Tomislav Pahović

Načelnika Motovuna terete za malverzacije s putnim troškovima. Optužnica pred sudom

Fiore Vežnaver

Sud će o utemeljenosti USKOK-ove optužnice odlučivati sredinom siječnja



RIJEKA Za sredinu siječnja zakazana je nova sjednica optužnog vijeća riječkog Županijskog suda na kojoj bi se trebala razmatrati utemeljenost optužnice USKOK-a koja načelnika Općine Motovun Tomislava Pahovića tereti za makinacije »teške« nekoliko desetaka tisuća kuna, vezane za tzv. loko-vožnju, korištenje privatnog vozila u službene svrhe i naknadu za to, te putne naloge. USKOK ga tereti za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.


Na prvoj sjednici optužnog vijeća nije donesena odluka potvrđuje li se optužnica ili ne jer je optuženi načelnik stavio prigovor na optužnicu i postavio prijedlog proceduralne, a i suštinske naravi, koji će se razmotriti do sljedećeg ročišta.


Aktualni načelnik Općine Motovun optužen je da je kaznena djela počinio tijekom više godina. Uglavnom su inkriminirane situacije oko loko-vožnje, povezane s naknadom koja se inače ostvaruje ako djelatnik ili službenik koristi u službene svrhe privatno vozilo za vožnju do mjesta udaljenog manje od 30 kilometara od sjedišta tvrtke ili ustanove. U manjem broju inkriminirani su slučajevi vezani za putne naloge. Optužuje se da je svotu, koja se mjeri desecima tisuća kuna, primio iako nije imao valjanu dokumentaciju koja bi potvrđivala da je imao osnovu za ostvarivanje naknada za putovanja koja su se zaista i dogodila.




Motovunski načelnik Tomislav Pahović jučer nam je u kratkom razgovoru putem telefona izjavio kako zapravo nema komentara na ovaj slučaj i da ne bi govorio o inkriminacijama.


– To o čemu govorite su insinuacije, naglasio je Pahović, iz čije se kratke izjave dalo razabrati kako smatra da su navodi iz optužnice posljedica »još jedne u nizu insinuacija i konstrukcija oporbe«.


Načelnik Pahović, koji nije član neke stranke, prije pet godina našao se u središtu afere zbog javnih optužbi da je radio kao liječnik u mjesnoj ambulanti, iako je imao samo srednju stručnu spremu. No, ništa od tih teza na kraju nije stiglo u optužnicu USKOK-a koja ga tereti »samo« za makinacije oko putovanja.