Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
23. veljače 2020.
Šverc iz Južne Amerike

Narko boss vodio biznis iz vile u Zagrebu: Pao sa 600 kila kokaina u privatnom mlažnjaku

Foto US Secret Service, Google Maps
Foto US Secret Service, Google Maps
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 22:53 2019-07-16T22:53:54+02:00

Michael Dokovich (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad je koristio nebrojeno puno imena

ZAGREB Jutarnji piše da je veliki međunarodni krijumčar kokaina najmanje godinu dana cijelu svoju operaciju vodio iz vile u Zagrebu. Riječ je, piše Jutarnji, o osobi s više identiteta, o kojoj je New York Times još 2003. godine pisao kao o kriminalcu povezanom s albansko-jugoslavenskim podzemljem.

Prema sumnjama USKOK-a krakovi njegove organizacije protezali su se od Kostarike preko Belgije, Francuske, Češke i Hrvatske do Srbije, a u njezinu razbijanju surađivale su policije najmanje šest država.

Michael Dokovich (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad je koristio nebrojeno puno imena.

Američkim saveznim istražiteljima postao je poznat još devedesetih godina prošlog stoljeća kao Michael Dokovich i Michael Bugatti. Kada se 1994. na Floridi oženio s kćeri tamošnjeg policajca, bio je međunarodni biznismen Michael Illyriani.

U zatvoru u Švicarskoj

U posljednje je vrijeme koristio identitete Živko Jović i Radovan Trzin. Dokovich je već dva mjeseca u zatvoru u Švicarskoj. Uhićen je prije dva mjeseca kada je došao pregledati pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je netom prije privatnim mlažnjakom dopremljena iz Južne Amerike.

Sada je pak, u Zagrebu, u potpunoj tajnosti finalizirana istraga koju su hrvatski USKOK i policija vodili s nizom institucija diljem svijeta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno prateći.

Istražitelji su snimili zaista svašta: od privatnih mlažnjaka za koje su radi prikrivanja pošiljke kokaina krijumčari unajmili pravu stjuardesu i ukrcali prave putnike, preko luksuznih Mercedesa koji su u zavarenim podvožjima imali po milijun eura do posjeta južnoameričkih sicarija koje su Dokovich i njegovi suradnici pozvali na izlet te im pokazivali noćni život Zagreba.

Osim njega, USKOK je osumnjičio još sedam osoba za pripadnost skupini. Među njima je rovinjski policajac Ivica Lešić, kojega USKOK sumnjiči da je pomagao Dokovichu u traženju identiteta kojima je ovaj kasnije izradio vlastite krivotvorene dokumente.

Dokovich, Silvijo Beljević iz Velike Gorice i Čeh Aleš Sokolik uhićeni su u Baselu prilikom pretovara 600 kilograma kokaina. Dražen Letić i Dokovicheva djevojka Nevenka Čuturić uhićeni su 13. srpnja u Srbiji, a za njenim bratom Sinišom je raspisana tjeralica.

Krijumčarenje privatnim mlažnjakom

Prije nekoliko dana su u Hrvatskoj su uhićeni Lešić te Pero Šarac Pjer, čovjek koji je osumnjičen da je bio kontakt-osoba dobavljačima kokaina iz Južne Amerike. On je tijekom 2018. triput odlazio u Južnu Ameriku, a u ožujku ove godine organizirao je boravak u Zagrebu dvojici Kostarikanaca, od kojih je jedan povezan s mučenjem i ubojstvom jamajkanskog kriminalca.

Njihov boravak u Zagrebu te sastanak s Dokovichem policija je tajno snimila. Krijumčarenje se provodilo privatnim mlažnjakom za čije je pilotiranje bio angažiran češki pilot Sokolik i to tako da je organiziran komercijalni let za putnike pri čemu su, zbog vjerodostojnosti i prikrivanja stvarnog tereta, unajmili stjuardesu, piše Jutarnji.

Zrakoplov s putnicima i 600 kilograma kokaina poletio je iz Urugvaja za Nicu, gdje su iskrcali putnike i stjuardesu, a zatim do Basela gdje je droga vrijedna oko 18 milijuna eura istovarena ravno u zamku policije. Bio je to posljednji u nizu pokušaja policije da presretnu pakete s kokainom.

Lani je u listopadu na Bregani policijski pas reagirao na Mercedes B 200 francuskih registracija u kojemu su se Siniša i Nevenka Čuturić iz Antwerpena vraćali u Srbiju. Umjesto droge, u podvozju automobila bilo je milijun uredno zapakiranih eura. Novac im je oduzet, a oni su dobili kaznu za prekršaj te pušteni na slobodu, nesvjesni da ih policija i dalje prati. Policajci su snimili kako se Dokovich hvali s “20-30 takvih transporta”.

Krao s bankomata

S obzirom na to da je akcija provedena na osnovi podataka USKOK-a i hrvatske policije, čini se da će i kazneni postupak biti proveden ovdje. Naime, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je svim osumnjičenima, pa tako i ovima koji se sada nalaze u Švicarskoj, istražni zatvor. Hrvatska bi tako mogla ubrzo zatražiti njihovo izručenje.

Dokovichevo se ime gotovo 20 godina nije pojavljivalo u medijima, još od vremena kad ga je New York Times opisao kao jednog od prvih koji se u SAD-u počeo baviti računalnim prijevarama uz pomoć skimmera na bankomatima. Navodno je nekoliko puta bio i kazneno progonjen, a dobio je i izgon iz zemlje u koju se svaki put ilegalno vraćao.

“Vjeruje se da je prvi put u zemlju ušao 1981., a u ranim 90-ima federalne vlasti povezale su ga s albansko-jugoslavenskom kriminalnom organizacijom. U vladinim sudskim dokumentima navedeno je da se grupa smatra odgovornom za seriju ozbiljnih zločina, poput podmetanja požara, prevara s osiguranjem, bankovnih prevara, velikih krađa pošiljki, trgovanja drogom i sofisticiranih pljački draguljarnica”, napisao je o Dokovichu New York Times.

Nakon uhićenja 1992. Dokovich je navodno pušten jer se nagodio s tužiteljstvom, no zapravo ih je prevario. Obećao im je ponuditi podatke o albanskoj mafiji, no tužitelji su od njega dobili informacije o manjim kriminalnim grupama.

Ubrzo nakon toga izgnan je iz SAD-a. No, krajem devedestih se vratio s drugim identitetom i drugim “poslom”. Sumnja se da je Dokovich tada skimiranjem bankomata američkim građanima s računa skinuo oko 3,5 milijuna dolara. No, ubrzo se našao na meti američke tajne službe, koja ga je ponovno strpala u zatvor, piše Jutarnji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.