Apel MUP-a

Ne nasjedajte na prijevaru: Lažni službenici veleposlanstva RH traže novac za skupocjeno liječenje rođaka

Vanja Vesić

Foto Reuters

Foto Reuters

Na meti su prije svega stariji građani koji dobivaju tobožnji poziv iz veleposlanstva RH u nekoj stranoj zemlji. Priča obično počinje da je rođaku pozlilo i da se nalazi u bolnici



MUP RH uputio je javno upozorenje građanima o prevarantima koji se telefonom predstavljaju kao službenici veleposlanstva RH u inozemstvu i traže novac za hitno liječenje ili operaciju teško bolesnog rođaka osobe koje su nazvali.


Nažalost, prevara se pokazala vrlo uspješna jer zlonamjerni pozivatelj dolazi do točnih podataka imena i prezimena srodnika pa žrtve, nažalost, padaju na ovaj trik.


Istovremeno, mete prevare nemaju vremena i mogućnosti provjeriti je li to istina jer prevarant inzistira na brzoj reakciji, uvjeravajući da se rođak zbog nesreće i ne može javiti.




Unatrag nekoliko dana u više policijskih uprava prijavljena su upravo ovakva kaznena djela prijevare. Na meti su prije svega stariji građani koji dobivaju tobožnji poziv iz veleposlanstva RH u nekoj stranoj zemlji. Priča obično počinje da je rođaku pozlilo i da se nalazi u bolnici na liječenju ili pak da treba novac za nadoplatu karte i nastavak putovanja prema Hrvatskoj nakon skupocjene hospitalizacije.


Novac za liječenje traže hitno da se uplati i to najčešće preko Western Uniona. Tek nakon stupanja u kontakt s rodbinom, osobe koje su novac uplatile, shvaćaju da su nasjele na prevaru.


MUP RH moli građane da, ako dobiju ovakav sumnjivi poziv, da obavezno stupe u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba. To je jedini način da provjere istinitost informacija prije nego što uplate novac.