Lažni invalidi

Nesavjesni vozači: U samo tjedan dana čak 203 vozača prisvojila ‘invalidski parking’

Slavica Kleva

Policija će i nadalje nadzirati nepropisno parkiranje na mjestima za invalide / arhiva NL

Policija će i nadalje nadzirati nepropisno parkiranje na mjestima za invalide / arhiva NL

Problemi su najveći tijekom jutarnjih sati, a uglavnom nastaju zbog parkiranja drugih osoba na parkirnim mjestima za invalide, stvaranja tzv. duplih kolona te dijelom radi neadekvatne veličine samog parkirnog mjesta



Na konferenciji za novinare koju je organizirala PU primorsko-goranska prezentirani su rezultati pojačanih mjera u prometu koje je policija provodila od 27. studenoga do 3. prosinca, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Na konferenciji su sudjelovali Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa i Irene Ujčić Rob, predsjednica Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke.


Dovoljan broj mjesta


– Ove aktivnosti nastavak su višegodišnje suradnje policije s udrugama osoba s invaliditetom s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije. Osnovni cilj pojačanih mjera usmjeren je na podizanje razine prometne kulture i kvalitete života osoba s invaliditetom, informiranje drugih vozača o važnosti vozila u životu osoba s invaliditetom te ih upozoriti da zauzimanjem parkirališnih mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom ograničavaju njihovu mobilnost i ostvarivanje svakodnevnih potreba. Stoga su pojačane mjere bile usmjerene na vozače koji nepropisno parkiraju svoja vozila na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom te na zlouporabe znaka pristupačnosti – kazao je voditelj Skeledžić.


Uz zahvalu Policijskoj upravi primorsko-goranskoj na dosadašnjoj suradnji, Irene Ujčić Rob je navela da u samom gradu Rijeci pa i u trgovačkim centrima ima dovoljan broj parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Problemi su najveći tijekom jutarnjih sati, a uglavnom nastaju zbog parkiranja drugih osoba na ovim mjestima, stvaranja tzv. duplih kolona te dijelom radi neadekvatne veličine samog parkirnog mjesta, upozorila je predsjednica Društva.


Nastavak nadzora




Premda se na konferenciji naglasilo da se u odnosu na ranije godine uočava pomak, tijekom tjedan dana policija je na području riječke Policijske uprave sveukupno zabilježila 613 prometnih prekršaja, od kojih 203 prekršaja nepropisnog parkiranja na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom i sedam prekršaja korištenja znaka pristupačnosti suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Spomenutim Zakonom propisano je da se znak pristupačnosti izdaje na ime osobe s invaliditetom te ga ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.


Od ukupnog broja prekršaja, na području Rijeke i tzv. riječkog prstena zabilježena su ukupno 162 prekršaja, od kojih 65 prekršaja nepropisnog parkiranja na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom. Za vrijeme provođenja pojačanih mjera zatečeni su vozači koji su nepropisno parkirali na autobusnim ugibalištima, njih 15, na pješačkim prijelazima devet, a u ovom razdoblju policija je evidentirala počinjenje još 372 prometna prekršaja, poput nepropisne brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa i svjetala, korištenja mobitela u vožnji i drugih.


Stoga, upravo zbog bolje sigurnosti osoba s invaliditetom u prometu i senzibiliziranja svih sudionika u prometu na ovu problematiku policija će i nadalje kontinuirano nadzirati nepropisno parkiranje na mjestima namijenjenim za osobe s invaliditetom, kao i nepropisno korištenje znaka pristupačnosti.