Mir i dobro

Najmlađa žrtva petardi – beba od 15 mjeseci: Roditelji oprez! Ne postoji zabavna dječja pirotehnika

Vanja Vesić

Ilustracija Snimio: Denis Lovrović

Ilustracija Snimio: Denis Lovrović

"Ne postoji dječja niti zabavna pirotehnika. To je velika zabluda jer nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehniku a za prodavače od 10 do 30 tisuća kuna."



ZAGREB – Uoči predstojećih blagdana i početka jubilarne 25. po redu operativne akcije MUP-a »Mir i dobro« predstavnici Ravnateljstva policije izvijestili su medije da je lani zbog nestručnog i neovlaštenog rukovanja pirotehničkim sredstvima ozlijeđeno 16 osoba od kojih četvero teško. Nažalost među najteže stradalim jedno je dijete i tinejdžer. Iako je u odnosi na preklani broj ozlijeđenih djece i mladih smanjen za 50 posto, najugoženija populacija i dalje su upravo djeca i tinejdžeri od 9 do 14 godina, mahom dječaci, upozorili na konferenciji za medije povodom preventivne akcije koja starta 15. prosinca 2018. i završava se 8. siječnja iduće godine:


– Ne postoji dječja niti zabavna pirotehnika. To je velika zabluda jer nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja upotrijebe pirotehniku a za prodavače od 10 do 30 tisuća kuna, upozorila je Snježana Bagarić voditeljica Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnim tvarima pred novinarima u sjedištu Protueksplozijske službe.


Poštedimo škole


Za pirotehniku višeg razreda F2 i F3 koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju je koristiti samo osobe starije od 18 godina, dakle odrasli.




Riječ je petardama, žabicama, konfetima za sobnu uporabu, manje rakete koje spadaju u drugu kategoriju te ona najjača pirotehnička sredstva razreda F3 kao što su rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, rimske svjećice i slični proizvodi.


Bagarić je pozvala sve građane da ne bacaju pirotehniku u blizini škola, bolnica i sličnih ustanova gdje mogu biti djeca i veće skupine odraslih. Ujedno, apelirala je da se petarde i slična punjenja ne bacaju u blizini životinja koje su posebno ranjive i osjetljive.



Eksplozija pirotehnike u blizini tijela najčešće izaziva ozljede šaka, prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica od raketa ili petardi.



Djeca koja su stradala zbog upotrebe pirotehnike imale su ozbiljne ozljede – opekotine a nažalost i dubinske ozljede tkiva prstiju, šake i oka upozorio je prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.


– Najmlađe dijete koje su u bolnici zaprimili radi ozljede od pirotehnike bilo je 15-mjesečno dijete koje je uzelo već bačenu petardu i zadržalo je u rukama, otkrio je dr. Barčot i zamolio roditelje da djeci ne daju da sami koriste pirotehnička sredstva jer mogu sebe i druge ozlijediti.


Slučajne žrtve


U krajnjem slučaju neka roditelji sami koriste pirotehniku a da djeca pritom ostanu samo pasivni promatrači, apelirao je liječnik iz dječje klinike. Među stradalima često ima i kolateralnih žrtava, slučajnih prolaznika ili promatrača kojima neočekivano doleti petarda i eksplodira. Nerijetko dolazi i do zapaljenja odjeće.


S obzirom na klinička iskustva u većini slučajeva do ozljeda dolazi nakon što se već aktivirano sredstvo baci a ono ne eksplodira u očekivanom vremenu nego s odgodom. Mališani uvjereni da je petarda nefunkcionalna dolaze preblizu odbačene pirotehnike ili je čak uzmu u ruke i tada dolazi do nesreće.


Petarde se često kupuju »ispod pulta« od neovlaštenih proizvođača pa je sigurnost takvih artikala s eksplozivnom smjesom dodatni rizik za sigurnost. Nažalost, djeca nesvjesna opasnosti često znaju petarde ubacivati u staklene boce, što je, u svakom slučaju, dodatno upozorenje roditeljima na strašne ozljede koje mogu mališani nanijeti sebi i drugima.