Ozbiljan test

Nema zapreka za suđenje: Hrvatska može tražiti uhićenje Hernadija, ali hoće li – izdati nalog?

Danko Radaljac

Raniji Europski uhidbeni nalog članice EU-a su ignorirale, a potom ga povukle

Raniji Europski uhidbeni nalog članice EU-a su ignorirale, a potom ga povukle

Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova nisu jučer odgovorili na naše upite o potencijalnim novim pravosudnim mjerama protiv čelnika MOL-a



ZAGREB   Mađarski neovisni novinski portal atlaszto.hu objavio je priču o tome kako se Zsoltu Hernadiju ipak može suditi u Hrvatskoj. Naime, prema saznanjima tog portala, krajnja odluka suda nije da je Hernadi nevin, već je sud zaključio kako tužiteljica, a radilo se o nevjenčanoj supruzi visokog dužnosnika MOL-a, ne može biti tužiteljica. Slučaj je formalno odbačen, a ne radi se o oslobađajućoj presudi za čelnika naftnog giganta.


Takva presuda stoga otvara mogućnost suđenja u Hrvatskoj, gdje je protiv Hernadija pokrenuta i istraga te podignuta optužnica zbog navodnog davanja mita od 10 milijuna eura tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, kako bi pogodovao MOL-u u pregovorima s hrvatskom Vladom. Države Europske unije hladno su odbile provesti hrvatski i Europski uhidbeni nalog tvrdeći kako se Hernadiju sudi u Mađarskoj te samim time Hrvatska mora priznati sudsku odluku druge države te ne može suditi za isto djelo. To se doznalo tek nakon što je do hrvatskih medija došlo saznanje da se čelnik MOL-a uredno i slobodno šeće po Austriji, Njemačkoj i Poljskoj. Nakon toga se od pravosuđa tih država saznalo da su povukli i uhidbene naloge i policijske tjeralice.


Fingiran slučaj


Prije toga je i sama Mađarska odbila hrvatski uhidbeni nalog, pojašnjavajući kako je neizručenje Zsolta Hernadija pitanje nacionalne sigurnosti. Dapače, postojalo je više indicija kako je i sudski slučaj protiv njega u njegovoj domovini fingiran, odnosno pokrenut samo kako bi se blokiralo hrvatsko pravosuđe. Hernadi je i sam nešto slično potvrđivao tijekom svog posjeta Poljskoj. No, sad se situacija izuzetno komplicira za njega, s obzirom da je optužnicu za međunarodno mito mađarski sud jednostavno poništio.




Time se otvara pravna mogućnost Hrvatskoj da pošalje novi Europski uhidbeni nalog. Ostale države bi onda po njemu morale postupati, tako da bi čelniku MOL-a još jednom bilo ograničeno kretanje.


Očekivano je da će se i u ovom slučaju Mađarska opravdati nacionalnom sigurnosti te odbiti izručenje. No, dodatno je pitanje i hoće li Hrvatska uopće poslati kakav uhidbeni nalog ili zatražiti raspisivanje međunarodne tjeralice.


Koliko se god pozivalo na neovisnost suda, jasno je da u ovakvom slučaju i politika igra veliku ulogu, a trenutno vladajući su u više slučajeva iskazivali jako dobre odnose s Viktorom Orbanom, predsjednikom, alfom i omegom Mađarske te prijateljem Zsolta Hernadija.


Suđenje u odsustvu?


Novi list jučer je poslao upite u Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova, raspitujući se o potencijalnim novim mjerama protiv čelnika MOL-a. Također, poslan je upit i Ministarstvu vanjskih poslova o tome hoće li ovakvo što utjecati na odnose Hrvatske i Mađarske. Od nikog nisu stigli odgovori.No, zato je spremno riječ-dvije o tome prozborio Čedo Prodanović, nakon sudskog ročišta Ivi Sanaderu.

– Bit će ovdje oslobođen. Ništa nas ne brine, kazao je odvjetnik kojeg i izvršna vlast zove kad želi provjeriti neke pravne navode, nakon što su ga novinari upitali o Hernadiju. Nije se izjašnjavao znači li to da misli kako će se Hernadiju suditi u odsustvu ili vjeruje da će biti izručen.


Još rječitiji je bio prema optužnici Hernadijev kompanjon, nekadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader. On je izlazeći s ročišta progovorio o tom navodnom mitu od deset milijuna eura (od kojih je pet milijuna još uvijek na računu Roberta Ježića).


– Ne postoji mito. To je sve jedna konstrukcija. Kao što ste vidjeli dva su takva slučaja,  dvije presude već su pale. Ja sam danas završio obranu u trećem slučaju, nadam se da će se konačno sada i u medijima, ali i na sudu vidjeti da je sve to konstrukcija, da je sve to bio dio političkog progona, kazao je Sanader sad već omiljenu mantru mnogih osumnjičenika i optuženika.