Trojica u zatvoru

NEMA MIRA Animozitet između dviju grana lošinjske obitelji Curi ponovo eskalirao

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Istražni zatvor određen je Lazaru Curiju, bratu ubijenog Gjergja Curija i Simona Curija, osumnjičenog za zločin 2. kolovoza, njegovom sinu Bernardu Curiju te Fabijanu Curiju, sinu ubijenog. Za 62-godišnjeg Gjona Curija sudac je odredio tri mjere opreza



RIJEKA – Novi slučaj, incident čiji su akteri bili članovi lošinjskih obitelji Curi, dogodio se u Malom Lošinju. Oštećen je inventar lokala u vlasništvu Simona Curija, osumnjičenog za ubojstvo brata Gjergja prije dva i pol mjeseca, a zbog sumnje da su sudjelovali u razbijačkom ispadu i potom se sukobili s policajcima i nanijeli im ozljede, uhićena su četvorica iz obitelji Curi, u dobi od 30 do 62 godine.


Na kraju je, na sudskom ročištu na kojem se jučer poslijepodne odlučivalo o pritvoru, istražni zatvor određen trojici: Lazaru Curiju (bratu ubijenog i osumnjičenog za zločin) i njegovom sinu Bernardu te Fabijanu, sinu ubijenog. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner prihvatio je prijedlog tužiteljstva i odredio im istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


Za 62-godišnjeg Gjona Curija odbijen je prijedlog za pritvaranje, ali mu je sudac odredio tri mjere opreza: mora se redovito javljati policiji, a i zabranjeno mu je da se približava kafiću čiji je inventar uništavan i suvlasniku lokala, sinu osumnjičenog za ubojstvo. Na ovakvu odluku utjecala je činjenica da Gjon nije kazneno i prekršajno osuđivan, dok je Bernard osuđivan, a ostala dvojica pritvorenih dosad su prekršajno procesuirani zbog narušavanja javnog reda i mira.


Ustrajna sila




Koliko se može saznati, sudac istrage se u svojoj odluci da se trojici odredi istražni zatvor rukovodio i stajalištem da su, prema dosadašnjem stanju stvari i sumnjama, osumnjičeni »iskazali naročitu ustrajnost u vidu uporabe sile i prijetnje prema policijskim službenicima«, sprečavajući ih da čine ono što im je dužnost. Ocijenjeno je da za trojicu postoji opasnost da bi na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo, imajući u vidu dugogodišnji animozitet između dviju grana obitelji Curi. Četvoricu okrivljenih sumnjiči za dva kaznena djela – prisila prema službenoj osobi i oštećenje tuđe stvari, a Bernard Curi i za prijetnju policajcima.


Nemio slučaj, što neminovno postavlja pitanja koliko ima veze s ubojstvom početkom kolovoza, dogodio se u utorak navečer, oko 23.40 sati, u lokalu Piccolo Paradiso u Malom Lošinju. Grupa Curija tereti se da je oštetila stolove i stolice, stakla i tendu ugostiteljskog objekta u vlasništvu 68-godišnjeg Simona Curija – koji je trenutno u riječkom zatvoru, pod sumnjom za ubojstvo – i njegovog sina, pričinivši štetu od oko 20 tisuća kuna. Sumnjiči ih se da su, unatoč tome što su se tamo nalazila dva policijska službenika, počeli bacati stolice pa se oglušili na pozive policajaca da to prestanu. Uslijedilo je naguravanje s čuvarima reda, a pritom su lakše ozlijeđena dvojica policajaca. Bernarda Curija se tereti da je dodatno i prijetio policajcima i vrijeđao ih, a to se dogodilo i kad su ga privodili u policijsku postaju.


Četvorica osumnjičenih privedena su jučer poslijepodne sucu istrage nakon što su, poslije okončanog kriminalističkog istraživanja, bili dovedeni na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. U tužiteljstvu su, kako se saznaje, iznijeli, u biti, kraću obranu u kojoj su poricali da su počinili kaznena djela za koja se terete.


Pred zgradom tužiteljstva i suda razgovarali smo jučer s Nikolom Curijem, sinom ubijenog Gjergja, i Leonardom Curijem, sinom pritvorenog Lazara, koji su izrazili nezadovoljstvo cijelom situacijom. Policiju su optužili za dvostruke kriterije, »pakiranje« njihovoj grani obitelji, a za incident u lokalu Piccolo Paradiso tvrde da je prije svega zapravo plod »pretjerane policijske sile«.


Pretjerana sila?


– Bili smo najprije u drugom kafiću, a onda izašli i otišli prema trgu na kojem je i Piccolo Paradiso – priča nam Leonard Curi, koji nije kazneno prijavljen. – Stajali smo na trgu, gdje je taj kafić, u vlasništvu osumnjičenog za ubojstvo i njegovog sina, kojeg čuva policija. U jednom trenutku netko je krenuo prema Piccolu – objašnjava Leonard, tvrdeći da su tada policajci odjednom primijenili pretjeranu silu prema njegovom bratu Bernardu.


– Ja, Nikola i Fabijan smo ih razdvajali da situacija ne kulminira, došao je i moj tata i stric Gjon. Došlo je do naguravanja, počele su padati stolice, a policija je krenula udarati, upotrijebili su i peper sprej. U nastaloj gužvi razbijen je izlog – priča nam Leonard. Dodaje da su nakon toga te večeri otišli u policijsku postaju, da im je rečeno da će sve biti u redu, osim što su znali da će biti zadržan Bernard jer je bio pod utjecajem alkohola.


Leonard je uvjeren da je tijekom noći odlučeno da će ipak pooštriti procesuiranje slučaja i njegovih aktera te da se u pozadini nalaze dvostruki kriteriji, prema njima i drugom dijelu šire obitelji Curi, da su potonji zaštićeni. Ponovo upire na činjenicu da zet osumnjičenog za ubojstvo radi kao inspektor u lošinjskoj policiji te da vozi njegov mercedes.


– Izgubili smo oca zbog toga što, po mom mišljenju, policija nije činila ono što je trebala – izjavio je pak Nikola Curi, naglašavajući da je u istrazi »nestao« drugi pištolj, onaj kojim je tijekom događanja u kojem se ljetos dogodilo ubojstvo, mahao čovjek iz obitelji osumnjičenog za težak zločin.