Teška nesreća kod mjesta Ratulje

Na Grobnišćini u off-road vožnji najteže stradao vozač “nissan patrola”

Fiore Vežnaver

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Prema dosad utvrđenom, kritičan trenutak dogodio se kada je vozač na nizbrdici izgubio kontrolu nad »nissanom«.  U trenucima što su uslijedili vozilo je sletjelo u provaliju, više puta se prevrnulo i na kraju se zaustavilo na jednom drvetu, pedesetak metara, a možda i više, ispod šumskog puta s kojeg se survao



Zahtjevna akcija spašavanja i izvlačenja unesrećenih – u kojima su sudjelovali vatrogasci, djelatnici Hitne pomoći i policije, a alarmirana i Hrvatska gorska služba spašavanja – odvijala se u noći na subotu na Grobnišćini, nakon što je džip s troje mladih kod mjesta Ratulje (Jelenje) sletio sa šumskog makadamskog puta  u provaliju, te se na kraju zaustavio pedesetak metara ispod ceste, na samom rubu kanjona Rječine. 


U nesreći su ozlijeđene tri osobe, od kojih jedna i opasno po život, a svi nastradali su sa šireg riječkog područja. Najteže je stradao vozač terenca »nissana patrola«, 27-godišnji R. M.,  kojem je život ugrožen, smješten je u šok-sobu sušačke bolnice. Teško je ozlijeđena, ali ne toliko ozbiljno, njegova 24-godišnja suputnica, dok je lakše ozlijeđen drugi putnik, 33-godišnjak.


Mokro i sklisko


Nesreća se dogodila oko 22.45 sati u petak, u trenucima dok je 27-godišnjak upravljao terenskim vozilom, riječke registracije, blatnjavim šumskim putem, mokrim i kliskim od kiše, prekrivenim lišćem. Prema dosad utvrđenom, kritičan trenutak dogodio se kada je vozač na nizbrdici izgubio kontrolu nad »nissanom«.  U trenucima što su uslijedili vozilo je sletjelo u provaliju, više puta se prevrnulo i na kraju se zaustavilo na jednom drvetu, pedesetak metara, a možda i više, ispod šumskog puta s kojeg se survao. »Nissan« smrskan od prevrtanja zaustavio se tek na dva metra od kanjona Rječine. 


Troje ozlijeđenih nakon izlijetanja automobila u Ratuljama




O nesreći su brzo alarmirane dežurne službe, policija, Hitna pomoć i vatrogasci, pa je uskoro za nevremena, u kišnoj noći, počela akcija izvlačenja stradalnika s mjesta nesreće. 


– Nas trojica članova  DVD-a Jelenje prvi smo stigli na mjesto događaja. Terensko vozilo se nalazilo u provaliji 50, a možda i više metara od puta. Propalo je ispod ceste… Jedna unesrećena osoba bila je priklještena ispod vozila, druga je čak i pala u kanjon Rječine. Treća osoba je, srećom, izbjegla teže posljedice, bila je na nogama i komunicirala je s nama. Odmah smo pristupili izvlačenju unesrećenih s mjesta događaja, akcija je bila zahtjevna, bili su teški uvjeti:  mrak, kiša, težak teren, klisko…  – objašnjava zapovjednik DVD-a Jelenje Marino Reljac, dodajući da je u akciji sveukupno sudjelovalo desetak vatrogasaca, da su, osim njih, sudjelovali i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke. Obrazlaže kako je intervencija dežurnih službi potrajala sat i pol. Nakon izvlačenja troje unesrećenih je predano dvjema ekipama Hitne pomoći koje su otišle dalje za sušačku bolnicu. Doimalo se da je najteže prošao stradalnik koji je pao u kanjon Rječine. 


– I članovi riječke Stanice HGSS-a došli su na mjesto događaja, ali naša intervencija zapravo i nije bila potrebna, vatrogasci su već vrlo uspješno odradili posao – rekao nam je  Ante Škrobonja, pročelnik riječke Stanice HGSS-a, dodajući da su oni zapravo bili potpora drugim službama na mjestu događaja, i na licu mjesta iz preventivnih razloga. 


Off-road vožnja


– Nesreća se dogodila za vrijeme off-road vožnje. Nažalost, ovog puta je avanturistička vožnja obilježena nesrećom. No, nadam se da će svo troje oporaviti i da će s njima biti sve u redu – kazao nam je jučer jedan od upućenih u nesreću na mjestu događaja, dok se radilo na izvlačenju smrskanog »patrola« iz provalije.


– Koliko sam čuo, troje u »nissanu« nije bilo samo na toj cesti, iza njih je još netko vozio. No, sve se izgleda brzo dogodilo, navodno je propao neki kamen, a oni »nissanom« ubrzo završili u provaliji – kazao nam je muškarac. 


Članovi obitelji unesrećenih, prijatelji i poznanici angažirani su bili jučer, baš tijekom nevremena što je pogodio i riječku regiju, na izvlačenju »patrola« iz provalije. Rano poslijepodne je džip, za koji je zakačena sajla, izvučen na put s kojem se survao uz pomoć traktora. 


Formalno, šumski put s kojeg se survao džip nalazi se na području Ratulja, te spaja to mjesto s Lukežima. Ali, u biti, »patrol« se zaustavio na mjestu udaljenom nekoliko desetaka metara od pogona tvrtke TTO Thermotechnik u Lukežima, uz cestu što dalje vodi prema Psihijatrijskoj bolnici Lopača. Očevid na mjestu događaja obavila je policija koja i dalje rasvjetljava okolnosti nesreće.