Oružani prepad

NOVA PRIJAVA “Razbojnik s plavim očima” pljačkao i u Rijeci

Fiore Vežnaver

Pljačkaš je iz prodavaonice oteo novac i cigarete u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna / Foto NL arhiva

Pljačkaš je iz prodavaonice oteo novac i cigarete u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna / Foto NL arhiva

Manuel Bibić se u novim inkriminacijama navodi kao počinitelj koji je 29. studenoga 2016. godine izveo prepad u trgovini u Ulici Vjenceslava Novaka u Rijeci, a tereti ga se i za posjedovanje gotovo pola kilograma marihuane



RIJEKA – Pod sumnjom da je počinio razbojstvo, završio je u istražnom zatvoru u Rijeci samo nekoliko dana nakon što se na sudu razmatrala optužnica za ranije oružano razbojstvo za koje se tereti. Akter ovog neobičnog slučaja je 19-godišnji Manuel Bibić iz Rijeke, mladić kojeg se novom kaznenom prijavom, osim za razbojstvo, tereti i za posjedovanje gotovo pola kilograma marihuane.


Bibić se u novim inkriminacijama navodi kao počinitelj koji je 29. studenoga 2016. godine izveo prepad u trgovini u Ulici Vjenceslava Novaka u Rijeci. Nije poznato kako je policija uspjela riješiti ovaj slučaj razbojstva nakon više od godinu dana. No, Bibića se tereti da je, prijeteći oružjem 39-godišnjoj djelatnici prodavaonice, oteo novac i cigarete te oštetio riječko trgovačko poduzeće za nekoliko tisuća kuna. Osumnjičen je i za kazneno djelo vezano za drogu, nakon što je tijekom kriminalističkog istraživanja provedena pretraga doma i prostorija koje 19-godišnjak koristi. Policija je pronašla oko 480 grama marihuane, zapakirane u vrećicama, digitalnu vagu i druge predmete što se dovode u vezu s ovim kaznenim djelom. Nakon okončane policijske istrage, priveden je na ispitivanje u tužiteljstvo pa na sud, gdje mu je sudac istrage odredio istražni zatvor.


Ovo je pljačka!


Slučaj je neobičan jer je Bibić završio u zatvorskoj ćeliji samo tri dana nakon što je sa slobode došao na riječki Županijski sud, na sjednicu optužnog vijeća na kojoj se razmatrala opstojnost optužnice koja ga tereti da je lani u srpnju počinio oružano razbojstvo u putničkoj agenciji u Šilu na otoku Krku i oteo oko 132,5 tisuća kuna. Tužiteljstvo u optužnici predlaže sudu da, osim osude po zakonu, odredi da je i dužan uplatiti inkriminirani iznos novca u državni proračun.




Mladi Riječanin je optužen da je oružani prepad u putničkoj agenciji Estee na šilskoj Staroj cesti izveo 1. srpnja prošle godine, samo četiri mjeseca nakon što je postao punoljetan. Tereti ga se da je te subote oko 18.50 sati u agenciju upao maskiran, s navučenom kapuljačom preko šilterice i šalom prekrivenog lica, držeći u lijevoj ruci srebrni pištolj. Upao je dok se u agenciji nalazilo i dvoje klijenata. Razbojnik je najprije usmjerio pištolj prema 28-godišnjoj djelatnici koja se nalazila iza pulta, vičući: »Ovo je pljačka! Daj pare, znam da su tu u ladici!«. Pljačkaš je imao vrećicu koju je predao djelatnici i zapovijedio da u nju ubaci novac iz ladice. Zaposlenica je to, u strahu za život, i učinila.


Vikao »daj pare«


U trenucima što su uslijedili, razbojnik je iza police uočio 39-godišnjeg djelatnika agencije, koji se dotad nalazio u stražnjoj prostoriji. I u njega je uperio pištolj, zapovjedivši mu: »Daj pare!« Zaposlenik je, u strahu za život, predao pljačkašu novac što ga je držao u plastičnoj posudi koju je imao u rukama. No, razbojniku nije bilo dosta, zatražio je da otvori još jednu ladicu pa je djelatnik agencije iz te ladice izvukao plastičnu blagajnu koju je stavio na pult. Iz nje je pljačkaš uzeo novčanice te i njih ubacio u svoju vrećicu. Razbojnik se zatim s plijenom trčeći udaljio iz agencije. Izgubio mu se trag, ali ne zadugo…



Zbog prepada na Krku Bibić se nalazio u istražnom zatvoru tri mjeseca, a poslije je pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode. No, određene su mu mjere opreza, a nedavno je, u prosincu prošle godine, donesena odluka o njihovom produženju, da se mora redovito javljati policiji i ne smije napuštati adresu prebivališta. Proteklog vikenda završio je nanovo u pritvoru, a u subotu je upravo navršio 19 godina.



Policija mu je uspjela ući u trag, uhitila ga je nakon nekoliko dana. Pretragom stana u središtu Rijeke, u blizini glavne gradske tržnice, što ga koristi optuženi mladi razbojnik, pronađeni su pištolj i meci, među ostalim. Ali, oteti novac nije pronađen. No, nađeni pištolj identičan je onom srebrnom oružju korištenom u pljački, kojeg se moglo vidjeti i na snimci videonadzora u putničkoj agenciji. Na toj snimci, pregledanoj u istrazi, vidi se i da je pljačkaš na desnoj ruci imao crnu rukavicu, a šest rukavica te boje pronađeno je i u pretrazi njegovog stana. Policija je tada pronašla i sedam tzv. češljeva za otključavanje cilindara brave. Mladi Riječanin je na kraju, osim za razbojstvo, optužen i za nedozvoljeno držanje oružja, jer je u stanu držao prepravljeni plinski pištolj.


Branio se šutnjom


Optuženi Bibić u istrazi se, na ispitivanju u tužiteljstvu, odlučio na obranu šutnjom. No, dvoje djelatnika agencije kojima je prijetio pištoljem je na službenom prepoznavanju sa stopostotnom sigurnošću ukazalo upravo na mladog Riječanina kao počinitelja prepada.


Zaposlenica Estee, u koju je razbojnik uperio oružje, u svom svjedočenju u istrazi rekla je da se u jednom trenutku »zaledila« od šoka pa je pljačkaš počeo repetirati pištolj. Kazala je da je razbojnik bio jako nervozan i uznemiren. Stranke, koje su se nalazile u agenciji kada je pljačkaš ušao, laganim korakom su izašle, a poslije se nisu javile. Svjedokinja je naglasila da je zapamtila velike, plave oči razbojnika, po čemu ga je poslije i prepoznala, a i po snažnijoj staturi. I njen kolega iz agencije istaknuo je u istrazi da je po karakterističnim velikim, plavim očima zapamtio pljačkaša koji je u lijevoj ruci držao mali, srebrni pištolj. Za kolegicu je rekao da je bila skamenjena, djelovala prestrašeno. Priznao je da je i sam osjećao strah kad je u njega uperen pištolj.