Dramatični događaj na cesti kod Diračja

Nije bila nužna obrana: Keserović opet dobio 4 i pol godine zatvora za usmrćivanje riječkog poduzetnika

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza / NL arhiva

Foto V. Karuza / NL arhiva

Huso Keserović za smrtno ranjavanje Mirka Bibića na cesti kod Diračja ranije je osuđen na četiri i pol godine zatvora, ali je Vrhovni sud tu presudu ukinuo. Optuženi je jučer svjedočio da je Bibića, koji ga je pratio na cesti, želio samo prestrašiti kada je prišao njegovom vozilu 



Huso Keserović opet je danas osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog smrtnog ranjavanja riječkog poduzetnika Mirka Bibića u listopadu 2008. godine. Presudu mu je izreklo vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić, a radi se o istoj kazni što mu je već izrečena na prvom suđenju. Tu je presudu u međuvremenu ukinuo Vrhovni sud.


Suđenje Keseroviću počelo je pod optužbom za ubojstvo na mah, ali pošto u Kaznenom zakonu ono više ne postoji, proglašen je krivim za kazneno djelo usmrćenja.Sudsko vijeće nije prihvatilo tvrdnju Keserovićevih odvjetnika da se u ovom slučaju radilo o nužnoj obrani.

Dramatični događaj se zbio 31. listopada 2008. godine na cesti kod Diračja. Keserović se tog dana svojim terencem vraćao iz Italije sa suprugom. Kod benzinske crpke OMV-a primijetio je kako iza njega vozi i “blica” mu sivi “mercedes”, kojim se vozio Bibić. U obrani je ispričao da je isprva mislio da je to neki njegov poznanik, pa se zaustavio na proširenju na odvojku.  Optuženi je kazao da se siva mercedesova limuzina zaustavila pokraj njegovog džipa, a nepoznati vozač mu je kroz otvoreni prozor odmah opsovao majku. Nakon toga je izašao iz auta i krenuo prema njemu i supruzi.


“Dok me taj čovjek kroz otvoreni prozor mog auta već rukom uhvatio za rame, povlačio sam se prema supruzi, koja je sjedila uz mene kao suvozačica. Vidio sam nožić u pretincu gdje se stavljaju čaše, uzeo sam ga, ne znam je li bio sklopljen ili ne. Nisam uopće imao namjeru da ga… Mislio sam da ću ga prestrašiti nožićem. Uperio sam nožić prema njemu, zapravo ispružio, jer u kabini vozila i nisam mogao baš zamahivati. Ne znam da li sam odmah osjetio da sam ga ubo, poslije sam vidio krv… Tog čovjeka, za kojeg sam kasnije saznao da se zove Mirko Bibić, nisam poznavao, njegovo ime i prezime mi ništa ne znači. Zbog situacije kakva je poslije bila, nisam pokušao stupiti u kontakt s njegovom obitelji, ali mi je žao što se ovo dogodilo”, izjavio je na ponovljenom suđenju Keserović.