Mladić s nožem

Nenad Strigiotti poriče krivnju: Priznaje da je prijetio ljudima na Korzu, ali ne i prijetnju policajcu

Slavica Kleva

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Dvadesetosmogodišnji Riječanin osporava da je od trenutka kada je shvatio da intervenira policijski službenik, nastavio prijetiti uporabom noža, ali policajac tvrdi da je, kada ga je odvlačio, i dalje u njegovom smjeru zamahivao nožem koji je držao u slobodnoj ruci



RIJEKA Riječanin Nenad Strigotti, koji je iz istražnog zatvora doveden pred sutkinju Sandru Vučković zbog optužbe za napad na policijskog službenika kazao je da se ne osjeća krivim. Zbog tog kaznenog djela nalazi se u istražnom zatvoru od 26. travnja, a zbog niza do sada pravomoćnih presuda zbog kaznenih djela, od kojih neka imaju i elemente nasilja, tužitelj je za Strigiottija zatražio produljenje istražnog zatvora.


Utjecala je na taj zahtjev i činjenica da dosadašnje izrečene mjere i presude nisu polučile učinak, odnosno nisu prevenirale da mladi Riječanin i dalje čini kaznena djela.


Slučaj zbog kojeg je sada završio u zatvoru i zbog kojega je izveden pred sutkinju, dogodio se pred Uskrs, oko pet ujutro, ispred Robne kuće Ri, u blizini fast fooda.





Protiv Strigiottija se vodi nekoliko kaznenih postupaka, a neke presude izrečene prije nekoliko mjeseci čekaju pravomoćnost. Prije godinu dana nožem je lakše ozlijedio jednog mladića u bivšoj Harteri u Ružićevoj ulici.


Na godinu i četiri mjeseca nepravomoćno je osuđen zbog prijetnji i nanošenje ozljeda tada svojoj maloljetnoj djevojci. Ovih je dana pravomoćnom postala presuda zbog dviju razbojničkih krađa počinjenih nad dvjema prodavačicama u trgovini mješovitom robom. Osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora.


Nakon što su ga prodavačice pokušale spriječiti u krađi artikala, upozoravajući ga da to mora platiti, u prvom navratu je prodavačici zaprijetio »da će je razbiti, nju i cijelu trgovinu«. Drugi put je njezinoj kolegici koja ga je zatekla kako uzima bocu konjaka, zaprijetio »da će je razbiti« te rukom snažno udario u vitrinu, otišavši s konjakom bez da ga je platio.



Zahvat gušenjem


Strigiotti je narušavao javni red i mir, galamio i naguravao se s većim brojem osoba koje su se zatekle na Korzu. U jednom trenutku izvadio je iz džepa kuhinjski nož i vitlao s njime u zraku iznad glava nekoliko ženskih osoba pritom im vičući: »Znaš li ti tko sam ja?«.


U tom trenutku tamo se zatekao i policijski službenik Prve policijske postaje. U namjeri da ga spriječi u mogućem ozlijeđivanju prisutnih osoba, prišao je Strigiottiju s leđa kazavši mu: »Policija!«. Istovremeno ga je uhvatio rukama u zahvat gušenjem kako bi ga udaljio i naredio mu da ispusti nož.


No, 28-godišnji Riječanin se oglušio na dana upozorenja i naredbe, otimao se, a nastavio je i zamahivati nožem prema policijskom službeniku. Na kraju, policijac ga je uspio savladati. Oborio ga je na tlo i u daljnjem naguravanju mu oduzeo nož i spriječio mogući teži incident.


Za kazneno djelo za koje se Strigiotti tereti može biti izrečena kazna od jedne do osam godina zatvora.


Pozvani svjedoci


Na prvom ispitivanju Strigiotti nije sporio da se nalazio ispred kioska brze prehrane na Korzu te da je prije intervencije policijskog službenika prijetio nožem većem broju osoba koje ne poznaje. Zbog toga je i uslijedila intervencija policijskog službenika. No, osporava da je od trenutka kada je shvatio da prema njemu intervenira policijski službenik, nastavio otporom i prijetnjom uporabom noža.


Suprotno navodima njegove obrane, policijski službenik je detaljno opisao događaj. Izričito je rekao da je Strigiotti, bez obzira na upozorenje da se radi o intervenciji, pa i činjenice da ga je udaljavao odvlačenjem u stranu od osoba kojima je do tada prijetio, nastavio s otimanjem slobodnom rukom u kojoj je držao nož i nastavio zamahivati u njegovom smjeru. Tužitelj stoga smatra optužnicu osnovanom jer je upravo takvim ponašanjem pružao otpor policijskom službeniku.


S obzirom na to da se Strigiotti smatra nedužnim, sutkinja Vučković je za sljedeću raspravu pozvala svjedoke. Na svjedočenje je pozvan policijski službenik na kojeg je nasrnuo nožem i koji je spriječio daleko teži incident. Pozvani su i očevici, odnosno djevojke i mladići pred kojima je nasilnik narušavao javni red i mir, prijeteći nožem.