Kobna radoznalost

Našao ga na otpadu: Dječak s Ilovika stradao od kucanja metka o kamen

Slavica Kleva

Dječaci su u jednom su trenutku došetali i do mjesta Levatića molić gdje se odlaže otpad, stari odbačeni namještaj, građevinski materijal, nedaleko se gradi jedna kuća, a u blizini pristaje i brod koji dnevno povezuje Ilovik i Mali Lošinj



RIJEKA » Devetogodišnji dječak koji je teško ozlijeđen stradao od aktiviranja eksplozivne naprave dobro je, podvrgnut je operativnom zahvatu u petak navečer odmah nakon što je kolima Hitne pomoći stigao s Malog Lošinja, odnosno Ilovika gdje je i nastradao. U razgovoru s ocem mališana kojeg smo jučer ujutro zatekli ispred bolesničke sobe unatoč šoku i zabrinutosti, svjestan je da je moglo proći sve daleko gore i tragičnije.


Mališanu je najviše stradala ruka no prerano je govoriti o posljedicama, važno je da dječak nije u životnoj opasnosti i da je pred njim razdoblje rehabilitacije i oporavka. Dječak se zajedno sa svojim prijateljima, vršnjacima ali i puno mlađim od sebe igrao u petak u ranim poslijepodnevnim satima oko kuća na Iloviku gdje i živi, u jednom su trenutku došetali i do mjesta Levatića molić gdje se odlaže otpad, satri odbačeni namještaj, građevinski materijal, nedaleko se gradi jedna kuća, a u blizini pristaje i brod koji dnevno povezuje Ilovik i Mali Lošinj.


 Kako i otac stradalog mališana ne zna sve detalje događaja, po svemu sudeći netko od dječurlije je našao na otpadu metak, nisam siguran, veli nam otac, ali čini mi se da je sin uzeo taj predmet i kad su krenuli malo dalje, iz radoznalosti kamenom udarao po metku. Sve se odigralo u jednom trenutku, sredstvo je eksplodiralo u njegovim rukama, a prvotni strah zamijenile suze i plač.




  Mještani sela su doista brzo reagirali unatoč šoku prizorom koji su vidjeli, a i policija je odmah stigla na Ilovik kako bi se utvrdile okolnosti stradavanja mališana. Osim potvrde događaja u policiji nisu ništa htjeli komentirati niti izaći s detaljima očevida s obzirom da je riječ o maloljetnoj osobi. No, u svakom slučaju netko je na otpadu ostavio opasno sredstvo, odnosno eksplozivno sredstvo, a zbog nečijeg nemara i nerazmišljanja, stradalo je dijete. Srećom posljedice su daleko blaže kakve su mogle biti, bezazlena dječja igra mogla je u crno zaviti nekoliko obitelji s obzirom da su se djeca zajedno igrala.