Suđenje za ratne zločine

Nikolić: Kapetan Dragan ima pravo na pravnu pomoć Srbije

Hina

Kapetan Dragan / Snimio Zoran JOVANOVIĆ / NL arhiva

Kapetan Dragan / Snimio Zoran JOVANOVIĆ / NL arhiva

»Srbija, ukoliko se to od nje traži, u svakom sudskom postupku treba pridonijeti fer i pravičnom suđenju«, rekao je Nikolić, koji se danas u Beogradu sastao s odvjetnikom Draganom Palibrkom, Vasiljkovićevim pravnim zastupnikom



ZAGREB Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u srijedu da Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, ima pravo na pravnu pomoć Srbije u postupku za ratne zločine koji se vodi protiv njega u Hrvatskoj, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.


»Srbija, ukoliko se to od nje traži, u svakom sudskom postupku treba pridonijeti fer i pravičnom suđenju«, rekao je Nikolić, koji se danas u Beogradu sastao s odvjetnikom Draganom Palibrkom, Vasiljkovićevim pravnim zastupnikom.


»Optužnice, koje su podignute protiv državljana Srbije za navodna djela počinjena tijekom devedesetih, imaju implicitni cilj da se okrivi samo jedna strana u sukobu«, ocijenio je Nikolić istaknuvši da je »krajnji cilj naplata ratnih reparacija i stigma na Srbiji i srpskom narodu«, navedeno je u priopćenju Nikolićeva ureda za suradnju s medijima.


Odvjetnik Dragan Palibrk obavijestio je Nikolića o pojedinostima vezanim uz suđenje Draganu Vasiljkoviću i upoznao ga o problemima koje ima kao njegov pravni zastupnik.Palibrk je naveo da mu je u Hrvatskoj omogućeno posjećivati Vasiljkovića, da ima uvid u predmet i daje mu pravne savjete, ali ne i da ga brani u splitskom sudu, uz ocjenu da to « nije zabilježeno u suvremenoj pravnoj praksi«.

Vasiljkovićev odvjetnik je naglasio da čeka odgovor od Ministarstva obrane Srbije na zahtjev da mu se dostave podaci o zapovjednoj strukturi tadašnje JNA u kninskoj tvrđavi i postrojbi koje su sudjelovale u napadu na Glinu. Također, on očekuje da će ti podaci otkriti da Vasiljković »nije bio nadležan za ta područja«, navedeno je u priopćenju.