Skidanje uroka

Nevjerojatna prevara: Tvrdila da liječi molitvom u “riječkom manastiru” i uzela im 3 milijuna kuna

Slavica Kleva

Zorica Damnjanović, Foto: S. KLEVA

Zorica Damnjanović, Foto: S. KLEVA

Rekla mi je da pomaže u izlječenju bolesti i da mi kćeri nema života za pola godine ako ne pošaljem 700 eura – početak je svjedočenja oštećenog oca troje djece, koji je nasjeo na oglas u časopisu Svet i koji je na kraju prevaren za tri milijuna kuna



RIJEKA »Reći ću vam, gospođo sudac istinu, sve kako se i dogodilo. U siječnju 2012. godine pročitao sam u časopisu Svet oglas kojim se oglašavala žena imena Milenija Milanović da pomaže osobama oboljelim od živaca i drugih bolesti. Bila su oglašena dva telefonska broja, javio sam se na jedan od njih, a osoba s druge strane mi se predstavila kao Milenija Milanović iz manastira u Rijeci.


Rekla mi je da pomaže u izlječenju bolesti. Pitala me imam li djecu, na što sam joj odgovorio da imam dva sina i kćer. Odmah mi je rekla da mi kćeri nema života za pola godine ako ne pošaljem 700 eura i da je nazovem idući dan.


Tako je svjedočio oštećeni suprug i otac troje djece koji je nasjeo na oglas i zbog toga prevaren za oko tri milijuna kuna. Sutkinja Damira Delost u ovom postupku sudi 59-godišnjoj Zorici Damnjanović iz Pule, optuženoj za spomenute prevare.


Liječnje molitvom




– Moja supruga se u početku opirala zvanju Milenije pa sam je ja nazvao i drugi i treći put. No, nakon svega i supruga ju je nazvala pa joj je Milenija rekla isto što i meni, da pošalje 700 eura jer da u suprotnom kći više neće biti na životu. I meni i supruzi je Milenija rekla da će novac držati u manastiru i da će nam ga vratiti. Mi smo je pitali na koji će način pomoći našoj kćeri, a ona nam je odgovorila da liječi molitvom, a za moju kćer da će »dodatno« moliti i brat Nikola koji je monarh jer svi zajedno žive u manastiru.


Kako je to sve na mene djelovalo stresno, jer bolujem od živaca, supruga je češće komunicirala s Milenijom i s njom dogovarala na koji će način poslati novce. Milenija je inzistirala da se novac šalje preko Western Uniona, ali ne na njezino ime već na ime Koštane G. i Demirane H. jer da one zajedno rade u manastiru. Milenija je inzistirala da se novci ne šalju njoj jer da ga ona ne smije primati – nastavio je svjedok svoju tužnu priču dok je sutkinja podsjetila da su u sudskom spisu priložene spomenute potvrde o uplati Western Uniona.


– Milenija bi uvijek nazvala i potvrdila da je novac dobila, a onda je počela govoriti da nema života ni mojim sinovima, a ni meni, jedino će moja supruga ostati na životu, pa je zatržila daljnjih 20 tisuća eura. Rekla nam je da stavimo u torbu nekoliko kilograma kave, određenu veličinu, boju i marku muške košulje u koju ćemo zapakirati eure i da autobusom pošaljemo torbu iz Frankfurta za Rijeku.



Zorica Damnjanović iz Pule optužena je za prevare, tereti se da je, lažno se predstavljajući kao osoba koja liječi molitvom, bračni par, hrvatske državljane s prebivalištem u Njemačkoj, prevarila za više od tri milijuna kuna u nepunih sedam mjeseci. Oglas Zorice Damnjanović izašao je u srpskom časopisu Svet u kojem je oglasila da liječi molitvom, uz kontakt telefon. Kada su je supružnici nazvali, Damnjanović se lažno predstavila kao »majka Milenija Milanović iz riječkog manastira«. Iskoristila je njihovu očajnu želju za izlječenjem i lažno im prikazala da će ih izliječiti i pružiti im spas i sreću molitvom. Kroz više telefonskih razgovora s oštećenima, lažno je prikazivala da će im djeca umrijeti, a potom obećavala da će spasiti njihove živote, ali da joj za to moraju poslati darove i novac.



Na torbu smo morali napisati da je za Mileniju Milanović i Nikolu, prezime njegovo nije rekla. A kad sam joj rekao da nemamo novac, Milenija nam je kazala da posudimo, radimo što hoćemo, samo da spasimo djecu. I tako sam novce pozjamljivao od prijatelja, prodao sam kuću sinu u Offenbachu, za što je sin podignuo kredit u iznosu 250 tisuća eura, prodao sam kuću u Kupresu za 25 tisuća eura. Tako smo za Rijeku iz Frankfurta poslali ukupno 30 torbi i u svakoj je bilo najmanje osam tisuća eura, a zadnji put oko 70 tisuća eura. Znam da smo joj poslali i staklenku punu zlata, sve skupa najmanje 400 tisuća eura i 50 tisuća švicarskih franaka – kazao je svjedok, vidno uzbuđen tijekom svjedočenja, na rubu suza.


Posudio od prijatelja


– Zadnju smo torbu poslali za Sarajevo, a u njoj je bilo 13 tisuća eura. Posljednji put Milenija nam je javila da dolazi u Offenbach s Nikolom i još jednom ženom vratiti nam sve novce i zlato, ali nije došla. Javila je da je bolesna, zapravo da joj je jedna sestra u manastiru na umoru.


Na pitanje sutkinje Delost odakle mu toliki novac, svjedok je odgovorio da je veći iznos posudio od prijatelja. Nakon što mu je predočila dokumente, ispalo je da je vratio 232 tisuće eura pa ga je sutkinja upitala kako opravdava i drugi dio posuđenog, a vraćenog novca.


Svjedok se sjetio da su i on i supruga i djeca imali životna osiguranja i ušteđevinu u iznosu od oko 40 tisuća eura. Pojasnio je svjedok i da je posljednji autobus kojim su Mileniji poslali novac prometovao 25. srpnja 2012. godine.


– To je nezapamćena prijevara, nakon što nam je Milenija rekla da je više nećemo vidjeti, mi smo protiv nje podnijeli kaznenu prijavu. Iako je nikada nisam vidio, prepoznao sam je u policiji po govoru. U Njemačkoj sam radio od 1969. godine, kao radnik u tvornici, a poslije kao građevinac. Moj sin je podignuo kredit i ja sam tim novcima vratio dugove – pojasnio je nadalje svjedok. Na pitanje da li boluje, svjedok je kazao da pije lijekove protiv depresije.


Sutkinja je na kraju odlučila ispitati sina oštećenog na okolnosti podignutog kredita i na okolnost kako je obitelj uopće vratila sve posuđene novce od svojih prijatelja. Suđenje se nastavlja u svibnju.