Tijekom berbe gljiva izgubio joj se svaki trag

Nestala Marija Vlahov iz Rijeke, opsežna potražna akcija na području Gorskog kotara traje već treći dan

P. N.

Marija Vlahov nestala je u subotu

Marija Vlahov nestala je u subotu

Marija Vlahov ima plavu kosu i smeđe oči, te nosi naočale krem boje. U vrijeme nestanka bila je odjevena u majicu krem-bijele boje na patent, ispod koje je nosila i tamno zelenu majicu



Dojavom od centra 112, područnog ureda Rijeka, u subotu 20. kolovoza u 15.30 sati pokrenuta je potražna akcija za nestalom ženskom osobom starosti 73 godine iz Rijeke koja je u području šume od Kupjaka prema selu Rogi s prijateljima brala gljive. Podaci dobiveni s terena te detaljan razgovor s obitelji i poznanicima ukazivali su da je izgubljena osoba dobrog zdravlja te je shodno tome pokrenut protokol potrage koji je u prvoj fazi detaljno pokrio područje zadnjeg viđenja te ceste i šumske puteve.



Marija Vlahov krenula je u berbu gljiva s prijateljima te je nestala oko 13 sati i od tada joj se gubi svaki trag. Ima plavu kosu i smeđe oči, te nosi naočale krem boje. U vrijeme nestanka bila je odjevena u majicu krem-bijele boje na patent, a ispod nje je nosila tamno zelenu majicu. Sa sobom je imala platnenu vrećicu. 





Nakon toga pristupilo se drugoj fazi potrage koja je bila prilagođena noćnim uvjetima te je ona nastavljena do 3 sata u nedjelju ujutro. U tom dijelu na terenu je bilo 35 gorskih spašavatelja iz stanica Rijeke, Ogulina, Karlovca i Delnica, potražni tim s psom iz Rijeke, pet vatrogasaca iz DVD Kupjaka te 15 poznanika i rodbine nestale osobe.



S prvim danjim svjetlom, u 5.15 minuta pokrenuto je opsežno zonsko pretraživanje terena koje je trajalo do 20.30 sati navečer i u kojem je tijekom dana sudjelovalo 80 osoba, od toga 33 člana gorske službe stanica Rijeka, Karlovac i Delnice, dva potražna tima s psima iz Stanice Rijeka i Novska, 27 poznanika i rodbine nestale osobe te jedanaest vatrogasaca iz DVD Kupjak i devet iz DVD Ravna Gora. Izuzetna motiviranost svih sudionika potrage, nametnula je visoki fizički naporan angažman svih tragača koji su uz minimalnu okrepu obavljali nizove zadataka kako bi pretražili zadane segmente.


Unatoč pretraženih 330 hektara šumskog terena, te višestruko pregledanih 100 hektara segmenata s najvećom vjerojatnošću pronalaska nestale osobe, potraga se nastavila danas izvidom speleoloških objekata i pregledom cesta i šumskih puteva. Na terenu je danas šestero pripadnika Stanice Delnice te nekoliko članova obitelji nestale osobe.  


Inače, unutar tjedan dana, u subotu 13. i 20. kolovoza putem centra 112 dobivene su dojave o dvjema ženskim osobama koje zbog zdravstvenih razloga nisu mogle sigurno se spustiti iz područja podno vrha Risnjaka, točnije planinarskog doma. U obje akcije sudjelovalo je po petero spašavatelja iz stanica Rijeka i Delnice. Osobe su sigurno transportirane nosiljkom UT2000 te predane rodbini odnosno timu hitne pomoći čime su akcije uspješno okončane. Druga akcija bila je specifična po tome što je veliki broj pripadnika obiju Stanica bio angažiran u potrazi za nestalom osobom u šumi kod Kupjaka te su mobilizirane dodatne snage kako bi se osigurao dovoljan broj spašavatelja za obje akcije.

HGSS


HGSS




HGSS


HGSS