Nestašna obitelj

Nina Mamić za izlazak iz pritvora mora platiti – milijun kuna

Vanja Vesić

Foto Marko Lukunić / PIXELL

Foto Marko Lukunić / PIXELL

Kći Zorana Mamića prijavila je majka njezinog bivšeg partnera zbog prijetnji koje je djevojka slala SMS-om i e-mailom  njezinom sinu, ali i njoj. Odvjetnica Nine Mamić najavila je žalbu na odluku o pritvoru



ZAGREB   Nina Mamić, 23-godišnja kći trenera i sportskog direktora Dinama Zorana Mamića, završila je u petak u jednomjesečnom istražnom zatvoru i to zbog prijetnji bivšem partneru, 26-godišnjem Matiji S. i njegovoj majci, koja ju je na kraju i prijavila policiji.


Nina Mamić uhićena je nakon što je doputovala iz Berlina. Nakon davanja iskaza u policiji, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio joj je pritvor i jamčevinu od milijun kuna. Iznos je, kako se doznaje, obitelj spremna platiti kao i u ranijim slučajevima kada su se na meti pravosuđa našli njezin otac Zoran i stric Zdravko.


Neočekivani obrat


Tada su uplatili više milijuna kuna za izlazak iz Remetinca nakon optužbi za isisavanje 200-tinjak milijuna kuna na štetu Dinama. Istražni sudac odredio je Nini Mamić i mjere opreza – zabranu približavanja majci svoga bivšeg dečka u narednih osam mjeseci.




Odvjetnica Nine Mamić, Aleksandra Horvat najavila je da će danas podnijeti žalbu na presudu, nakon što dobije pisani otpravak sudske odluke. Prema raspoloživim informacijama 23-godišnja Nina slala je prijeteće poruke sms-om i e-mailom bivšem dečku i njegovoj majci, inače visokopozicioniranoj menadžerici u jednoj banci. Majka je, čini se, prilično ozbiljno shvatila pismene prijetnje i odlučila prekinuti agoniju i obratiti se za pomoć policiji. O kakvim je točno prijetnjama riječ, odnosno što je pisalo u porukama koje je djevojka slala, nije se moglo doznati od odvjetnice Horvat. No, s obzirom na oštrinu odluke suca istrage čini se poruke nisu bile bezazlene. 



Ninin otac, Zoran Mamić, platio je jamčevinu od četiri milijuna kuna nakon što je u srpnju prošle godine završio u Remetincu zbog optužbe da je, zajedno s bratom, oštetio NK Dinamo za 117 milijuna kuna, udruživanjem u zločinačku organizaciju. Jamčevina za Zdravka Mamića tada je iznosila sedam milijuna kuna. Krajem prošle godine Zdravko Mamić je ponovno završio u pritvoru, ovaj put sa sinom, 33- godišnjim nogometnim menadžerom Mariom. Otac je za izlazak iz Remetinca uplatio jamčevinu od čak 14 milijuna kuna, dok je sin za izlazak na slobodu uplatio pet milijuna kuna kuna.



Nina Mamić, studentica dizajna u Milanu, zaljubila se u 26-godišnjeg Matiju 2001. godine. S obzirom da je Matija ostao živjeti u Zagrebu, Nina je gotovo svaki vikend koristila priliku da doputuje iz Milana zbog partnera. Problemi bivšeg para u prohujaloj petogodišnjoj vezi počeli su navodno krajem prošle godine. Svi pokušaju uljuđenog razgovora najčešće su završavali svađama i uzajamnom ljutnjom, no, prepiska SMS-porukama i mailovima i dalje se nastavila. Kako se u cijeloj priči punoljetnih partnera na meti našla i majka bivšeg Nininog partnera ostalo je nepoznato.


»Vrtoglava« jamčevina


Krah veze dvoje mladih ljudi ostao bi vjerojatno u sjeni rastave braka njezinog oca i majke, Zorana i Vanje Mamić, 2010. godine o čemu se naširoko pisalo u dijelu domaćih medija, da cijela priča nije dobila neočekivani obrat pritvaranjem djevojke. Nina je bila na glasu kao mirna i osjećajna osoba, nikad osuđivana, pa je za one koje je poznaju vijest da je završila u Remetincu zbog ozbiljnih prijetnji zvučala kao loša šala.


Ovo je već peti put u obitelji Mamić da im suci omogućavaju i određuju »vrtoglave« jamčevine za puštanje iz Remetinca. Poznato je da je ovakav instrument novčane penalizacije naišao na osudu pravnih stručnjaka zbog prečestog i nekritičkog iskorištavanja jer u primjeni ima tek efekt kratkoročnog punjenja budžeta »od onih koji imaju«, a bez pratećeg faktora sprječavanja i prevencije ponavljanja kaznenog djela. Drugim riječima, u praksi se kosi s univerzalnom idejom zakona da se kriminal ipak ne isplati, kažu nam pravni stručnjaci. Oni upozoravaju da se pojedinačni krimen mlade Nine Mamić nikako se ne može uspoređivati s težinom kaznenih djela koja se stavljaju na teret njezinom ocu i stricu, bez obzira što je riječ o istoj obitelji i percepciji javnosti s obzirom na materijalnu moć i utjecaj Mamićevih i na uski politički krug. Nina Mamić mogla bi izaći iz Remetinca tijekom ovog tjedna uz milijunsku jamčevinu, osim ako sudac ne učini neki neočekivani presedan.