Staro koliko i internet

Namagarčio ih lažnim e-mailom: Grad Đakovo famoznom Johnu Smithu uplatio 50.000 eura

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Žao mi je što je nasjeo na tu prijevaru, trebao je znati prepoznati lažni mail, kaže gradonačelnik Mario Mandarić



RIJEKA Tko nije dosad dobio na desetke spam i lažnih mailova kojima ih prevaranti traže uplatu određenih novčanih iznosa? Mnogi prevaru prepoznaju u startu, u tome pomažu i spam filteri modernih aplikacija za e-mail.


No, dio građana uvijek nasjedne, a sad je na trik star koliko i internet nasjeo i službenik u Gradu Đakovu. Nije mu bilo sumnjivo što se od njega tražila uplata na račun – Johna Smitha.


Pročelnik za financije Grada Đakova 9. srpnja primio je mail u kojem gradonačelnik Mario Mandarić od njega traži da izvrši hitnu uplatu na određeni bankovni račun. Ne sumnjajući ništa, pročelnik je s računa Grada prebacio traženi iznos od oko, kako doznaju 24 sata, 50.000 eura.


Hoće li im novac ikad biti vraćen




– Naš je službenik doveden u zabludu na način da je na temelju lažnog maila isplatio iznos koji ne možemo točno navesti zbog istrage. Utvrdili smo nedvojbenu pogrešku službenika koji je realizirao isplatu, a da prethodno nije obavio nužne provjere.


Grad Đakovo oštećen je za taj iznos. Sve smo odmah prijavili policiji i državnom odvjetništvu te nam je rečeno da rade izvide i istražne radnje na međunarodnoj razini, rekao je gradonačelnik za 24 sata.


U Đakovu ne znaju hoće li im novac ikada biti vraćen. Ne radi se, kažu, o hakerskom napadu, već je službenik nasjeo na lažni mail na kojem je na mjestu pošiljatelja stajalo ime gradonačelnika Đakova.


– Vidjevši moje ime, a kako u tom trenutku nisam bio u uredu, vjerovao je da sam mu ja to poslao i postupio je po naputku koji se u mailu tražio. Čudi me što me pročelnik nije nazvao da provjeri.


Nasjeo na prevaru


Niti je to naša propisana procedura niti je praksa da se dopisujemo mailom i šaljemo takve naloge. Žao mi je što je nasjeo na tu prijevaru, trebao je znati prepoznati lažni mail, dodaje Mandarić.


Gradonačelnik je protiv pročelnika pokrenuo stegovni postupak zbog povrede službene dužnosti. Riječ je o financijskom stručnjaku koji već 30 godina radi u Gradu Đakovu, a opisuju ga kao iznimno točnog i pedantnog službenika.


Čini se da je prevarant dobro odradio posao. Mail je bio složen na hrvatskom jeziku, bez gramatičkih pogrešaka, u formi službenog dopisa. Kao svrha uplate bila je navedena „pružena usluga Gradu Đakovu”.


Nisu se upalile lampice


Doduše, lampice alarma mogle su se upaliti kad je uz primatelja svote od 50.000 eura bilo navedeno ime Johna Smitha, nesumnjivo lažno, te njegov inozemni bankovni račun iz Velike Britanije. Uplatu je tražio u eurima.


– Da se dogodila prijevara, saznao sam navečer, kad mi je na mail stigla potvrda plaćanja koju mi je službenik poslao. Nisam imao pojma o čemu se radi, nazvao sam ga, sve smo pogledali, shvatili da se radi o obmani i odmah obavijestili policiju.


Zvali smo odmah i banku da se transakcija stopira, ali novac je već bio prebačen, zaključuje đakovački gradonačelnik za 24 sata.


Grad Đakovo je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja.