Policija razriješila provalu

‘Nisu siromašni, niti iz problematičnih obitelji’: U školu u Kastvu provalila trojica bivših učenika

Fiore Vežnaver

Riječ je o trojici maloljetnika, sada učenika drugog razreda srednje škole, koji će odgovarati za provalnu krađu, prijavljeni su Odvjetništvu za tešku krađu, a kaznena prijava slijedi im  redovnim putem, odnosno bez privođenja sucu istrage i pritvaranja



RIJEKA  Riječka policija riješila je slučaj provale  u Osnovnu školu »Milan Brozović« u Kastvu sredinom kolovoza, kada je iz škole koja je tada bila u fazi renoviranja ukraden građevinski alat, vrijedan dvadesetak tisuća kuna. Riječ je o maloljetnicima, tako da Policijska uprava primorsko-goranska u skladu s pravilima i uzancama ne priopćava nikakve detalje, tek da su počinitelji prijavljeni državnom odvjetništvu za tešku krađu.


No, neslužbeno se saznaje da je riječ o trojici maloljetnika koji će kazneno odgovarati za provalnu krađu, a kaznena prijava slijedi im, po sadašnjem stanju stvari, tzv. redovnim putem, bez privođenja sucu istrage i pritvaranja. Izvori bliski slučaju navode da je riječ o trojici bivših učenika škole u koju su provalili, a sada su u drugom razredu srednje škole. 


Nisu problematični


– Kada je policija uspjela identificirati i pronaći lopove, ispostavilo se da oni ne potječu iz problematičnih obitelji, a nisu ni siromašni, izjavio nam je izvor blizak slučaju koji je želio ostati anoniman.




Šteta koju su provalnici pričinili samoj školi je nevelika: svi tehnički uređaji – mala glazbena linija sa zvučnicima, projektor i dva monitora – koji su izneseni  iz škole, pronađeni su drugo jutro neoštećeni u grmlju u blizini škole. Šteta je bila tek u razbijenom prozorskom staklu koje je trebalo zamijeniti i nekoliko nestalih predmeta vrlo male vrijednosti.


Najviše štete pričinjeno  je zagrebačkoj tvrtki Prosperitas-gradnja, kooperantskoj firmi koja je izvodila radove na školi. Nestao im je vrijedan električni alat:  po dvije »štemerice«, brusilice, bušilice i motorne pile, dio njih priznatog proizvođača Makita. Istraga bi trebala rasvijetliti kakav je bio daljnji put ukradenog alata, jer su ga lopovi vjerojatno pokušali dalje plasirati.


– U konačnici, škola je i jako dobro prošla. Lopovi su, da su htjeli, mogli pričiniti i veliku štetu. No, ništa nije porazbacano, ni jedan papir nije bio na podu nakon njihovog upada, ništa nije pošarano – komentirala je dan nakon provale  ravnateljica škole Sandra Krpan, koja je i sama odigrala važnu ulogu u rasvjetljavanju nekih okolnosti slučaja, jer je upravo ona pronašla, odbačene u grmlju, tehničke uređaje koji pripadaju školi. 


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…