Policija traži piromana i bombaša

Motiv – najbolji trag: Zna li obitelj Berišić tko bi mogao stajati iza požara i bombe?

Fiore Vežnaver

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Ne mora značiti da je ista osoba zapalila vozila na Novoj cesti i bacila »kinder jaje« na terasu Khala bara, a moguće je i da izvršitelj nije osoba koja je željela uputiti poruku, već je radila po nečijem nalogu. Policija traži motiv napada kako bi došla do počinitelja



RIJEKA » Policija i dalje traga za napadačem (ili više njih) koji je u petak bacio bombu na terasu Khala bara na Srdočima, kafića u vlasništvu poduzetničke obitelji Berišić i četiri noći ranije podmetnuo požar na dvama automobilima u dvorištu kuće te obitelji koja u riječkoj regiji ima lanac kafića i trgovina.


   Zasad nema službenih naznaka da se uspjelo ući u trag autoru ozbiljnih poruka upućenih obitelji koja se u riječkoj regiji bavi ugostiteljstvom i trgovinom, te vodi poznate lokale, od kojih je najatraktivniji »Mirage« ponad bazena na Kantridi. Istražitelji prije svega nastoje otkriti motiv počinitelja, jer bi ih trag tako mogao dovesti do napadača. Ne mora značiti da je ista osoba bacila »kinder jaje« i zapalila aute, a niti da je to i osoba koja je željela uputiti opaku poruku obitelji Berišić. Moguće je i da postoji netko tko je u ovom slučaju bio samo izvršitelj, dok je možda naručitelj opasnih rabota za to vrijeme mirno spavao u svom krevetu. No, sve su ovo zasad samo spekulacije.


– Ne mora značiti da žrtva ili meta ovakvih napada točno zna tko joj ugrožava imovinu i time šalje poruku, no praksa pokazuje da bi mogla nazrijeti iz kojih krugova, miljea, bi takav čin mogao dolaziti, iako ni to ne mora biti uvijek točno. Svaki je slučaj primjer za sebe, tako da možemo govoriti generalno. Širok je spektar motiva zbog kojeg bi vam netko, ako ste još i poduzetnik, mogao zapaliti auto ili baciti bombu na kafić, zato je bolje i ne spekulirati dok istražitelji ne razjasne slučaj. Motivi vezani za poslovanje tek su jedna od mogućnosti, mada su u ovom slučaju najvjerojatniji. Zasad se može govoriti samo na razini pretpostavki, zato je bolje ne ulaziti previše u moguće motive, kazao nam je čovjek upućen u ovu problematiku, koji je želio ostati anoniman. Iznio nam je i obrazložio nekoliko glavnih varijanti motiva, no nećemo ih iznositi dok istražitelji ne obave svoj posao.





Poznavajući dosadašnja iskustva, može se pretpostaviti da je u riječkoj policiji organiziran poseban tim kriminalista radi rješavanja napada na imovinu poduzetničke obitelji. U riječkoj regiji se već duže vrijeme nije dogodio bombaški napad ovakvog tipa, eksplozija koja je dio kriminalnog plana i oruđe za realizaciju privatnih ciljeva. Još se manje pamte dvije opake poruke iz kriminalnog miljea istoj meti u slijedu, ozračje koje podsjeća na rane devedesete godine prošlog stoljeća u Rijeci, tako da je motiviranost riječkih istražitelja za razrješenje »enigme Berišić« zasigurno tim veći.



   Formalni vlasnik, po obrtnom registru, noćnog bara Khala caffe u središtu Srdoča, u Ulici Miroslava Krleže na koji je bačena eksplozivna naprava jest Verica Berišić, članica opatijsko-riječke poduzetničke obitelji. To nije jedini lokal za koji se ona vodi kao vlasnica. Formalno je i vlasnica »Miragea«, no upućeni u slučaj navode da operativne poslove oko kafića i trgovina znaju više voditi drugi mlađi članovi obitelji, Zvonko i Mario Berišić, tako da nije izgledno da je meta nepoznatog kriminalca, u pogledu poruka zastrašivanja, bio baš samo onaj koji se formalno vodi kao vlasnik.   

Ružne epizode


Ružna epizoda u životu poduzetničke obitelji počela je u noći na prošli ponedjeljak, kada su zapaljena dva automobila, BMW i golf, u dvorištu njihove vile na opatijskoj Novoj cesti. Inače, BMW i golf nisu vlasništvo obitelji Berišić, već ih je uzela u najam ta obitelj. No, već u početku su istražitelji smatrali da požar na autima upravo u dvorištu njihove kuće nije slučajnost, već da je piroman točno znao kome želi uputiti poruku.


   Dodatnu dimenziju cijelom slučaju dala je bomba koja je četiri dana kasnije – otprilike u isto vrijeme, oko 3.30 sati – usred noći aktivirana na terasi Khala bara. Šteta i nije jako velika, no to je manje bitno, jer je suština u tome da je poduzetničkoj obitelji poslana još opakija poruka. Sada se autor nije libio ni hitnuti bombu, eventualno ugroziti nečiji život, pa i onog koji sa svime ovime nema baš nikakve veze, da bi prisnažio svoju prvu poruku. Kuglice iz »kinder jajeta« razletjele su se uokolo, oštetile i susjedni kafić u poslovno-stambenoj zgradi u središtu Srdoča, ali srećom nije nastradao nitko od ljudi.


   Na potezu su sada istražitelji koji bi trebali rasvijetliti mogući motiv počinitelja i putem njega doći do saznanja zbog kojih bi pokucali na vrata čovjeka koji bi mogao imati nekakav interes, posredan ili direktni, od dvaju kriminalnih slučajeva zabilježenih proteklog tjedna. U interesu uspješnosti rasvjetljavanja slučaja, istražitelji zasad ne objavljuju nikakve informacije oko toga dokle je stiglo raskrinkavanje autora događanja zbog kojih se noću najprije alarmiraju vatrogasci, a zatim bude vodeći riječki kriminalisti.