Šteta od 3,4 milijuna kuna u tvrtki iz "koncerna" Glasa Istre

Nova istraga protiv Alberta Faggiana zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Hina

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Na internetskoj stranici Državnog odvjetništva, koje ne otkriva identitet osumnjičenog, navodi se da je istraga pokrenuta zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, iz veljače 2013. kojom je pribavljena "nepripadna imovinska korist" od oko 3,4 milijuna kuna



PULA – Županijsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo je na temelju kaznene prijave PU Istarske istragu protiv pulskog poduzetnika Alberta Faggiana kojega se, kako se neslužbeno doznaje, tereti da je jednu od tvrtki iz »koncerna« Glasa Istre, u kojoj je u međuvremenu pokrenut stečaj, oštetio za 3,4 milijuna kuna.


 Tužiteljstvo u priopćenju, u kojem ne otkriva identitet osumnjičenog, navodi kako osnovano sumnja da je Faggian 22. veljače 2013. u Puli, kao član uprave s ciljem da svojoj drugoj tvrtki pribavi »nepripadnu imovinsku korist«, odnosno da joj omogući plaćanje 3,2 milijuna kuna bankarskih kamata, potpisao Ugovor o kratkoročnom kreditu »temeljem kojeg je banka prvom trgovačkom društvu odobrila kratkoročni kredit za poslovno financiranje na revolving principu za financiranje povremenih potreba u obrtnim sredstvima u iznosu od 3,3 milijuna kuna«.


  Nakon isplate kredita od svog je suradnika iz uprave zatražio da novac prebaci drugoj tvrtki, slijedom čega je 25. veljače 2013. sklopljen ugovor o pozajmici između dvije tvrtke od 3,3 milijuna kuna s rokom vraćanja i plaćanja kamata do 24. veljače 2014. Tužiteljstvo tvrdi da je Faggian pritom znao da drugo trgovačko društvo ta sredstva niti kamate neće platiti jer ima dospjele obveze prema ključnim dobavljačima robe od najmanje pet milijuna kuna.




  Doznačenim novcem druga je Faggianova tvrtka podmirila svoje ranije obveze prema banci, no nije vratila novac oštećenoj tvrtki koja je u studenom 2014. završila u stečaju.