Koban hitac iz puške

Nesreća u šumi kod Matulja: Lovac ranio kolegu lovca u lovu na divlje svinje

Fiore Vežnaver

Nesretan slučaj dogodio se u nedjelju u šumskom predjelu Dolica na padinama Učke / Foto Silvano JEŽINA

Nesretan slučaj dogodio se u nedjelju u šumskom predjelu Dolica na padinama Učke / Foto Silvano JEŽINA

Po život opasno ozlijeđen je 35-godišnji S. R. iz Matulja. Zadobio je prostrijelnu ranu, smješten je u Jedinicu intenzivnog liječenja u sušačkoj bolnici, a njegovo stanje liječnici ocjenjuju ozbiljnim, ali stabilnim



RIJEKA – Teško ranjavanje jednog lovca obilježilo je nedjeljni odlazak grupice u lov na divlje svinje na matuljskom području. Po život opasno ozlijeđen je 35-godišnji S. R. iz Matulja, kojeg je ustrijelio drugi lovac. Zadobio je prostrijelnu ranu, smješten je u Jedinicu intenzivnog liječenja u sušačkoj bolnici, a njegovo stanje liječnici ocjenjuju ozbiljnim, ali stabilnim.


Nesretan slučaj zbio se u nedjelju poslijepodne, u šumskom predjelu Dolica, na mjestu udaljenom desetak kilometara od Matulja, na padinama Učke. Još se utvrđuju okolnosti pod kojima je hicem iz puške, karabina, ranjen lovac. Slučaj istražuju djelatnici Policijske postaje Opatija, no zasad se službeno ne objavljuju detalji, tek da je stradalog lovca ranio 59-godišnjak.


Neslužbeno se, pak, saznaje da su u lovu na divlje svinje, što je umalo obilježen tragedijom, bila trojica muškaraca, da su s 35-godišnjakom koji će biti ranjen bili njegov otac i susjed. Potonji je, bez ikakve namjere, hicem iz puške teško ranio Matuljca. Kako se to moglo dogoditi, a vjerojatno je bila riječ o previdu, može se tek spekulirati. Sva trojica su, inače, članovi opatijskog lovačkog društva Lane, pod čijom je ingerencijom lovište na kojem se dogodio nemio slučaj.


Policija istražuje




– Još nemamo sve informacije o okolnosti pod kojima se dogodila nesreća. Policija istražuje događaj i još iščekujemo njihovo izvješće o tome kako se to dogodilo. No, iz našeg kuta gledanja na nesreću, u ovom slučaju sve je »čisto«, poštovana su sva pravila. Lov je obavljan u dane kada se on smije provoditi, lovci su se uredno evidentirali za izlazak u lov, izjavio nam je jučer predsjednik lovačkog društva Lane Dušan Mušćo. Objašnjava da su to domaći lovci, koji žive na području na kojem se dogodila nesreća, da poznaju teren.


– Nažalost, sve znate, poznate teren i situaciju, pazite, a nesreća se ipak dogodi. Neke situacije je, nažalost, teško predvidjeti, a gdje je oružje u pitanju, nekad se dogodi i nešto neželjeno i kada ste oprezni. Ovako nešto, slučaj ranjavanja, nije nam se dogodilo 20 godina. Ali, najvažnije u ovom slučaju jest da se ranjenik oporavi, nadam se da će to biti što prije i uspješnije po ranjenog lovca, naglasio je predsjednik lovačkog društva.


Redovan zimski lov


Pojašnjava nam da se radilo o »redovnom lovu«, zimskom, na divlje svinje. Poštovan je pravilnik o lovnom redu, postojalo je dopuštenje za lov, po kalendaru i području gdje se može loviti. Divlja svinja se, inače. lovi karabinom.


– Po mojim saznanjima, u vrijeme nesreće uvjeti za lov bili su dobri, vrijeme je na tom području bilo praktički sunčano. Vjerojatno su tri lovca jedva dočekala da su te silne kiše konačno stale, da mogu krenuti u šumu u lov, kazao nam je jedan žitelj Matulja koji je želio ostati anoniman.


Lovište pod ingerencijom LD-a Lane, koje ima devedesetak članova, veliko je, obuhvaća više od 9.000 hektara, a prostire se na lovište u opatijskom zaleđu, na istočnim padinama Učke, te Kastavsku šumu na istočnim padinama Ćićarije.