Optužnica protiv Marijana T. (48)

Neobičan slučaj: Šakom i nogom na prodavačicu zbog – paketića žvakaća

Fiore Vežnaver

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



RIJEKA   Prijeti mu oštrija sankcija, pa i bezuvjetna zatvorska kazna. Delikt  je  ostao na pokušaju, tako da je na kraju optužen za pokušaj razbojničke krađe. Da se ne radi samo o pokušaju – iako grubom, vrlo nasilnom, pogotovo ako se uzme u obzir čega se želio besplatno dočepati i tko je  bila žrtva nasilja – prijetila bi mu kazna od jedne do deset godina zatvora, koliko kao sankciju za razbojničku krađu predviđa hrvatski Kazneni zakon. A sjest će na optuženičku klupu pod inkriminacijom da je uz primjenu sile, primijenivši udarce šakom i nogom, k tome još na ženi,  bez plaćanja htio zadržati – paket guma za žvakanje. 


Neobičan je to slučaj zbog kojeg je optužnicu podignulo riječko Općinsko državno odvjetništvo, a okrivljeni je 48-godišnji Marijan T., nastanjen na opatijskom području.  Nezaposleni turistički radnik tereti se da je delikt počinio 20. listopada prošle godine, oko 6 sati ujutro, na jednom kiosku u Opatiji. Nakon što je s pulta kioska uzeo paket guma za žvakanje, muškarac je odbio novac za kupovinu ostaviti na pultu  na zahtjev djelatnice. Otišao je zatim bez plaćanja, no djelatnica kioska ga je sustigla i uzela mu iz ruku paket žvakaćih guma. No, po navodima iz optužnice, muškarac je tada iskazao svoju nasilnu crtu ličnosti. Šakom je ženu udario u lice, a nakon toga je nogom udario u grudni koš. Napadnuta djelatnica ga je zatim odgurnula od sebe i pobjegla u kiosk. 


Okrivljeni 48-godišnjak na ispitivanju je potvrdio  da je došao do kioska, no poricao je da je uzeo žvakaće gume i udario prodavačicu, tvrdeći da za to nema svjedoka. Napadnuta djelatnica kioska je, obrazlažući da počinitelja od ranije poznaje iz viđenja, u istrazi ispričala da je on tražio žvakaće gume, a kako nije bio zadovoljan onim što mu je ona pokazala, sam je zgrabio žvakaće. Htio joj je dati novac u ruke, ali je ona inzistirala da novac odloži u pliticu. To ga je razljutilo, pa joj je rekao da žvakaće neće platiti i udaljio se od kioska. Prodavačica je objasnila da je zatim izašla iz kioska i krenula za »kupcem«. Uspjela mu je istrgnuti paketić guma, no dobila je zatim udarac šakom u lice, odjetjele su joj i naočale na tlo. Prodavačica je u svom svjedočenju izjavila da je nakon toga zadobila i udarac nogom. Pobjegla je zatim u kiosk, zaključala se i pozvala policiju. 




U istrazi je saslušan i svjedok koji je ispričao da je najprije čuo kako prodavačica viče: »Vrati mi žvakaće!«, te prilazi jednom čovjeku kojem pokušava nešto uzeti iz ruke. Poslije je vidio kako prodavačica dobiva udarce rukom i nogom. Optužnica što je proslijeđena riječkom Općinskom sudu, nije još pravomoćna.