Konačna odbijenica

Nema žalbe: Zastara zatvorske kazne Kašiću tek za 14 godina

Fiore Vežnaver

Foto MUP

Foto MUP

Sudsko vijeće nije prihvatilo Kašićevu tvrdnju da je povrijeđeno načelo primjene blažeg zakona. Pitanje primjene blažeg zakona ni ne postavlja se kod slučaja zastare, nego se primjenjuju zastarni rokovi zakona koji je na snazi, kaže sud



RIJEKA  Žalba je neosnovana i odbija se, odlučilo je vijeće riječkog Županijskog suda, dajući odbijenicu Slobodanu Kašiću (73) – osuđenom u odsutnosti na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja 557 kilograma kokaina, droge tada vrijedne basnoslovnih 50 milijuna njemačkih maraka – koji se žalio na rješenje suca izvršenja riječkog Županijskog suda o odbijanju njegovog prijedloga da se zbog zastare obustavi izvršenje kazne zatvora.


Bivši jugoslavenski vaterpolski reprezentativac Kašić, koji je i dalje u bijegu od hrvatskog pravosuđa i »lice s tjeralice«, i njegov odvjetnik tvrdili su, naime, u svom prijedlogu da je, po propisima koji su bili na snazi u vrijeme njegove osude (2001. nepravomoćne i 2004. godine pravomoćne) nastupila zastara izvršenja kazne zatvora. Kašićev odvjetnik je ukazivao da su u vrijeme osude vrijedile regule po kojem zastara nastupa deset godina od izrečene kazne zatvora veće od pet godina, što bi značilo da je to bilo lani, deset godina od pravomoćne presude.   

Promijenjeni rokovi


Sudac izvršenja odbio je Kašićev zahtjev, smatrajući da zastara izvršenja kazne nastupa tek 25 godina nakon pravomoćne presude, dakle u veljači 2029. godine. U svom objašnjenju sudac je naveo da su 2011. godine promijenjeni rokovi zastare izvršenja kazne te da je novim Kaznenim zakonom određeno da se za slučajeve kada se prije nastupa zastare promijeni rok zastare – primjenjuju zastarni rokovi novog zakona.


   Kašić se putem svog odvjetnika žalio na tu odluku, no tročlano vijeće sudaca riječkog Županijskog suda dalo je za pravo sucu izvršenja. Vijeće u svom rješenju, donesenom na sjednici održanoj proteklog tjedna, navodi kako ne prihvaća stav obrane da je na štetu Kašića povrijeđeno načelo primjene blažeg zakona, jer je sudac izvršenja temeljio svoju odluku na novom zakonu kod kojeg su zastarni rokovi duži negoli u zakonu što je vrijedio u vrijeme počinjenja kaznenog djela.


   U konkretnom slučaju zastara izvršenja kazne nije nastupila ni po odredbama zakona koji je bio na snazi u vrijeme djela, ni po odredbama kasnijeg zakona, napominje sudsko vijeće. No, tri suca u svom rješenju naglašavaju kako je zapravo u ovom slučaju najvažnije da se pitanje primjene blažeg zakona ne postavlja kod slučajeva zastare, nego se, po važećem Kaznenom zakonu, primjenjuju zastarni rokovi zakona koji je na snazi, ako se prije nastupa zastare promijenio rok zastare. Kašićeva žalba je zato odbijena, a na ovu odluku više nema pravo žalbe.   

Dobre veze




Za Splićaninom, koji već dugo ima adresu u Južnoj Americi, hrvatsko pravosuđe traga još od proljeća 1997. godine, kada je u kontejneru u riječkoj luci u dva navrata pronađeno ukupno 557 kilograma kokaina. Droga je stigla brodovima »Krasica« i »Lika« riječkog brodara »Croatia line«, u kontejnerima, pod carinskom deklaracijom da je riječ o plinskim štednjacima, dopremljena je iz Ekvadora.


Istraga, čiji su rezultati poslije pretočeni u presudu riječkog suda iz listopada 2001. godine, pokazala je da je Kašić bio organizator šverca kokaina. Drogu je u Rijeci trebao preuzeti Mladen Pervan, zvani Pelikan, ali ga je tadašnji policajac Tomislav Banović, koji je radio u odjelu za suzbijanje droge, obavijestio da istražitelji znaju da droga stiže u Rijeku, pa je na vrijeme pobjegao iz zemlje.


   Za Kašićem je već dvadesetak godina na snazi tjeralica, no ona nikad nije realizirana. Kašić je svojedobno bio uhićen u dvjema južnoameričkim državama, Venezueli i Peruu, ali nije bio izručen Hrvatskoj. Upućeni u slučaj spekuliraju da su činjenici da Kašić nikad nije izručen Hrvatskoj doprinijele njegove dobre veze u Južnoj Americi, pogotovo u Venezueli, pa i s vodećim političarima te države.


   Rodom iz Splita, Kašić je bivši vaterpolist koji je igrao u više klubova bivše Jugoslavije, a 70-ih godina napustio je SFRJ kako ne bi služio vojni rok. Kratko je živio u Švicarskoj, a potom otišao u Venezuelu, čiji je također državljanin. Prije nekoliko godina bio je uhićen u Caracasu, zajedno s još deset osoba koje su se povezivale s narkokartelima, no ubrzo je pušten na slobodu. Osuđivan je također u Austriji i Švicarskoj.