Podignuta optužnica

Nezaposleni monter sjekirom razbio stakla na vozilima na Trsatu i za sve okrivio – alkohol

Fiore Vežnaver

Proglase li ga krivim, morat će platiti i štetu vlasnicima / Arhiva NL

Proglase li ga krivim, morat će platiti i štetu vlasnicima / Arhiva NL

Vlado J. je objasnio da je stakla na četiri parkirana vozila razbio manjom sjekirom koju je pronašao u jednom furgonu te da je tog jutra bio prilično pijan



Za sve je kriv alkohol – bit je slučaja, viđen iz kuta optuženog, što se zbio na parkiralištu kod Dvorane mladosti na Trsatu protekle zime, kada su u jednoj noći razbijena stakla na četiri automobila. Počinitelj vandalskog ispada brzo je pronađen, a nakon okončane istrage i sagledavanja slučaja riječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv 33-godišnjeg Vlade J., nezaposlenog montera nastanjenog u predgrađu Rijeke, tereteći ga za oštećenje tuđe stvari.


Nemio slučaj zbio se 28. veljače, između 2.30 i 3 sata ujutro, na Trgu Viktora Bubnja. Vandal je tada – manjom sjekirom, kako se poslije pokazalo – porazbijao stakla, prvenstveno vjetrobranska, na četiri vozila riječke registracije, pričinivši štetu od ukupno desetak tisuća kuna. Na meti razbijača – bez nekog povoda, čini se – našli su se golf, grande punto, citroën C3 i volkswagen touran. Tužiteljstvo predlaže sudu da optuženog oglasi krivim i izrekne mu bezuvjetnu kaznu od pola godine zatvora te da odluči o imovinsko-pravnim zahtjevima oštećenih vlasnika auta za naknadu štete.


Na prvom ispitivanju u tužiteljstvu okrivljeni 33-godišnjak je priznao da je počinio kazneno djelo za koje se tereti, objašnjavajući da je tog jutra bio prilično pod utjecajem alkohola. Objasnio je da je stakla na četiri parkirana vozila razbio manjom sjekirom koju je pronašao u jednom furgonu. Od njega je oduzeta sjekira »s tragovima nalik na krv«, kako se navodi u optužnici, a indikativno je i da mu je 12 sati poslije slučaja na Trsatu na bolničkom Hitnom traktu pružena pomoć jer je porezao prst na staklu.




Optužnica, što je proslijeđena riječkom Općinskom sudu, nije još pravomoćna. Optuženi Vlado J. već je osuđivan.