Pala tužba

Nekadašnji načelnik ličke policije i suradnici oslobođeni pred Županijskim sudom u Zagrebu

Marin Smolčić

Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

USKOK nije uspio osporiti niti jedan prekovremeni satu niti da je prvooptuženi bonove zadržao za sebe



ZAGREB/GOSPIĆ Pred Županijskim sudom u Zagrebu pala je još jedna tužba koju je USKOK kreirao protiv nekadašnjih i sadašnjih djelatnika Policijske uprave ličko-senjske, kao i protiv načelnika Općine Karlobag Ivana Tomljenovića. Dokazano je kako nekadašnji načelnik ličke policije Željko Jurković nije varao na prekovremenim satima pa je tako oslobođen optužbe da je na prekovremenim radnim satima i bonovima za mobitel državu oštetio za 74 tisuću kuna. 


Čak što više USKOK nije uspio osporiti niti jedan prekovremeni satu niti da je prvooptuženi bonove zadržao za sebe, rekao je sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić zamjenici ravnateljice Uskoka nakon što je nepravomoćno oslobodio Jurkovića i četvero suoptuženih. 


Jurkovića je Uskok optužio da je sebi od travnja 2006. do kolovoza 2012. obračunao  čak 2398  prekovremenih sati, odnosno svakog radnog dana pripisao si je barem jedan sat. Država mu je za prekovremene isplatila 273.000 kuna, a s drugim davanjima oštećena je za 525.000 kuna. Iako je Jurković imao službeni mobitel na račun državnog proračuna kupio je 2160 bonova od po sto kuna za mobitel i državni proračun oštetio za 216.000 kuna. Po njegovoj zapovijedi to su tehnički morali odraditi njegova bivša tajnica Blaženka Mraović i Milan Rast, bivši šef Službe zajedničkih i upravnih poslova PU ličko-senjske. Načelnik općine Karlobag Ivan Tomljenović i Josip Ružička, bivši načelnik Policijske postaje Karlobag također su oslobođeni krivnje pa je na ovaj način okončana sudska trakavica dulja od šest godina.




Načelnika Općine Karlobag Ivana Tomljanovića teretilo se da je 21. srpnja 2010.,  nakon što je vozača policija uhvatila da upravlja vozilom koje je bilo neregistrirano i neosigurano tražio od načelnika Ružičke da njegovu Komunalnom poduzeću „progleda kroz prste“. Ružička je to prvo odnio, ali nakon što mu je nadređeni Jurković naložio kako protiv odgovornih osoba Komunalnog društva „Velinac“ nije evidentirao prekršaje. 


Željko Jurković je oslobođen i optužbe da je u razdoblju od srpnja 2006. do kraja 2008. nalagao domarima zaposlenim u PU ličko- senjskoj da tijekom radnog vremena obavljaju različite radove na nekretninama u njegovu vlasništvu, čime se okoristio za 13.047 kuna. Djelatnici Pun su posvjedočili da su pločice u kupaonici i druge radove postavljali nakon radnog vremena i da je to bilo na prijateljskoj osnove te da je Jurković i njima pomagao na radovima kad je zatrebalo. Ova sudska sapunica stajala je oko mri milijuna kuna, a tek sada slijede privatne tužbe protiv MUP-a i RH.