Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 2n
Sutra: 2° 2° 2n
12. prosinca 2019.
Malverzacije u Rijeci

Nastavlja se trakavica oko afere Austrograd: Preimess izostao sa suđenja jer je u - zatvoru

Bilo je svečano na otvaranju garaže Zagrad 2003. godine - umirovljeni riječki poduzetnik Slavko Pilepić (70) i Karl Heinz Preimess (58) / NL arhiva
Bilo je svečano na otvaranju garaže Zagrad 2003. godine - umirovljeni riječki poduzetnik Slavko Pilepić (70) i Karl Heinz Preimess (58) / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2019. u 11:42 2019-07-20T11:42:17+02:00

Preimessov branitelj je predložio da se putem nadležnog ministarstva provjeri s austrijskim vlastima mogućnost da Austrijanac prisustvuje ovom suđenju putem videolinka

RIJEKA  Austrijski gospodarstvenik Karl Heinz Preimess (58) izostao je s nastavka suđenja u procesu u kojem su on i umirovljeni riječki poduzetnik Slavko Pilepić (70) optuženi da su kao članovi uprave Austrograda, tvrtke koja je u središtu Rijeke izgradila garaže Stari grad i Zagrad, počinili malverzacije »teške« ukupno oko 22 milijuna kuna.

– Moj klijent je 27. lipnja pristupio izdržavanju kazne u Austriji. Pravomoćnom presudom suda u Klagenfurtu dobio je 12 mjeseci zatvora. Radi se zapravo o kućnom zatvoru s elektronskim nadzorom, nosi narukvicu, koliko mi je poznato. Sljedećih 11 mjeseci ne smije napustiti Austriju – napomenuo je u svom obraćanju vijeću riječkog Županijskog suda njegov odvjetnik Anton Denona, prilažući prevedenu potvrdu Ustanove za izdržavanje kazne u Klagenfurtu koja potvrđuje njegove riječi.

Preimessov branitelj je predložio da se putem nadležnog ministarstva provjeri s austrijskim vlastima mogućnost da Austrijanac prisustvuje ovom suđenju putem videolinka.

Nema razdvajanja postupka

– Da li ste suglasni da se protiv njega razdvoji postupak? – pitao je nakon toga sudac Domagoj Vučkov zastupnika optužbe.

– Ne! – konstatirao je zamjenik riječke Županijske državne odvjetnice, napominjući da su inkriminacije protiv dvojice optuženih povezane.

Protiv razdvajanja postupka bio je i Pilepićev odvjetnik, dok se Preimessov odvjetnik s time suglasio. No, sudsko vijeće je ipak odlučilo da će se spis o slučaju proslijediti izvanraspravnom vijeću, s prijedlogom da se Austrijancu sudi u izdvojenom postupku.

Zastupnik optužbe priložio je jučer sudu dokumentaciju koju je pribavio od stečajnog upravitelja Austrograda, a vezana je za podnesak obrane kojom se traži dopuna računovodstveno-knjigodstvenog vještačenja.

Pilepićeva obrana vjeruje da bi to vještačenje trebalo potvrditi ono što je Pilepićev odvjetnik naglasio u svom uvodnom govoru na početku suđenja, da će na glavnoj raspravi nastojati dokazati kako se Pilepić u optužbe za izvlačenje novca pozajmicama zapleo zbog »prevarnog postupanja« Preimessa.

Makinacije od oko 11 milijuna kuna

U prve tri točke optužnice navode se makinacije od oko 11 milijuna kuna za koja se tereti samo Pilepić. Tužiteljstvo precizira da je u razdoblju od prosinca 1998. do prosinca 2006. godine Slavko Pilepić, kao član uprave Austrograda i tvrtke Adria parking, u niz slučajeva postupao s ciljem da pribavi ilegalnu korist sebi i Preimessu te tvrtkama Austrograd 2002 i Galia nova, firmama u vlasništvu njegovog sina, odnosno supruge.
U prvotnoj optužnici je kao treći na listi okrivljenih bio austrijski poduzetnik Dierk Hans Grundmann (70), koji je nedavno zbog sličnog slučaja osuđen u Rijeci na pet godina zatvora, ali je protiv njega izdvojen postupak za dodatne optužbe u višemilijunske malverzacije.

Pilepić je trebao steći 40 posto poslovnih udjela u Austrogradu i 50 posto u Adriaparkingu, ali je onemogućen vratiti pozajmice koje su bile akontacija očekivane dobiti.

Tužitelj je objasnio da je dobio podatke u Austrogradu u vrijeme otvaranja stečaja, a oni govore da je u poslovanju Austrograda bilo velikih gubitaka, te da prijavljene tražbine uvelike nadmašuju vrijednost imovine tvrtke.

Nastavak suđenja u listopadu

– Ti podaci govore da vlasnici udjela nisu mogli očekivati bilo kakvu dobit – naglasio je Hrast, dodajući kako predlaže da se kao svjedok sasluša stečajni upravitelj Austrograda. Tužitelj je kazao da se protivi dopuni računovodstveno-knjigovodstvenog vještačenja, ako se ne sasluša ovaj svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za početak listopada, a u međuvremenu će se urgirati zbog situacije što drugi sud nije dostavio traženu dokumentaciju.

Tužiteljstvo tvrdi da je bit ovog slučaja u tome da se više godina ilegalno izvlačio novac koji je završavao kod dvojice optuženika osobno ili u privatnim tvrtkama Pilepića, Karla Heinza Preimessa ili njihovih obitelji.

Pilepić se tereti za pet, a Preimess za četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti. Riječko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da su Pilepić i Preimess iz tvrtki Austrograd, Adria Parking i Proprius, u kojima su bili članovi uprave, isisali 15-ak milijuna kuna samo kroz ugovore o kratkoročnim pozajmicama, a dodatne milijune kroz tobožnje konzultantske usluge, fiktivne stručne analize, ugovor o cesiji i, u konačnici, uz pomoć bjanko mjenice na milijun kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.