Počelo suđenje policajcu iz Vrbovskog

Mućke s kaznama: Policajac krivotvorio potvrde i pola novca stavljao u svoj džep

Fiore Vežnaver

Ilustracija / Foto V. KARUZA

Ilustracija / Foto V. KARUZA

Zoran Grohar iz Vrbovskog po jednoj potvrdi naplatio bi dvije novčane kazne – jednom bi prekršitelju izdao primjerak potvrde za stranku, a drugome onaj koji je trebao priložiti uz izvješće. Jednu od dvije naplate po potvrdi istog serijskog broja bi zadržavao 



RIJEKA  Bio je, generalno gledano, dobar policajac, ustvrdio je  u svom svjedočenju Ivica Filipović, načelnik Druge policijske postaje u Rijeci, za suspendiranog policajca Zorana Grohara (32) iz Vrbovskog, kojem je  u riječkom Županijskom sudu počelo suđenje zbog triju slučajeva prisvajanja novca naplaćenog od kazni za prometne prekršaje. Tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave. Ukupna svota novca koju je, po optužbi, prisvojio nije velika, riječ je o 750 kuna, no, visina svote zapravo i nije bitna, jer se, ako se potvrde optužbe, dogodilo nešto što se ne bi smjelo događati, bez obzira koliko se djelatnik MUP-a okoristio. Policajcu prijeti kazna od najmanje šest mjeseci do pet godina zatvora. 


– Ne smatram se krivim, izjavio je optuženi Zoran Grohar na početku suđenja. 


Optužnica USKOK-a


Prema optužnici USKOK-a, Grohar se tereti da je kaznena djela počinio u razdoblju od 3. lipnja do 20. studenoga prošle godine, kao službenik Druge policijske postaje u Rijeci, kao vođa ophodnje, raspoređen na poslove nadzora prometa. USKOK tvrdi da je prilikom kontrole prometa zaustavljao vozače automobila zbog prometnih prekršaja i od njih naplaćivao novčane kazne, a poslije krivotvorio podatke na potvrdama kako bi prisvojio novac. Po jednoj potvrdi naplatio bi dvije novčane kazne, tako što bi jednom prekršitelju izdao primjerak potvrde »izdaje se stranci« (odnosno »uručiti građaninu«), a drugom predao primjerak »ide uz izvješće«, iako je i drugi prekršitelj trebao dobiti primjerak »za stranku«. U primjerke potvrda za prekršitelje unosio je različite podatke, pa je tako  policajac jednu od dvije naplate po potvrdi istog serijskog broja zadržao za sebe.





U svom uvodnom govoru branitelj optuženog, odvjetnik Goran Marjanović, ustvrdio je kako će obrana nastojati dokazati da se nije radilo o kaznenim djelima, već pogreškama u poslu. Na suđenju se nije pojavila jedna svjedokinja, a kako je obrana  tražila  njeno neposredno saslušanje u sudnici, suđenje je prekinuto, a sutkinja Ika Šarić nastavak je  zakazala za četiri tjedna.  Na raspravi je objavljeno da su protiv Zorana Grohara u riječkom Općinskom sudu u tijeku još dva odvojena postupka, oba zbog nanošenja ozljeda, a u prvom slučaju teške ozljede. 



U optužnici USKOK-a preciziraju se tri slučaja u kojima su tri vozačice zbog prekršaja dobile primjerak potvrde serijskog broja kojeg su prije ili poslije dobila i trojica vozača. Dvije vozačice dobile su primjerak »ide uz izvješće«, a jedna tvrdi i da nije njen potpis na potvrdi koja se na kraju našla i u sudskom spisu. 


Interna istraga


Načelnik Druge policijske postaje u sudnici se prisjetio da priča  o ovom slučaju počinje u listopadu prošle godine, kada je određen nadzor nakon što se ispostavilo da je kod Grohara, kod razduženja blokova s potvrdama za mandatne kazne, ostalo još nerazduženih blokova, za koje je tvrdio da ih je zagubio. 



U sudnici je saslušano i petero vozača koji su platili po 250 kuna kazne na licu mjesta, svi zbog toga što su za vrijeme vožnje razgovarali mobitelom. Kazna za taj prekršaj je 500 kuna, no svi su iskoristili bonus od 50 posto ako plate odmah. U jednom slučaju policijska patrola, u kojoj je bio Grohar, ispratila je jednu djevojku, vozačicu clija, i do bankomata, kako bi podigla novac i platila kaznu. Ta je djevojka zaustavljena na Diračju, kod skretanja i spoja s brzom cestom prema Matuljima. Većina svjedoka  rekla je da su zaustavljeni tako da se iza njih pojavio policijski auto s rotacijskim svjetlom. 



Dok se sve još rasvjetljavalo, 19. siječnja ove godine optuženi policajac je razdužio 18 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 5.000 kuna. Neke kazne bile su vezane blokove s potvrdama za koje je još lani u listopadu rekao da ih je zagubio, a pravila službe kažu da je policajac dužan već sljedećeg jutra razdužiti naplaćene novčane kazne.  Nakon toga je provedena velika interna istraga, pregledana su sva izvješća i radni nalozi vezani za Grohara, rekonstruiran je njegov rad mjesecima unatrag. 


– Utvrdili smo da se vjerojatno radi o nepravilnosti, konstatirao je policijski načelnik Ivica Filipović i objasnio kako je kontaktirana prva vozačica i zamoljena da im preda odrezak, ako ga je sačuvala, kojeg je dobila od policijske patrole u kojoj je bio Grohar. To je potvrdilo da optuženi policajac nije radio kako treba, a onda je posredno kroz analizu radnih naloga utvrđen identitet drugog vozača koji je vezan na potvrdu istog serijskog broja. Slučaj je nakon toga preuzeo specijalizirani odjel Policijske uprave u Rijeci. U istrazi o slučaju obavljeno je i vještačenje, a ono je pokazalo da je kod dijela primjeraka potvrda falsificiran dio sadržaja.