Zaključio ugovore na štetu Hrvatske elektroprivrede?

Mravak će na optuženičku klupu zbog još 650 milijuna kuna štete HEP-u

Ana Raić Knežević

Potvrđena je optužnica protiv Ivana Mravka, Ivana Kapulara i Zdenka Juričića zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojima je HEP oštećen za više od 650 milijuna kuna



ZAGREB Potvrđena je optužnica protiv Ivana Mravka, Ivana Kapulara i Zdenka Juričića zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojima je HEP oštećen za više od 650 milijuna kuna.


Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak optužen je da je suprotno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, Statutu HEP-a, odluci Uprave HEP-a iz 2004. godine te bez odluke Skupštine HEP-a koji je u državnom vlasništvu, postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od bivšeg predsjednika vlade Ive Sanadera, zaključio ugovore na štetu HEP-a, a u korist društva Aluminij Mostar.


Na sjednicama Uprave i Nadzornog odbora HEP-a koje su održane 12. travnja 2007. Mravak je zaključivanje ugovora s društvima Aluminij i TLM predstavio kao dobru i opravdanu odluku u interesu HEP-a te je na taj način, neistinito prikazujući stvarno stanje, ishodio suglasnost Uprave i Nadzornog odbora i istog dana potpisao ugovor o prodaji električne energije između HEP-a i Aluminija, uz fiksnu, za HEP štetnu cijenu, od 34,33 eura po MWh, za razdoblje od 14. travnja 2007. do 31. prosinca 2007.




Istodobno je potpisao ugovor između HEP-a i TLM-a kojim je, za razdoblje od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2011., određeno da je 100 MWh isključivo namijenjeno društvu Aluminij Mostar, uz izračun cijene električne energije prema cijeni aluminija, iako ta cijena nije mjerodavna za formiranje cijene električne energije.


Zbog ugovorenih obveza HEP je u navedenom razdoblju morao povećati udio uvezene električne energije koju je plaćao po tržišnim cijenama koje su bile znatno veće od ugovorenih prodajnih cijena iz zaključenih ugovora. Do raskida ugovora 19. siječnja 2010. HEP-u je time prouzročena šteta u iznosu od 650.420.405,20 kuna.


Kapularu se pak stavlja na teret da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja za njega i obitelj, što je ovaj odobrio. Na taj je način, prema optužnici, Kapularu pribavio nepripadnu imovinsku korist od 41.058,20 kuna.


Osim toga, Mravak je na traženje i u dogovoru s Juričićem, članom Nadzornog odbora HEP-a, u više navrata, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna plaćanja Juričiću zaključivši fiktivne ugovore o djelu i tako mu pribavio nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 131.186,77 kuna, a HEP-u je prouzročena šteta od 266.018,16 kuna.