Nova akcija USKOK-a

Na prijelazu Stara Gradiška “pala” 44 švercera iz Hrvatske i BiH, među njima i carinici, policajci i špediteri

Ana Raić Knežević

Tri carinika, te jedan policajac i jedan špediter zadržani su u pritvoru u Osijeku. Istraga se vodi zbog uvoza robe iz BiH u Hrvatsku bez carinskog nadzora, dokumentacije i naplate carinskih davanja.



ZAGREB USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 44 okrivljenika, od kojih 37 hrvatskih državljana i sedmorice državljana Bosne i Hercegovine zbog više kaznenih djela, vezano za uvoz različitih vrsta roba iz BiH u Hrvatsku na području graničnog prijelaza Stara Gradiška bez carinskog nadzora, dokumentacije i naplate carinskih davanja. 


»Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni carinski i policijski službenici, od 7. travnja do 15. rujna 2011., na području graničnog prijelaza Stara Gradiška, u više navrata ostalim osumnjičenicima, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, omogućili uvoz različitih vrsta roba iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku bez carinskog nadzora, potrebne dokumentacije i naplate zakonom propisanih carinskih davanja«, priopćio je USKOK na internetskim stranicama.


Nalog o provođenju istrage donesen je protiv 37 hrvatskih državljana te sedmorice državljana BiH  zbog osnovane sumnje za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti u pokušaju, protuzakonitog posredovanja, izbjegavanja carinskog nadzora i poticanja na izbjegavanje carinskog nadzora, prijevare, poticanja i pomaganja u prijevari, davanje i primanje mita, poticanje na davanje mita, davanje lažnog iskaza i poticanje na davanje lažnog iskaza, navodi USKOK.




USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, stoji u priopćenju. Doznajemo, riječ je o tri carinika, te jednom policajcu i jednom špediteru. U osječkom zatvoru određen im je pritvor od 30 dana.