Sumnje na zlouporabu položaja

NA SUDU ĆE GOVORITI ČAK 50 SVJEDOKA Potvrđena optužnica protiv Sauche i Zeljko u aferi Dnevnice

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Kako je na sjednicu optužnog vijeća koja je počela u 9 sati došao samo Saucha, ali ne i Zeljko tužitelj je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da je ona navodno na liječenju. O njenoj eventualnoj raspravnoj sposobnosti odlučivati će se na prvoj raspravi koja bi se mogla zakazati za nekoliko mjeseci.



ZAGREB – Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je potvrdilo optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi Dnevnice.


Po riječima Uskokova tužitelja Krešimira Ostrogonca sud je potvrdio optužnicu u tri točke za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima.


Dodao je da bi se na suđenju trebalo saslušati 50-ak svjedoka. Među njima su i bivši predstojnici ureda premijera Neven Zelić i Davor Božinović koji su na tu dužnost došli nakon Sauche.




Kako je na sjednicu optužnog vijeća koja je počela u 9 sati došao samo Saucha, ali ne i Zeljko tužitelj je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da je ona navodno na liječenju. O njenoj eventualnoj raspravnoj sposobnosti odlučivati će se na prvoj raspravi koja bi se mogla zakazati za nekoliko mjeseci.


Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko koja je to nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.


Saucha ponovio da sporni potpisi nisu njegovi


U izjavi novinarima Saucha je kazao da ostaje pri svemu što je ranije govorio. Ponovio je da potpisi na spornim dokumentima nisu njegovi. “Naravno da nisu. To sam rekao već jako puno puta i iza toga stojim i to ćemo dokazati na sudu”, kazao je Saucha odgovarajući na novinarska pitanja o autentičnosti njegovih potpisa na spornim nalozima za dnevnice.


Njegov odvjetnik Darko Maržić kazao je da će obrana sve argumente protiv vještaka ponoviti na suđenju koje slijedi nakon potvrđivanja optužnice.


“Svi naši argumenti protiv vještaka ostaju i dalje i mi ćemo ih ponavljati, a nadamo se da ćemo s tim uspjeti na raspravi”, rekao je Maržić. Kazao je i da su vještačenja u ovom slučaju “užasno loša, posebno zadnje”, za koje tvrdi da ga je sastaavio “pristran i tendecionzan vještak”.


Obrana tvrdi da mu u prilog ide disgrafija


“Činjenica je da svi imaju više šanse na isti način potpisati Sauchu nego on jer je on disgrafičan”, kazao je odvjetnik.


Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.


No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu 2017. kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.


Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko “kupio”, pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.