Prometni prekršaji

Motociklom Suzuki po riječkoj zaobilaznici vozio brzinom od 172 km/h iako je ograničenje brzine 70 km/h

P. N.

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva



Proteklog vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske od prometnih prekršaja zabilježen je i onaj što ga je počinio 41-godišnji vozač motocikla marke Gilera, riječkih registracijskih oznaka. Naime, on je 11. ožujka u 15.18 sati na području Kukuljanova preko pune crte na kolniku pretekao službeno policijsko vozilo-presretač, nakon čega mu je uz ovaj prekršaj utvrđen i prekršaj prekoračenja brzine budući da se motociklom kretao u smjeru Sv. Kuzma brzinom od 120 km/h na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h. Zbog počinjenih prekršaja izrečene su mu novčane kazne u ukupnom iznosu od 3.500 kuna te zabrana upravljanja vozilom „A“ kategorije na rok od mjesec dana.


Znatno prekoračenje brzine posada policijskog presretača zabilježila je i jučer u 17.53 sati na riječkoj zaobilaznici. U ovom prekršaju zatečen je 35-godišnji vozač motocikla marke Suzuki, riječkih registracijskih oznaka, koji  se iz smjera čvora Škurinje kretao u smjeru čvora Diračje brzinom od 172 km/h iako je ograničenje brzine 70 km/h. Izrečena mu je novčana kazna na iznos od 3.000 kuna i zabrana upravljanja vozilom „A“ kategorije na rok od mjesec dana.


Kada je riječ o upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, izdvajamo 33-godišnjaka koji je zatečen 11. ožujka oko 22.40 sati na području Krka s koncentracijom alkohola od 2,58 g/kg. Zbog opasnosti da će nastaviti upravljati vozilom zadržan je u službenim prostorijama policije, a utvrđeno je kako vozilom upravlja  prije stjecanja prava na upravljanje ovom kategorijom vozila, a isto tako da mu je istekla i osobna iskaznica.




U ovom razdoblju vozači pod utjecajem alkohola zatečeni su i na području Crnog Luga, i to 48-godišnji vozač osobnog vozila s koncentracijom alkohola od 1,20 g/kg, zatim 45-godišnjak koji je zaustavljen u Rijeci s koncentracijom alkohola od 0,81 g/kg  i koji je upravljao osobnim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a uz prometne prekršaje utvrđeni su mu prekršaji vezani i uz osobnu iskaznicu i prebivalište. Isto tako, u Malom Lošinju  je zaustavljen 44-godišnji vozač s koncentracijom alkohola od 0,57 g/kg, dok je u Krku zaustavljen mladi vozač u dobi od 20 godina kojem je izmjerena koncentracija alkohola od 0,30 g/kg.


Od prometnih prekršaja izdvajamo još jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a riječ je o 22-godišnjakinji koja je ujutro 10. ožujka zatečena u Malom Lošinju dok je upravljala mopedom marke Honda. Zajedno s njom na mopedu je zatečen i 24-godišnjak koji joj je dao moped na upravljanje radi čega je i on prekršajno prijavljen.


Prometni prekršaj zabilježen je jučer oko 17.35 sati i na graničnom prijelazu Rupa na ulasku u Republiku Hrvatsku gdje je utvrđeno da 39-godišnjak upravlja vozilom kojem je istekla prometna dozvola. Zbog ovog prekršaja sankcionirana je pravna osoba u čijem je vlasništvu vozilo te odgovorna osoba u ovoj pravnoj osobi.


Svi spomenuti počinitelji prekršaja te drugi sudionici u prometu zatečeni u činjenju prometnih prekršaja sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dok je 42-godišnjak uz prometni prekršaj prekršajno prijavljen i zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Naime, ovaj 42-godišnjak je 10. ožujka oko 12.20 sati u središtu Rijeke vrijeđao i omalovažavao policijskog službenika koji mu je pokušao uručiti obavijest o nepropisno parkiranom vozilu.