Suđenje Omeru Husadžiću

NASILJE U OBITELJI: “Nikada do sada nije vadio nož…”

Slavica Kleva

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Snimio Marin ANIČIĆ / NL arhiva

Nije nam dao da mu priđemo, stalno je ponavljao da će nas izbosti – kazao je policajac koji je intervenirao na poziv zbog nasilja u obitelji



RIJEKA  U sudskom postupku što se pred sutkinjom Damirom Delost vodi protiv 30-godišnjeg pritvorenika Omera Husadžića iz Rijeke, optuženog da je teško prekršio propise o zaštiti od nasilja u obitelji te da je počinio kazneno djelo protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi, svjedočio je policijski službenik koji je te kobne večeri stigao na kućna vrata obitelji Husadžić.


– Šef smjene Druge policijske postaje uputio me te večeri na intervenciju, zvala je sestra ovdje optuženog da je napao nju i majku. Ulazna vrata stana otvorila je majka, uplašena i uznemirena, dok je sestra bila izvan sebe. Obavili smo razgovor s obje žene i pitali ih gdje im je sin, odnosno brat. Pokazale su u smjeru sobe, mi smo ga zatekli kako sjedi na ležaju. Pokraj tog kreveta bio je omanji stol. Kad smo mu rekli da mora krenuti s nama u postaju, on je izvukao nož ispod stola pa iako smo mu rekli da ga odbaci, on je počeo njime zamahivati. »Ubit ću te, odrobijat ću i tebe, izbost ću te«, vikao je optuženik mašući nožem. Mi smo se povukli jer je djelovao uznemireno, pa smo u pomoć pozvali kolege iz interventne. Došlo ih je četvero, petero, kazao je policijski službenik. Kad su mu kolege iz interventne koji su stigli vrlo brzo rekli da  baci nož, optuženi je to i učinio. Da, i ranije smo intervenirali u toj obitelji, najmanje četiri puta – odgovorio je svjedok na pitanje sutkinje Delost je li ovo bila prva intervencija na toj adresi.


Bijesan i ljutit


Na pitanje kako je optuženik izgledao u tim trenucima, svjedok je odgovorio da je ovaj puta drugačije izgledao, bio je bijesan, ljutit, nikada nije do sada vadio nož i u toj mjeri bio agresivan.




– Zatekli smo dva noža, jedan kojim je prijetio mami i sestri i drugi kojim je mahao kada smo ušli u sobu. Jedan je bio dugačak  dvadesetak, drugi sedamnaest centimetara. Nije nam dao da mu priđemo, stalno je ponavljao da će nas izbosti i da mu ne prilazimo – kazao je nadalje svjedok.


Optuženi Husadžić imao je primjedbe na iskaz policijskog službenika, negirao je mahanje nožem.


– Samo sam ga izvadio i to u trenutku kad su mi rekli da će me privesti. Uvijek sam ja crna ovca – komentirao je Husadžić koji će biti u međuvremenu psihijatrijski vještačen, a po potrebi i psihologijski na okolnosti njegova zdravstvenog i psihičkog stanja i osobina ličnosti i činjenice da je ovisnik o drogama.


Kazneno osuđivan


U dva navrata Husadžić je do sada kazneno osuđivan, jednom također zbog nasilničkog ponašanja u obitelji, drugi put zbog uništenja tuđe stvari. Protiv osumnjičenog se vode i prekršajni postupci temeljem Zakona o obitelji, također zbog nasilja nad članovima obitelji.


Omer Husadžić se nalazi u pritvoru od početka ožujka, završio je u zatvoru nakon što se te kobne večeri nasilnički ponašao prema majci i sestri. Majci je vikao da će je ubiti i poslati na groblje Drenova, vrijeđao je pa otišao u kuhinju po nož mašući joj pred nosom i dalje prijeteći da će je ubiti. U sukob se umiješala i sestra koja ga je otjerala u so- bu i pozvala policiju.