Ozljede su mogle imati kobne posljedice

Napadači na novinara Peratovića pod istragom zbog pokušaja ubojstva

Hina

Željko Peratović / Foto: Robert Fajt / CROPIX

Željko Peratović / Foto: Robert Fajt / CROPIX

Do teže kvalifikacije kaznenog djela došlo je nakon što je karlovačko Županijsko državno odvjetništvo prihvatilo Peratovićevu prijavu za pokušaj ubojstva i temeljem nje donijelo novo rješenje o provođenje istrage



KARLOVAC - Protiv trojice napadača na novinara Željka Peratovića, koji je u svibnju pretučen u svojoj kući u Luci Pokupskoj, u ponedjeljak je u Karlovcu počeo istražni postupak zbog pokušaja ubojstva, iako ih se isprva teretilo tek za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda.


Do teže kvalifikacije kaznenog djela došlo je nakon što je karlovačko Županijsko državno odvjetništvo prihvatilo Peratovićevu prijavu za pokušaj ubojstva i temeljem nje donijelo novo rješenje o provođenje istrage.


“Dosadašnja istraga temeljem policijske kaznene prijave o pokušaju nanošenja teških tjelesnih ozljeda podvedena je pod ovu. Hvala svima koji su doprinijeli da učinimo korak naprijed kako bi institucije sustava počele funkcionirati u zaštiti novinara”, rekao je Hini Peratović, novinar istraživač koji je pisao o problemima šljunčarenja na rijeci Kupi čime se bave dvojica osumnjičenih poduzetnika i njihov radnik.




U novom rješenju za istragu piše da su osumnjičenici Vladimir Čunko i njegov istoimeni sin iz Karlovca te njihov radnik Zihnija Grahović Peratovića “zajedno izudarali rukama, nogama i jednim metalnim predmetom (vekericom), kojom prilikom je Peratović zadobio vidne ozljede po glavi frontalno lijevo, ozljede po vratu te natučenje prsišta”.


U rješenje piše da su to “ozljede koje samo stjecajem sretnih okolnosti nisu dovele do smrti” pa je napad okarakteriziran kao “kazneno djelo protiv života i tijela-ubojstvo u pokušaju”, jer su osumnjičenici “s tom namjerom započeli, ali nisu završili” nedjelo.


Hina neslužbeno saznaje da je u ponedjeljak saslušan svjedok Franjo Požgaj, dok će u narednom istražnim ročištima biti “detaljno ispitan Željko Peratović”, ali i drugi svjedoci, Ivica Klarić i Željko Šafar te trojica osumnjičenika.


U obrazloženju rješenja o pokretanju istrage piše kako sumnja da su “osumnjičenici počinili ovo kazneno djelo proizlazi iz bolničke prijave o ozljedama Željka Peratovića, iz potvrda o privremeno oduzetim predmetima te zapisnika o prepoznavanju i službenih zabilješki o obavijesnim razgovorima”.


Napad na Peratovića, dobitnika HND-ove nagrade 2014. za istraživačko novinarstvo, oštro su osudili Hrvatsko novinarsko društvo (HND) , Reporteri bez granica, OESS, Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) i Sindikat novinara Hrvatske. Odbor za zaštitu novinara (CPJ), nevladina udruga sa sjedištem u New Yorku, naglasilo je da je ‘vjerodostojna istraga važna kako bi se poslala poruka da se napadi na novinare koji se bave osjetljivim pitanjima poput korupcije i kriminala neće tolerirati i da neće proći nekažnjeno’.


Peratović smatra da motiv napada nije šljunčarenje


 Novinar Željko Peratović, koji je u svibnju pretučen u svojoj kući u Luci Pokupskoj, kazao je u ponedjeljak da je napad na njega organiziran i ustvrdio da mediji pisanjem o šljunčarenju kao o motivu zločina minoriziraju pokušaj ubojstva istraživačkog novinara.


“Mediji pisanjem o šljunčarenju kao motivu minoriziraju ovaj slučaj i prejudiciraju motive pokušaja ubojstva jednog istraživačkog novinara”, kazao je Peratović Hini nakon dokaznog ročišta u ponedjeljak.


“Činjenica da s medijima nisam podijelio svoje pretpostavke o tome tko je naručio napad na mene ne znači da novinari mogu zaključivati da to ima veze s poslom kojim se napadači bave. Ja ću i u istrazi i kasnije u suđenju pokušati dokazati tko uistinu stoji iza ovog pokušaja ubojstva”, kazao je Peratović Hini.


Naglasio je da napadače ne poznaje od ranije i da o njima nikada nije pisao, već se bavio drugim temama erozije obale Kupe. Peratović je kazao i da do napada “nije znao da u Donjoj Kupčini obitelj Čunko, navodno bez koncesije, šljunčari najmanje deset godina”.