Nedostupan pravosuđu

Nestao bez traga: Zastara Riječaninu “pojela” već drugu zatvorsku kaznu

Fiore Vežnaver

Ilustracija NL/Arhiva

Ilustracija NL/Arhiva

Nakon tri godine zatvora za otmicu, u kojoj je zatočeni bio i žrtva seksualnog iživljavanja, Igoru Šebeniku apsolutna zastara »pojela« i kaznu za tešku krađu



Igor Šebenik, 57-godišnji Riječanin s posljednjim poznatim prebivalištem u Ulici Janka Polića Kamova, nikad neće morati izdržati kaznu od pola godine zatvora koju mu je 2009. godine izrekao opatijski Općinski sud. Sankciju mu je, naime, »pojela« apsolutna zastara izvršenje kazne. Šebeniku je to druga kazna koju mu je posljednjih godina »progutala« zastara, to se već dogodilo s kaznom od tri godine zatvora na koju je osuđen zbog zbog umiješanosti u slučaj otmice i seksualnog iživljavanja nad zatočenim.


Izvršenje šestomjesečne kazne zatvora zbog teške krađe riječki Županijski sud obustavio je, kako to zakon nalaže, nakon što je proteklo šest godina od pravomoćnosti presude za taj delikt. Na šest mjeseci zatvora osudio ga je opatijski Općinski sud u studenom 2009. godine, a presudu je potvrdio riječki Županijski sud u travnju 2010. godine. Sud je svojedobno donio rješenje da se Šebenik upućuje na izdržavanje kazne, ali tjeralica za njim nikad nije dala rezultata.


Rješenje kojim se obustavlja postupak izvršavanja kazne nad Šebenikom prije nekoliko godina doneseno je i u slučaju otmice i seksualnog iživljavanja. Za taj slučaj sudilo mu se u odsutnosti, nije ga se moglo pronaći, uhititi i smjestiti u pritvor iz kojeg bi bio doveden na suđenje. Tada 37-godišnjeg Šebenika, vijeće riječkog Županijskog suda je u studenom 1996. godine osudilo na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je s još dvojicom Riječana bio upleten u otmicu jednog muškarca, koji je zatim tri dana držan u zatočeništvu.




Bio je zatočen u dvama riječkim stanovima sve do trenutka dok nije isplatio 62.500 kuna koje je dugovao Šebenikovom suučesniku za kupljenih 25 tona brašna. Otet je u Puli, a pušten poslije tri dana na Gornjoj Vežici, kada je isplaćen cjelokupni dug. Tijekom zatočeništva, koje je provodio Šebenik u dva stana svojih prijateljica, oteti je često bio vezan lisicama i tučen. Jedan od upletenih u otmicu maltretirao je zatočenika iskoristivši ga za seksualne igrarije u kojima je koristio štap.


Istraga o slučaju počela je pet mjeseci nakon što se on zbio, jer je delikt tek tada prijavljen policiji. I nije ga prijavio oteti, već jedna djevojka, nezadovoljna što ju je Šebenik napustio. Od trojice osuđenih u riječkom Županijskom sudu, Šebenik je dobio najveću zatvorsku kaznu.