Slijede vještačenja

Nastavak suđenja Davidu Šteki: Pripit pregazio ženu, pa pobjegao glavom bez obzira

Slavica Kleva

Odvjetnik Davida Šteke sumnja da je njegov branjenik bio u ubrojivom stanju kada je uzrokovao tešku prometnu nesreću u kojoj je život izgubila jadna Nevenka Uzelac



Za nastavak suđenja Davidu Šteki (30) optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala pješakinja, planirano je saslušavanje prometnog vještaka koji je prije nešto više od mjesec dana na rekonstrukciji prometne nesreće na Brašćinama izradio i dopunu vještačkog nalaza.


No, zbog službene spriječenosti vještaka Srećka Hlišča to se nije dogodilo ali je zato Šteko pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Petra Primc zatražio grafološko vještačenje potpisa na poštanskoj dostavnici rješenja o zabrani upravljanja motornim vozilima. Naime, Šteki je upućeno i odaslano rješenje PU primorsko-goranske datirano s kraja studenog 2015. godine kojim mu se oduzima vozačka dozvola na vrijeme dok se »vozač ne podvrgne izvanrednom zdravstvenom pregledu«.


Šteki je naime 2013. godine izdana vozačka dozvola na rok od tri godine, a u kojem vremenu je trebao dostaviti uvjerenje zdravstvene ustanove o zdravstvenoj spsobnosti. No, Šteko to nije učinio pa je uslijedilo donošenje takvog rješenja. No, Šteko tvrdi da on nije potpisao dostavnicu, pa tako niti imao saznanja da mu je vozačka dozvola oduzeta. Zato je predsjednica vijeća Primc prihvatila njegov prijedlog, odnosno njegova odvjetnika Slobodana Večerine.


Bijeg vozilom




Pristupilo se i praktičnom dijelu prijedloga, Šteko se u nekoliko navrata vlastoručno potpisao na bijelom papiru, nekoliko puta i parafirao svoj potpis pa će o svemu posljednju riječ dati grafološki vještak.


Također, predsjednica vijeća je donijela rješenje o psihijatrijskom vještačenju komu će se u blisko vrijeme podvrgnuti Šteko s obzirom da njegov odvjetnik sumnja u njegovo ubrojivo stanje u trenutku izazivanja prometne nesreće.


Riječ je o teškoj prometnoj nesreći koju je Šteko prouzročio 29. travnja ove godine u večernjim satima u Kvarnerskoj ulici na Brašćinama. Upravljajući osobnim automobilom fiat punto riječkih registracija, pripit, pri koncentraciji alkohola od 0,7 promila, premda mu je ranije izrečena pravomoćna zabrana upravljanja vozilom, Šteko se kretao ulicom brzinom od 88 km/h. Dolaskom do kućnog broja 7 istoimene ulice gdje je kolnik u padu 2 posto i gdje je ograničenje brzine 50 km/h, izlaskom iz desnog nepreglednog zavoja na ravnom dijelu ceste prednjim dijelom automobila udario je u pješakinju, 82-godišnju Nevenku Uzelac.


Nesretna žena završila je na prednjem dijelu automobila, pala potom na kolnik i umjesto da je vozač stao i pomogao nesretnoj pješakinji, on je napustio mjesto prometne nesreće i o tome nije obavijestio ni policiju, niti hitnu medicinsku pomoć. Uslijed višestrukih teških tjelesnih ozljeda po život koje je zadobila, pješakinja je preminula nekoliko sati kasnije u riječkom KBC-u.


Sakrio ga jatak


Šteko, uhićen te iste noći u kojoj se dogodila nesreća, u tužilaštvu se branio šutnjom, prikupljeni dokazi ukazivali su na okrivljenika kao počinitelja predmetnog kaznenog djela, a pritom i utvrdilo da u trenucima udara u ženu nije bio sam u autu. Imao je suvozača koji je Šteki pružio utočište kako ne bi bio otkriven.


S obzirom na to da je Šteko u trenutku događaja upravljao vozilom iako mu je na snazi bila pravomoćna zabrana upravljanja motornim vozilom za A, B, F i G kategoriju, da je počinio teško kazneno djelo pod utjecajem alkohola, da je nakon nesreće nastavio vožnju te napustio mjesto nesreće, pa uz činjenicu da je riječ o osuđivanoj osobi zbog izigravanja zabrana sigurnosnih mjera i pravnih posljedica, sve navedeno su opravdani razlozi da optuženik i dalje bude u istražnom zatvoru zbog bojazni da bi, ukoliko bude pušten na slobodu, mogao ponoviti isto ili počiniti neko drugo kazneno djelo, tvrdi tužiteljica.