Svjedočio bivši punac Igora Petrića

“Nitko mi nije pročitao što potpisujem, da sam znao, radije bih se ubio, nego potpisao”

Fiore Vežnaver

Petrić me iskoristio jer sam dobar čovjek, a s papirima se inače ne snalazim previše." - izjavio je to  danas u svom svjedočenju sada već bivši punac kontroverznog  poduzetnika  Igora Petrića (42) iz Kastva

RIJEKA  “Propisno sam nasamaren. Igor Petrić mene je i suprugu vozio u Opatiju kod javnog bilježnika nakon što je rekao da mu trebaju naši potpisi u vezi starog kredita, a tamo nam je podvalio potpisivanje dokumenta kojim nas je poslije zadužio za 400 tisuća eura kredita. Nitko mi nije pročitao što zapravo potpisujem, ni Petrić, ni bilježnik. Da sam znao što je na stvari, nikad to ne bih potpisao. Radije bih se ubio, nego to potpisao. Nitko mi nije kod bilježnika rastumačio kakvu to punomoć potpisujem, a ja sam nisam mogao pročitati što piše jer su slova bila presitna. Petrićeva pohlepa je to napravila… Od mene je napravio sirotinju… Petrić me iskoristio jer sam dobar čovjek, a s papirima se inače ne snalazim previše.” – izjavio je to  danas u svom svjedočenju sada već bivši punac kontroverznog  poduzetnika  Igora Petrića (42) iz Kastva, kojem se pred sucem riječkog Općinskog suda Zlatkom Kojundžićem sudi za prijevare »teške« ukupno 550 tisuća eura. Na optuženičkoj klupi nalazi se i Petrićeva sestra Ana Gardašanić (40) iz Rijeke, koja se također tereti za prijevaru u gospodarskom poslovanju. 

Žrtve prijevara »teških« više od četiri milijuna kuna bili su, tvrdi optužba, ondašnji Petrićev punac i punica. Po optužnici, radi se, u biti, o tome da je Petrić od punca tražio da mu izda punomoć da za dobivene kredite upiše hipoteku na kuću i parcele, no Petrić je uzeo nove, veće kredite, koje nije vratio pa su puncu stigla rješenja o ovrhi na kuću i parcele. Odnosno, u trećem slučaju, Petrićeva tvrtka je na prijevaru postala vlasnik zemljišta njegovog punca, a on tako oštećen za 150 tisuća eura. 


U optužnici se precizira da je Petrić prvu prijevaru izveo u ožujku 2006. godine, kao direktor tvrtke PIS Maloprodaja, nakon što je puncu i punici lažno predočio kako je potrebno da mu izdaju i ovjere novu punomoć za kredit od 70 tisuća eura koji je uzeo kod tadašnje Riječke banke 2002. godine, kada su založili obiteljsku kuću. Ženini roditelji su  pristali na novu punomoć, vjerujući da je riječ tek o reguliranju formalnosti oko tog starog kredita. Bili su  kod bilježnika, a Petrića su ovlastili na zaključivanje ugovora kojim se njihova nekretnina opterećuje kreditom do 400 tisuća eura. Već sljedećeg dana Petrićeva tvrtka PIS Maloprodaja uzela je u Erste banci kredit na tu svotu. Kredit nije vraćan pa je u travnju 2011. godine stiglo rješenje o ovrhi… Pod sličnim okolnostima dogodila se i druga prijevara, samo je zatvoren stari i uzet novi kredit na 379 tisuća eura, a  novac je dobila Petrićeva tvrtka PIS Nekretnine. 


Bivši Petrićev punac (njegova kći i optuženi su se razveli prije nekoliko godina)  ispričao je da su   on i njegova supruga otkrili prijevaru i neugodno se iznenadili kada su u banci htjeli uzeti manji kredit. – U banci su nam rekli da ne možemo dobiti kredit jer ne otplaćujemo »stari« kredit od 400 tisuća eura. A radilo se o kreditu koji je trebao vraćati Petrić – kazao je svjedok i napomenuo da su radi razjašnjenja cijele situacije on i  žena nakon toga tražili razgovor s direktorom banke u kojoj je Petrić dignuo kredit od 400 tisuća eura. – Direktor je odbio s nama razgovarati, uz objašnjenje da Petrića nema, a bez njega ne može dati nikakvu informaciju – konstatirao je Matuljac, otac bivše Petrićeve supruge. Suđenje se nastavlja za mjesec dana.