Policija istražuje učestale napade u novčane tokove

Napad iz Moskve: Ruski hakeri pljačkaju tvrtke

Ana Raić Knežević

Više hrvatskih državljana uvučeno je u nezakonite poslove s tvrtkom »Quickcurrency« iz Moskve koja je nudila transfer novca preko računa naših građana uz proviziju. Radi se o novcu kriminalnog porijekla



ZAGREB Svi dostupni podaci o tvrtki »Quickcurrency«  iz Moskve preko koje su naši građani uvlačeni u lanac prijevara i krađa novca s bankovnih računa hrvatskih poduzeća su blonkirani, a hrvatska policija još istražuje veze te kompanije s hakerskim kriminalom teškim najmanje dva milijuna kuna.



Tvrtka »Quickcurrency company« sjedište, prema dostupnim podacima, ima na Bulevaru generala Belova u Moskvi. Na ugovoru o poslovnoj suradnji što ga je naša sugovornica čiju smo priču u nehotičnom uvlačenju u ovu prijevaru donijeli u jučerašnjem Novom listu, stoji pak da se tvrtka nalazi na Tihoretskom bulevaru, također u Moskvi. Sporni ugovor svojim je potpisom ovjerio izvjesni Oleg Smimov, a kao direktor tvrtke figurirao je Mihail Nevedejev. Riječ je o mladom poduzetniku koji se bavi internetskim tehnologijama i logistikom. Je li njegovo ime samo »posuđeno« za profil tvrtke treba li bi utvrditi istražitelji nakon što ovaj slučaj rasvijetle do kraja.





Upravo je tvrtka »Quickcurrency company« nudila građanima Hrvatske poslovne angažmane, za koje se na kraju ispostavilo da su teška kaznena djela. Naime, na web stranici »Quickcurrency company« bila su oglašena radna mjesta za koja se nekolicina nezaposlenih Hrvata ozbiljno zainteresirala. Čak su nekima izravno putem e-maila nudili poslovnu suradnju.


– Naša tvrtka bavi se elektronskom zamjenom valute, davanjem brzih zajmova i dostavom gotovine. Trenutno u Europi postoji velika potreba za našim uslugama. Zato tražimo agente koji bi dostavljali naš novac našim korisnicima, glasio je poslovni oglas moskovske tvrtke koja je očito i osnovana s jedinim ciljem – prijevarom građana i krađom novca s bankovnih računa.


Potencijalni suradnici »Quickcurrency company« morali su biti spremni na putovanja automobilom ili autobusom po gradu, imati mogućnost transfera novca putem »Western Uniona« i »Moneygrama«, te posjedovati bankovni račun na koji će moskovska tvrtka poslati prve tri uplate. Zatim bi zaposlenik dobio poseban račun od poslodavca.


– Tri su osnovna principa našeg rada; jedan od naših menadžera iz Europe, onaj koji je najbliži vašem gradu, šalje vam novac na bankovni račun. Vi novac podižete i dostavljate 95 posto primljenog iznosa našim korisnicima, stoji u nastavku oglasa za posao u kojem se dalje objašnjava kako je tih pet posto zarada zaposlenika koja iznosi najmanje 50 eura. Osim toga suradnicima je obećano podmirivanje troškova prijevoza ali i mogućnost dodatne zarade ukoliko se iskažu na poslu.


– Planiramo svakom našem agentu osigurati tisuću do tisuću i pol eura zarade tjedno, naglašava se u oglasu koji na taj način evidentno dobiva na atraktivnosti. Već više od mjesec dana hrvatska policija intenzivno radi na ovom slučaju, te je u više navrata građane upozorila da ne nasjedaju na neprovjerene ponude za poslovnom suradnjom.