaj je slučaj doveo do velikih pravnih prijekora, jer je ovo kazneno djelo Mustaču i Perkoviću otišlo u zastaru. Sudovi u Hrvatskoj, doduše ne jednoglasno, donijeli su odluku kako zastara za nešto u Hrvatskoj ne znači da se državljani neće izručivati drugim članicama Europske unije. Kako god bilo, slučaj Perkovića i Mustača već je u dubokoj fazi suđenja u Njemačkoj i već do polovice sljedeće godine trebalo bi se znati kakva je nepravomoćna odluka.   

Afera »Remorker«


Još je jedan slučaj bio je fino popraćen pri kraju kalendarske godine. U akciji Ribar uhićen je jedan čovjek koji se voli nazivati ribarom. Doduše, često je bio i »vanjski suradnik« u jednom nogometnom klubu, a najčešće ga se nazivalo kontroverznim poduzetnikom. Riječ je o Reni Sinovčiću, koji se s Božidarom Kalmetom bori za mjesto glavnog šerifa grada Zadra. Zanimljivo je kako je i Kalmeta pred kraj godine postao osumnjičenik u aferi »Remorker«, ali se tu USKOK odlučio za redovan postupak, odnosno gradonačelnik Zadra nije završio iza rešetaka. 


    S druge strane, Reno Sinovčić je s grupom svojih prijatelja i poslovnih suradnika te s nekoliko poreznika iz Zadra ipak završio u Remetincu. Na kraju balade, ako izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu to tako odluči (a s njima je stvarno sve moguće), Sinovčić bi na kraju Novu godinu mogao čekati doma, ako pronađe 20 milijuna kuna za jamčevinu. Njemu Hanžeković nije odvjetnik, tako da to možda i nije tako lagan posao.