Zavađeni klan

‘Nisam to učinio. Netko me gurnuo’: Svjedokinja otkriva što je ubojica brata s Lošinja rekao nakon pucnjave

Fiore Vežnaver

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Kada je pištolj drugi put opalio, Gjerg je Simona držao za ruku. Obojica su zatim pala na tlo, nisam odmah ni znala tko je nastradao. Gjergj je pao preko Simona – ispričala je svjedokinja



RIJEKA Simon Curi je nakon svega bio u jako stresnom stanju. Nije mogao vjerovati da se to dogodilo. »Nisam to učinio! Netko mi je bio na leđima, gurnuo me«, pričao je dok se sav tresao. Govorio je da nije htio nikoga ubiti, već zaplašiti.


Izjavila je to Maristela Curi iz Malog Lošinja, nevjesta optuženog Simona Curija (69), svjedočeći u riječkom Županijskom sudu u nastavku suđenja svom svekru optuženom za ubojstvo, da je u kolovozu prošle godine hicem iz pištolja usmrtio svog brata, 54-godišnjeg Gjergja.


Zločin se dogodio 2. kolovoza prošle godine, oko 22.45 sati, pred terasom restorana »Koralj« u Ulici Priko. Prema navodima optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva, velikoj tragediji prethodili su svađa i sukob u kojima su sudjelovali optuženikov sin Fran Curi i Gjergjov sin Nikola, pa je pristigao Gjergj kako bi smirio situaciju.


Pucanj iz blizine 




Simon Curi se tereti da je izašao iz restorana »Koralj«, u vlasništvu njegove obitelji, s pištoljem kojeg je ilegalno posjedovao, te najprije ispalio jedan metak prema Gjergju, s kojim ima višegodišnje razmirice vezane za njihove susjedne lokale, »Koralj« i »Galeb«. No, kako se navodi u optužnici, prvim metkom nije pogodio brata koji se nalazio na ulici, ispred restorana. Simon je nakon toga došao do brata i iz neposredne blizine mu ispalio metak u glavu, tvrdi optužba. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti žrtve ustrijel glave s ozljedom grudne aorte i posljedičnim iskrvarenjem, a zaključeno je da mu život nije mogla spasiti ni najbrža ni najstručnija medicinska pomoć.


Optuženikova nevjesta je objasnila da je kritične noći, nakon što je čula galamu, izašla na balkon svog stana na drugom katu, smještenom iznad restorana »Koralj«, te da je promatrala događanja. Rekla je kako je vidjela Nikolu Curija, sina ubijenog, koji je pristigao iz susjednog »Galeba«, te krenuo prema Pjeteru, Simonovom unuku, koji je tada imao manje od 16 godina. Po njenim riječima, nakon povišenih tonova Nikola je otišao, a onda se vratio te Pjetera uhvatio za vrat, digao ga uvis i udario šakom u lice. Nevjesta optuženog je rekla da je vidjela kako je zatim stigla Pjeterova majka, kako bi ga odmakla od Nikole Curija, a zatim i dječakova baka, te da je Nikola Curi obje žene udario.


Opća tučnjava 


Svjedokinja je tvrdila da se sve to događalo na terasi »Koralja«, na koju su uskoro stigli i Gjerg Curi sa svojim drugim sinom Fabijanom. Došlo je do tučnjave koja se zatim prelila na cestu pred restoranom »Koralj«.



– Ishodište sukoba je ljubomora druge obitelji, jer je nama posao bolje išao – konstatirala je jučer u svom svjedočenju Lezja Curi, supruga optuženog. »Čula sam da je nakon svega ovoga Gjon, brat mog muža, otišao na Kosovo i zapalio našu kuću« – ustvrdila je svjedokinja. Objasnila je da su došli na Lošinj 1973. godine, da su njen muž i žrtva ubojstva imali zajednički restoran, sve dok Gjergj prije petnaestak godina nije nožem napao njenog sina.



Nevjesta optuženog se prisjetila kako je čula Simona kako viče: »Molim te, Gjergj, pusti moju obitelj na miru!« Kada su svi bili na cesti i tukli se, odjeknuo je prvi pucanj. Svjedokinja je ustvrdila da je Simon zapucao u zrak, u trenucima dok je bio na sredini terase svog restorana. Prema njenom viđenju događaja, kada se pojavio optuženikov brat Gjergj, uhvatio ga je za ruku, pa su se pohrvali.


– Kada je pištolj drugi put opalio, Gjerg je Simona držao za ruku. Obojica su zatim pala na tlo, nisam odmah ni znala tko je nastradao. Gjergj je pao preko Simona – ispričala je svjedokinja, dodajući da je nakon toga drugi optuženikov brat, Lazar, uzeo pištolj i uperio ga u Simona, ostavljajući dojam da namjerava pucati. Svjedokinja je kazala da se nakon toga obitelj optuženika povukla u »Koralj«, dok su članovi druge grane obitelji i stolicama krenuli na njih, u želji za osvetom.


Druga svjedokinja, supruga otuženog Lezja Curi rekla je da je kritične večeri vidjela da je više puta dolazio Nikola Curi te prigovarao, provocirao i vrijeđao. – Kazao je i: »Ovo vam je zadnja večer!« – konstatirala je Lezja Curi, dodajući da je u metežu i ona dobila udarac od njega. Pojasnila je da je bila na zemlji kada je čula prvi pucanj i nije vidjela trenutak opaljenja, ali je zamijetila da je Simon, kada je drugi put pucao, pištolj usmjerio u zrak, a Gjergj ga držao za ruku. – Poslije su nas gađali stolicama i pepeljarama, pa smo se vratili u restoran – rekla je svjedokinja, naglašavajući da nije primijetila da se itko od njene obitelji pripremao za sukob te večeri. Suđenje se nastavlja u lipnju.