Potvrđena optužnica

Na riječkom sudu optužnica protiv očuha monstruma: Imao spolne odnose s 13-godišnjom pokćerkom

Fiore Vežnaver

Očuh (60) optužen za monstruozno seksualno iskorištavanje djevojčice, tereti se za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, za što mu prijeti kazna od 3 do 15 zatvora



RIJEKA – Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je jučer optužnicu koja 60-godišnjeg muškarca tereti da je više od godinu i pol dana seksualno zlostavljao svoju pokćerku, koja je postala žrtva nastranih odnosa u dobi od 13 godina.


Očuh, optužen za monstruozno seksualno iskorištavanje djevojčice, tereti se za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta (spolnu zlouporaba djeteta mlađeg od 15 godina i druge delikte), za što mu prijeti kazna od tri do petnaest godina zatvora.


Zbog delikatnosti slučaja i u interesu zaštite identiteta žrtve, prešutjet ćemo neke detalje, o mjestu događanja, pa i podatke o okrivljenom. Sredovječni muškarac je optužen da je s 13-godišnjom djevojčicom u razdoblju od godinu i osam mjeseci u najmanje šest navrata imao spolni odnos ili s takvim odnosom izjednačenu spolnu radnju. Tereti se i da je u tom razdoblju pokćerki koja je još bila dijete prikazivao filmove pornografskog sadržaja.




Očuh je okrivljen da je iskoristio povjerenje koje je žrtva imala prema njemu kao članu obitelji i osobi s kojom živi u zajedničkom kućanstvu, njenu mladu dob i neiskustvo.


Očuh podnio žalbu


Optužnica je potvrđena na sjednici optužnog vijeća suda koja je bila zatvorena za javnost, no za pretpostaviti je kako su suci ocijenili kako postoji dovoljno visok stupanj sumnje da je optuženik počinio kazneno djela za koje se tereti, da ima čvrstih temelja da kazneni postupak ide dalje. Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu riječkog Županijskog suda, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje namjeravaju predočiti na suđenju.


U ovom slučaju ljetos su arbitrirali i suci Vrhovnog suda, nakon što je okrivljeni za seksualno zlostavljanje podnio žalbu na pritvor koji mu je produžen nakon što je protiv njega podignuta optužnica.


Vijeće riječkog Županijskog suda mu je, naime, tada produžilo istražni zatvor, u kojem se nalazi od sredine veljače ove godine, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Okrivljeni za pedofiliju podnio je žalbu na tu odluku, predlažući da mu se pritvor ukine, a umjesto toga odrede blaže mjere, ali su suci Vrhovnog suda odbili njegovu žalbu kao osnovanu.


Vrhovni sud odbacio prijedlog


Optuženi očuh u žalbi je osporavao inkriminacije, smatrajući da je mjera istražnog zatvora prestroga, te da bi se ista svrha mogla postići mjerama opreza, kao što su zabrana približavanja i uspostavljanja kontakta s osobom, ili udaljenje iz doma.


No, suci Vrhovnog suda zaključili su kako je riječki sud »protivno žalbenim tvrdnjama, pravilno utvrdio da sve okolnosti slučaja opravdavaju okrivljenikovo lišenje slobode i da se svrha zbog koje je istražni zatvor produljen ne bi mogla za sada postići niti jednom blažom mjerom, pa tako niti mjerama opreza koje predlaže okrivljenik.«


– Imajući u vidu duljinu inkriminiranog razdoblja i ustrajnost okrivljenika u protupravnom postupanju, s pravom prvostupanjski sud zaključuje o njegovoj izraženoj kriminalnoj volji – naglašeno je u rješenju Vrhovnog suda, u kojem se podvlači i da iz svjedočenja majke žrtve proizlazi da se nesretnica s navršenih 17 godina odselila iz zajedničkog doma jer je očuh i dalje s njome pokušavao uspostaviti intimne kontakte, uznemiravao je i davao joj neumjesne ponude.