Dignuta optužnica

NIJE ZNAO JE LI UDARIO ČOVJEKA ILI DIVLJAČ Pješaka na Kukuljanovu usmrtio nakon 10 piva

Slavica Kleva

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Lukarić je BMW-om 525, pri koncentraciji alkohola od 2,24 promila, u Industrijskoj zoni Kukuljanovo udario pješaka Slavoljuba Kuzmanovića i pobjegao s mjesta nesreće. Kaže da je nastavio voziti od šoka



RIJEKA Podignuta je optužnica protiv 36-godišnjeg Alena Lukarića iz Kraljevice zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je prouzročio smrt jedne osobe. Optužen je i zbog nepružanja pomoći osobi u opasnosti koju je sam prouzročio. Lukarić se od siječnja nalazi u istražnom zatvoru, a rješenjem vijeća Županijskog suda pritvor mu je u međuvremenu produljen.


Riječ je o teškoj prometnoj nesreći što se dogodila 12. siječnja ove godine oko 20.50 sati u Industrijskoj zoni Kukuljanovo. Optuženi Lukarić upravljao je BMW-om 525 (RI 1428-A) iz smjera Bakra u pravcu Čavala. U pijanom stanju, pri koncentraciji alkohola od 2,24 promila, apsolutno nesposoban za sigurnu i kritičnu vožnju, pristajući ugroziti život drugih sudionika u prometu, dolaskom do raskrižja s odvojkom za prilaznu cestu za TD MGK PACK, nije prilagodio brzinu kretanja vozila mokrom i od kiše skliskom kolniku i nije prilagodio brzinu ni prometnim znakom propisanom ograničenju brzine od 40 km/h, već je vozilom prešao na lijevu stranu kolnika.


Popio deset piva


U nastavku kretanja pri brzini od 65 km/h prednjim desnim dijelom vozila udario je u lijevi bok 45-godišnjeg pješaka Slavoljuba Kuzmanovića koji je kolnik prelazio njemu s desne na lijevu stranu. Pri tom je nesretni pješak nabačen na poklopac motora i staklo vjetrobrana, a nakon toga i na lijevi kolnički trak. Svjestan težine posljedice, vozač Lukarić se vozilom udaljio s mjesta tragedije, ne ukazavši pomoć ozlijeđenom pješaku koji je od posljedica zadobivenih mnogostrukih teških tjelesnih ozljeda preminuo na mjestu događaja.




Prilikom prvog ispitivanja optuženi Lukarić je priznao da je tog dana od jutarnjih sati pa sve do 19 sati popio devet, deset piva te da dolaskom na mjesto nesreće nije primijetio pješaka sve dok ga nije udario, dok ga nije odbacio na haubu, nakon čega je zbog šoka nastavio s vožnjom. Nazvao je, kazao je, svog prijatelja tražeći da ode na mjesto nesreće i vidi što se dogodilo s čovjekom, no kad mu je on javio da je čovjek mrtav i da se odmah javi policiji i preda se, on to, kazao je, jednostavno nije učinio, već je otišao kod svog prijatelja zajedno s bivšom suprugom, gdje je i uhićen.


Vidio parkiran BMW


Svjedok je potvrdio da ga je te večeri nazvao optuženi, tražeći da mu pomogne jer da je kod Peveca udario u nešto, a ne zna da li u čovjeka ili u neku divljač. Svjedok je došao do mjesta nesreće i vidio da pješak leži nepokretno te nazvao okrivljenog i rekao mu da je ubio čovjeka, da se vrati na mjesto događaja i ode u policiju, ali mu je, kazao je svjedok, optuženi prekinuo telefonsku vezu. Kad je krenuo kući, pred ulazom kuće optuženikove supruge vidio je parkiran BMW, o čemu je obavijestio djelatnike prometne policije.


Tijekom policijskog očevida pogledane su i videosnimke nadzornih kamera, provedeno je kombinirano prometno-sudsko vještačenje i pritom utvrđeno da je Lukarić upravljao automobilom pijan i da je nalet na pješaka ostvaren pri brzini vozila od 65 km/h. Na mjestu nesreće nisu pronađeni tragovi kočenja optuženikova vozila, a netom prije udara u pješaka vozač se kretao brzinom od 109 km/h. Pokojni pješak pretrčavao je kolnik na mjestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza optuženom s desne na lijevu stranu, a prvi pješački prijelaz udaljen je oko 80 metara od mjesta gdje je pješak prelazio cestu.